De unde fuga de “dat nume”?

Mi se întâmplă de multe ori să citesc pe bloguri sau în comentarii la articolele mele sau la ale altora chestii de genul “nu dau nume”, “nu zic brandul să nu fac reclamă” etc…

Nu înțeleg de unde cenzura asta pe bloguri, mai ales la cei care nu au advertoriale. Și chiar și la cei care au advetoriale, de ce? De ce s-a preluat pe bloguri obiceiul de la TV de a nu da numele brandurilor. Înțeleg că acolo e chestie de reclamă, că dacă brandurile vor să-și promoveze produsele să facă bine să plătească. Totuși, obsesia asta cu menționarea brandurilor cred că a cuprins doar România. Mă uit la talk-show-urile americane și cred că Ellen zice în fiecare emisiune de iPhone-ul ei, deși la Oscaruri a promovat Samsung-ul… Nu se feresc atâta de a da nume de beri, mașini sau alte produse. Și chiar nu cred că sunt plătiți să spună Apple sau iPhone în fiecare emisiune. Ei au alte probleme cu ce au și ce n-au voie să spună, dar noi suntem, ca de obicei, mai catolici decât Papa. Că dacă vreo celebritate de la noi zice că și-a luat un Jeep, toată România o să dea fuga la reprezentanța Jeep să-și cumpere unul. Mă lași? În fine, m-a luat valul. Deci, de unde teama sau dorința de a nu menționa un brand pe bloguri?

Am advertoriale la mai multe creme de exemplu, dar când scriu un post personal sau unul în care nu e vorba de un brand anume (cum e, de exemplu, articolul asta), voi spune că folosesc cremă și demachiant de la Farmec. Am vorbit despre Nokia Lumia și Blackberry, dar eu am iPhone și nu mă sfiesc să spun asta pe blog. Sunt fană IKEA și am scris fără să mă plătească cineva pentru asta. Nu mă face ipocrită. Dau mai departe o informație celor care nu ajung la ea. Asta nu înseamnă că accept reclamă la orice, dar despre asta am vorbit aici.

Și că să nu vorbesc aiurea, am câteva exemple.

Ce m-a stârnit să scriu articolul asta e o parte dintr-un articol mai vechi al Teodorei (Teo, nu te critic, doar că pornind de la ce ai scris tu, am tras concluziile astea)

teo

Apoi în două comentarii de pe blog:

blog1

blog2

Deci, de ce? De unde practica asta de a ne ascunde de branduri pe bloguri?