Pot fi inculții culturalizați?

Ah, cât de mult îmi doresc să mă contraziceți, pentru că răspunsul meu e „NU”.

Nu cred ca cineva care timp de 30 de ani nu a deschis o carte în viața lui, care n-a mers la un spectacol de teatru deloc, care n-a trecut pragul niciunui muzeu, brusc și inopinat va deveni interesat de vreuna dintre opțiunile astea trei. Sau că i se va deschide apetitul pentru culturalizare după o experiență de genul.

Discuția și întrebarea s-a născut din conversația cu colegele mele, după ce-am discutat acest pas făcut de Elefant.ro. Chiar nu cred că reclama la elefant.ro în emisiunea lui Badea va îndemna pe cineva să cumpere o carte și chiar s-o citească. Așa cum zice Zoso… maimuțele care se uită și se încred în ce zice Badea, dar mai ales alea care-i comentează pe pagina de Facebook nu par prea culte. Una dintre colege speră totuși că măcar 0,1% din publicul lui o va face, eu mă îndoiesc foarte tare.

Apoi, discuția s-a continuat când aceeași colegă avea de dat două bilete la teatru. Și pentru că niciunul dintre colegii noștri nu părea interesat, Anca le-a pus pe grupul de donații. Din nou, m-am îndoit că se vor găsi doritori pentru că majoritatea celor de acolo scriu agramat și la nivel de liceu, de te doare mintea când încerci să deslușești ceva. Nu-s toți așa, normal, dar majoritatea e. Biletele s-au dat. Nu uneia dintre persoanele de care zic, ci unei fete care e voluntar PLAI, clar interesată de cultură în toate formele ei.

Rămân în continuare sceptică la gândul că adulții (să fie clar, copiii inculți încă pot fi educați, adulții… not so much) pot fi influențați în direcția asta, că pot descoperi după 30 de ani plăcerea de a citi, de a merge la un spectacol de teatru, la un muzeu, la un concert (pfff… îmi și vine să râd dacă mă gândesc că n-o să vezi țipenie de de-ăștia la Filarmonică sau la Operă). Dar cum spuneam: îmi doresc tare mult să-mi dovediți că mă înșel, că știți măcar un caz care s-a schimbat radical în bine.

Later edit: pentru că în capul meu argumentele și situația era mult mai clară, în scris nu am redat-o pe toată. Așa că, pentru a nu apărea alte discuții, aduc o completare, pe care am făcut-o și în comentarii:

Nu era nicidecum vorba de pasionații de știință (cu toate ramurile ei) sau de pasionatii de artă (altele în afară de teatru, literatură, muzică) sau de oamenii cu ceva cunoștinte generale. Era vorba despre cei care nu sunt pasionați de nimic, care nu deschid nici un fel de carte, nici măcar manualele de la școala, cărora li se rupe de lumea care îi înconjoară și care mai și râd de tine când le spui că ai citit ceva sau când încerci să le explici cu argumente științifice sau logice de ce se întâmplă anumite chestii. E vorba despre ăia care încă mai cred ca dacă faci sex într-o anumită perioadă poți influența sexul copilului și ignoră total faptul ca un cromozom dă sexul copilului, nu o zi din calendar.

Sunt 100% sigură că orice pasionat de știinta, de orice artă, nu va ști DOAR ce citește în domeniul ăla. Va ști mai mult și fără să citească beletristică și fără să meargă la concert și fără să guste un spectacol de teatru. Am dat exemplele alea pentru că-s general acceptate ca făcând parte din “cultură”.