Fiecare cu stolul lui

Cel mai exact, „pet peeve” s-ar traduce cu „exasperare, pandalie”, care pandalie, conform DEX-ului e „criză nervoasă, furie; toană; capriciu”. Aș prefera „exasperare”, că parcă-i cumva mai apropiat de înțelesul la care mă refer eu azi. Cu toții avem momente în care anumite gesturi ale altora ne pun nervii pe bigudiuri și numai în gând ne putem răzbuna în fel și chip. Cele 5 pet peeves ale mele pe care mi le cere challenge-ul în a 6-a zi sunt cele de mai jos.

Așteptarea – nu știu dacă ați simțit vreodată cum sângele vă arde venele,  dar eu simt asta de fiecare dată când cineva zice că trebuie să vină la o anumită oră și apare peste 15/20/30 de minute. Nu contează despre cine e vorba, dacă întârzie sau mă face să aștept, mai ales când trebuie să mergem împreună undeva sau când programul e deja stabilit dinainte, fac o criză spontană de nervi. Și comentez. Și înjur. Mă transform într-o sălbatică și tot cheful mi se strică.

Ăia de vorbesc la cinema – și eu vorbesc la cinema, că-mi place uneori să comentez unele chestii. Doar că n-o fac în gura mare, cum fac unii care se cred în sufrageria proprie. M-am întors de câteva ori la vecinii mei și i-am rugat frumos să vorbească mai încet, iar la Barcelona, pe când urmăream un filmuleț la Camp Nou, m-am răstit de-a dreptul la niște conaționali care se credeau singurii vorbitori de limba română din sală.

Ticurile verbale adoptate – adică alea la modă. Cum ar fi „gen”, „dă-ți” și multe altele care mai apar pe parcurs.

Oamenii care vorbesc cu mine în timp ce vorbesc cu altcineva la telefon – nu am atenție distributivă și cu asta basta. Dacă cineva mă întrerupe când fac comandă de mâncare să-mi comunice încă ceva, mă blochez și nu mai știu de unde să continui. Efectiv mi se șterge din minte toată conversația cu cel de la telefon, iar la cel din fața mea mă uit și nu înțeleg ce vrea de la mine. Scoate sunete, i se mișcă buzele, iar eu rămân cumva suspendată între interlocutorul de la telefon și cel din fața mea.

Firmele și brandurile care pun poze cu pisici sau „like & share” – dacă firma ta n-are nici o treabă cu pisicile din poză sau dacă ele n-au pe lângă ele ceva care să aibă legătură cu firma ta, de ce naiba le folosești? Mă calcă pe fiecare nervișor să văd că un producător de șuruburi pune o poză cu pisici pe care scrie „Weekend plăcut” sau alt mesaj de-asta general cu care nu pot da greș. Sau când un brand pune o poză, care are sau nu legătură cu activitatea lui și îndeamnă publicul să dea like și share pentru că publicul e atât de prost că nu știe singur să dea like sau share dacă îi place. Sau dacă îi spui tu, ai mai multe șanse să o facă. Mă lași???!!

Sunt doar 5, dar vai cât de lungă e lista. Aștept să mai completați și voi.