Un balcon de aş avea…

Cred că fiecare dintre noi are un anumit pitic când vine vorba de locul în care trăieşte, fie el apartamentul propriu, garsoniera închiriată sau casa părinţilor. Fiecăruia îi place ba un fotoliu, ba vana din baie, ba salteaua din dormitor, ba oglinda mare din hol… desigur, astea nu-s locuri, sunt obiecte, dar fără ele, acele locuri n-ar fi speciale. Şi de ce-s locurile astea speciale? Pentru că ne oferă senzaţii şi percepţii diferite. Dacă bei cafeaua şi citeşti ziarul pe un scaun incomod, nu te poţi bucura de nicicare pentru că eşti conştient de disconfort. Dacă n-ai o vană (sau cadă, pentru non-timişoreni), nu te poţi relaxa cu o baie fierbinte, dacă n-ai o saltea comodă, somnul devine un chin, nu o plăcere. Dacă n-ai un fotoliu încăpător, în care să te poţi cuibări cum vrei, plăcerea lecturii unei cărţi e  pe jumătate compromisă. Dacă n-ai un scaun comod, munca la calculator sau laptop e stropită cu frustrări şi înjurături pentru durerea de spate după 2 ore de stat nemişcat… Aş putea continua, da’ aţi prins ideea.

Ei… mie îmi lipsesc multe în apartamentul meu, dar unele se vor rezolva peste o lună când sper să am sufrageria mult visată. Altele, însă, nu se pot rezolva pentru că-i cam imposibil. Cum ar fi, de exemplu, un balcon. Un balcon de-ală deschis, umbrit fie de un copac, fie de o umbrelă sau prelată, cu scaune comode cu braţe, cu o masă şi cu o priză. Cu flori în ghivece şi cu un pomişor într-un colţ. Cu o lampă cu lumină difuză sau cu lumânări care să-mi lumineze serile… Care să dea către un spaţiu verde sau către o străduţă liniştită… Iubesc dimineţile, iar pe cele de weekend le ador – liniştea savurată alături de vocile mute ale internetului sau de cea a unei cărţi, cafeaua ce s-ar răci în două ore de relaxare – asta e una din imaginile unei vieţi frumoase. Un balcon cam ca astea:

Problema e că am deja un balcon, doar că acesta nu poate îndeplini toate condiţiile de mai sus. Stau la parter, deci nu-l pot lăsa dechis. În plus, e deja amenajată bucătaria în el şi chiar n-aş schimba asta… Aş avea priveliştea potrivită şi toate celelalte cerinţe satisfăcute, dacă aş locui cu un etaj mai sus. Dar nu stau, aşa că atunci când va trebui să-mi aleg un apartament în Berlin, balconul va fi factorul decisiv.

Vouă ce loc din casă voastră vă place cel mai mult?