Dintr-o cămașă bărbătească

Iaca vă prezint și prima chestie demnă de o oarecare laudă ieșită din mânuțele astea două. Mă rog, mai precis de sub piciorușul mașinii de cusut. Mi-am rezervat ziua de sâmbătă unui proiect pe care voiam demult să-l încerc, așa că am făcut curățenie de vineri și de mâncat am mâncat mai pe fugă, mai târziu, mai puțin. Pentru că de prea mult timp îmi stătea gândul la o cămașă bărbătească pe care voiam să o transform în rochiță. Desigur, n-am făcut niciodată așa ceva, deci ce ieșea putea doar să mă dezamăgească sau să-mi servească de exercițiu, nu mă gândeam că voi putea chiar purta ce mi-a ieșit. Ideea e că m-a dezamăgit puțin pentru că voiam să fie o rochiță, nu o cămășuță, dar data viitoare știu cum să fac. Pentru că doar așa înveți, încercând și nerepetând greșelile. Deci modelul era ăsta:

Frumos, așa-i? 🙂

Tutorialul, care nu prea era tutorial în toată regula e ăsta. M-am mai uitat eu pe alte bloguri cum să fac și cum să dreg, dar m-au ajutat foarte puțin. Dacă foloseam de la început o altă cămașă pe care o aveam deja, sigur eram mai câștigată și-mi ieșeau lucrurile mai bine. Dar așa-i când îti pică fisa în ceasul al doișpelea.

Așa arăta cămasa XXL cumpărată dintr-un magazin second-hand de prin Sinandrei. Mi-a plăcut materialul și deja vizualizam rochița. După ce-am spălat-o, am călcat-o și m-am apucat de treabă:

Mi-am măsurat bustul, am adăugat 2 cm în plus în fiecare parte și am marcat cu ace pe unde trebuie să tai. După cum vedeți, iau foarte în serios croitoria și am investit într-o planșă specială de croit și într-un cutter special de tăiat. Mai îmi trebuie un liniar și-s all set.

Așa arăta după ce-am tăiat-o. Observați cât de inegale sunt cele două laturi ale rochiței.

După ce-am cusut-o, aveam să văd că partea dreaptă era perfectă, partea stângă făcea o burtă undeva. După ce-am fixat-o cu ace, am cusut-o. Pe față, de sus până jos, fără să las găuri pentru mâini. :)) Partea cu cusutul pe față era intenționată, pentru că voiam să o fixez cumva și să mă imbrac să văd cum arată. Cea cu cusutul mânecilor nu era, deci a trebuit să descos. După ce-am îmbrăcat-o și-am văzut că stă ca naiba, cu burta aia în partea stângă și cu nasturii mai la stânga, m-am pus pe regândit tiparul.

 


Am îndoit rochița în două să pot cumva repara burta. Nu mi-a ieșit, de-asta a ajuns cămașă și n-a rămas rochiță. Odată ce-am rezolvat-o cât de cât, am trecut la partea cu mânecile, care mi se părea o adevărată provocare. Abia atunci mi-a picat fisa să-mi iau o altă cămașă din dulap să vad cum sunt mânecile făcute de profesioniști. Am măsurat, am fixat în ace și-am tăiat.

După care am fixat mâneca de rochiță și am zâmbit că se potrivea 😛

Am fixat și mânecile și am și greșit la imbinarea unor cusături, da’ nu prea mai îmi păsa că deja eram puțin cam descurajată de rezultat. Plus că cele două cusături pe care le vedeți de pe umeri în jos sunt făcute pur și simplu la întâmplare pentru că nu prea știam ce fac. Ideea era că prea mult material rămânea bufant de la umeri în jos. Și am început să pun ace și ce-o ieși, Dumnezeu cu mila. Întâmplător a ieșit bine :))

Din rezerva ce mi-a mai rămas de la mâneci, am tăiat niște fâșii pentru volanașe. Le-am tivit, le-am încrețit și le-am aplicat pe cămasă. Nu-s ele tocmai simetrice, da’ pentru o primă încercare, mă declar mulțumită.


Era rochiță până să constat că nu pot scăpa de burta aia din partea stângă fără să o strâmtez prea mult. Așa că, cu dezamăgirea în suflet, am băgat cutterul și-am făcut-o cămașă. Și așa arată în ziua de azi. Purtabilă.


Sper ca data viitoare să mă chinui mai puțin și să-mi iasă totuși o rochiță.

37 Comments

  • Carmen

    Foarte draguta camasa,mai ales ca e prima facuta de tine. E abia inceputul :).
    Ai talent si pasiune si se vad aceste lucruri. Felicitari !

  • Cronicarul

    Ti-ai gresit vocatia, in caz ca nu mai merge treaba cu SEO, te orientezi spre croitorie. 🙂 Felicitari! Pentru prima incercare a iesit chiar super bine.

  • Gabi

    A iesit dragut, pacat ca nu-s camasile destul de lungi ptr rochite … Eu stau in Sinandrei. Tu ce faceai acolo? Te invit la o cafea daca mai treci 🙂

  • Silving

    Bravo! Ai sa-ti amintesti cu drag de camasa asta care n-a mai ajuns rochita,cand o sa fii experta 😉 E o camasa barbateasca,na,de toata jena sa ajungi rochita,s-a opus cat a putut 😀

  • mihaela pojogu

    Pentru prima incercare a iesit foarte bine. Prima mea rochie a fost una tub cusuta integral la mana. O masina de cusut nu am folosit niciodata, sa cos ceva de’a dreptu’.. Pana la o noua rochie e buna si camasa 🙂

  • Daniel

    Felicitari! Sigur sigur data viitoare va iesi mai bine … si mai bine! Nu te da batuta, persevereaza! 🙂

  • lilisor

    Arată foarte bine. Chit că n-a ieșit rochie, tot a ieșit o cămașă pe care o poți folosi. Cel mai greu e să-ți păstrezi calmul și să nu te descurajezi când vezi că un proiect nu iese așa cum sperai. Dar dacă improvizezi și-ți asculți și instinctul, nu prea are cum să iasă ceva rău.

    Zilele trecute voiam să fac o păpușă cusută din material textil. Vreo 2 zile m-am tot uitat la material, n-am avut tot ce mi-a trebuit așa că, într-un final, m-am enervat și-am improvizat cum am crezut eu că-i mai bine. A ieșit o jucărie drăguță, cu mâini și cap croșetate, iar trupul cusut din material textil. Și-s mulțumită de rezultat.

  • cotos

    Before-After :)) Acuma, toata lumea te lauda pe aici, sincer, ai reusit sa faci ceva frumos, insa pacat de camasa :)) Daca o tii tot asa, designerita de renume te faci…

  • mihaela

    A iesit pana la urma, bine ca te tii de treaba poate asa ma mobilizez si eu sa-mi termin geanta, ca eu am nevoie de motivatii serioase sa ma apuc de treaba 🙂

  • frmshk

    Ahh, ce m-am mai distrat cu găurile tale lipsă pentru mâneci…
    Nu te-ai lăsat, asta contează tare mult. Și ai încercat să faci lucrurile ca la carte… vezi că sunt reviste de profil, cu tipare pentru diferite obiecte vestimentare, te-ar ajuta. Și, oricum, doar încercând poți să reușești. Mai că mi-ai făcut poftă să scot mașina de cusut din cutie, n-am mai folosit-o demult. Când era puștiul mic îi făceam scutecele din bumbac, lenjerii de pat colorate, tot felul de nebunii… îmi mai scurtez mie unele, ajustez… n-ar fi rău să mai lucrez din când în când…

    Hai, spor și ție și de-abia aștept să văd viitoarea ispravă. :*

      • MOnica

        așa voiam și eu să zic: poză cu ea pe tine, altfel e din alt film! Îmi imaginez prin ce stresuri ai trecut până a ieșit produsul finit, he he! două-trei alte opere și o să vezi că încet devii profesionistă! Bine că nu te-ai rănit! (după atâtția ani de cusut am aflat zilele trecute cât de bune e un degetar la casa omului, au!:D)

  • diana

    EU zic ca ai un curaj nebun si o rabdare si mai nebuna. Mi-am luat si eu masina de cusut, am incercat una alta, am reparat perdele pentru mama, pantaloni pentru sot, poseta pentru sora mea, am facut si lenjerie de pat, dar camasi inca nu am avut curajul. Ce sa mai zic! Esti Batman!!!! :))

    • Tomata

      :)) mi se pare foarte ciudat cuvantul “rabdare” atribuit mie. nici in cele mai salbatice visuri n-as spune despre mine ca am rabdare. poate nici nu-mi dau seama 😛
      eu am sarit direct la modificat haine. dupa ce-am facut o fata de perina, aveam impresia ca pot face orice :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge