The Funny Thing Is…

Autor: Ellen DeGeneres
Titlu original: The Funny Thing Is…
Nationalitate: americanca
Gen: umoristic, comedie
Anul aparitiei: 2004
Nr. pagini: 192 (Simon & Schuster)
Premii: nu
Ecranizare: nu
Nota mea: 3/5
Am mai citit si: My Point… And I Do Have One

A doua carte a lui Ellen m-a distrat mai mult decât prima. O fi fost pentru că eram deja obișnuită cu stilul sau că a avut mai multe pasaje amuzante, nu știu. Dar mi-a plăcut, am râs și am notat și pentru voi câteva citate să vă distrați și voi și poate să vreți să îi citiți cartea.

La fel ca și My Point… And I Do Have One și The Funny Thing Is… e tot o culegere de texte ce au ca subiect diverse teme pe care Ellen le începe într-o notă serioasă sau au la bază o idee serioasă, dar care, pe măsură ce avansează capătă o doză de ironie, sarcasm și umor. Dacă și la Caragiale am învățat că uneori moravurile se educă mai bine prins râs, nici Ellen nu-i departe. Acuma nu înțelegeți că o compar cu Caragiale, spun doar că și ea încearcă să sublinieze o trăsătură negativă făcând mișto de ea. Autoironia e din nou prezentă, ceea ce îmi place la nebunie.

Un exemplu:

Be nice to everyone, even though you don’t want to and you may not like certain people. Be kind, friendly, and respectful even if people are not nice to you. That way, you’re not dragged down to their level. Also, there’s nothing that annoys arrogant jerks more than people being nice to them.

Găsiți mai multe pe Cuvintele din cărți.

Dacă în prima carte am observat chestii legate de viața ei personală care nu mai coincid cu prezentul, și în a doua am găsit ceva ce nu mai e de actualitate. Ellen și soția ei, Portia de Rossi, sunt vegane. Știam asta din emisiunea ei, însă în 2004 când și-a scris a doua carte, încă era carnivoră. De pe Wikipedia am ajuns la un articol în care povestește despre momentul în care a luat hotărârea de a deveni vegană.

Și pentru că deja recunoscuse public că e lesbiană, foarte subtil a adus subiectul în discuție în cartea asta:

Sex should bring people together but sometimes it really separates them. We have this huge debate going on right now about same-sex marriage. There are people who are against it. There are people who are for it. And the people who are against it say marriage is a union between a man and a woman and it has always been that way and it should always remain that way. If we change the law to include two people of the same sex, they say, then what will be next? Someone could marry an animal. That is where they go right away. These people scare me. They think we’re weird.

În afară de asta, veți găsi în carte numere de stand-up comedy, pentru că cu asta seamană, despre o întâlnire cu Dumnezeu, care în imaginația ei e o femeie de culoare, o fabulație despre motivele pentru care-i mai bine în pușcarie decât afară (desigur, doar de dragul amuzamentului), câteva păreri foarte, foarte ilare, despre toate butoanele de care suntem înconjurați și despre automatizarea serviciilor, sau despre cum ne tot verificăm fundul în oglindă când mergem la cumpărături.

E o carte care te destinde, cum ziceam după atâtea chestii serioase care ne înconjoară… e mai mult decât binevenită.