Despre Crăiasa Zăpezii, direct din Danemarca
Când mi-am rugat cititorii de prin țări străine să-mi scrie scrisori despre locurile pe care le-au ales să le fie casă, mulți mi-au promis ca o vor face. Știu că timpul nu-i de partea nimănui, știu că o scrisoare nu-i o prioritate pentru nimeni, dar tare mă bucur când cineva își amintește de promisiune. Irina mi-a scris una dintre cele mai frumoase scrisori despre zăpadă, oameni calmi, sandwich-uri ornate și copii care dorm afară, în frig. Vă invit s-o citiți și vă doresc să ajungeți în Danemarca să vedeți cu ochii voștri așa cum îmi doresc și eu s-o fac:
Dintotdeauna povestea mea preferată a fost “Crăiasa Zăpezii”. Sigur, mi-au plăcut multe din poveștile lui H. C. Andersen, mai ales “Prințesa și Bobul de Mazăre”. Nu mi-au plăcut poveștile triste niciodată. Nici ale lui, nici ale altora. Cu Crăiasa Zăpezii mă indentificam intrucâtva. La facultate am ales drept curs opțional daneza. Din păcate nu m-am ales cu multă știință de limbă, nu mi-a plăcut cum preda profesorul sau, mai degrabă, nu preda ci discuta altele. În fine. A trecut. Pe la un moment dat auzisem o poveste cum că bunicul meu, pe care nu l-am cunoscut niciodată, a vrut să emigreze in Danemarca, dar s-a răzgîndit în ultimul moment, a coborât din mers cum s-ar spune, doar pentru că mama lui începuse să plângă la despărțire. Au fost semne sau pure întâmplari? Nu știu nici azi, după 12 ani de stat aici. Știu însă ca nu eu am cautat Danemarca, ci ea pe mine. Acum pot citi Snedronningen – Crăiasa Zapezii în original – și îl înțeleg mai bine pe Andersen. Înțeleg de unde și-a căpătat inspirația. E atâta liniște , verde, albastru, clar, curat între cer, pământ și apă, că nu ai cum să te împotrivești simțurilor. Și atunci le așterni pe hârtie. Știu, pentru că mi s-a întâmplat și mie. Mă întreb uneori: dacă n-aș fi stat aici, aș fi început să creez bijuterii? Să scriu povești copiilor, sau poezii, să prind-sau să-mi dezvolt- gustul asta creativ?
Danemarca mea, de acum, e inspirațională cu lebedele și pescărușii ei. Cu oamenii zâmbitori și calmi, prea calmi uneori pentru temperamentul meu latin. Cu preocuparea pentru copii și locuri amenajate pentru ei oriunde. Cu dragostea pentru natură și ieșirile la aer – e drept, când vremea îți joacă atât de multe feste, când verile sunt nehotărâte, trăiești clipa vremii și te bucuri de orice rază de soare. Dar tot din astă cauză, ploaia nu te ține înăuntru. Copiii petrec mult timp afară, echipați în costumele de ploaie ca de cosmonauți. Sunt căliți încă de mici, de cînd sunt lăsați să doarmă afară din primele zile, în căruț. Un exemplu: cumnata mea a crescut 4 copii astfel, erau îmbrăcați doar în body și cu un costum cosmonautic pe deasupra, pe vreme de iarnă, afară, la somn. E drept, pe la al doilea copil am început să-i iau exemplul, deși mai adaugam ceva peste body.
Mâncarea daneză? Din prima, mi-a plăcut pate-ul lor de ficat. Pur și simplu e savuros, e păstrat la frigider și nu pe raft, și are gust natural. Și culoare la fel.
Altfel, sunt preocupați de natural și ecologic, de ani de zile. Știu ce spun, pentru ca am stat in Franța acum 8 ani și nu găseam atunci mai nimic bio, pe cînd aici erau deja suficiente. Acum se găsesc în supermarketuri de toate, bio, de la scutece la drojdie, orice îți trece prin cap. Tipic daneză este pâinea neagră ca pamântul, de secară integrală, pe care se pun diverse combinații în aranjamente ce au rostul lor. Adică. . . eu tot nu le-am înțeles, însă tot admir de fiecare dată măiestria și perseverența soțului meu de a face opere de artă din niște. . . sandwich-uri, la urma urmei. Ce ignoranță!
Cu prajiturile nu mă prea împac, sunt prea dulci pentru gustul meu, dar e ok, oricum nu mă tentează. Înghețatele sunt uriașe, tot prea dulci, și am fost uimită să văd că vremea rece nu-i oprește pe danezi să-și satisfacă o poftă. Însă o dată pe an am și eu chef de prajitura lor tipică și renumită, wienerbrød. Care în alte țări e denumită după origine, de exemplu Danish Pastry în engleză.
Moda? Femeile nu sunt excesiv de elegante, culorile predominante sunt crem, bej, alb, negru. În ultimii ani parcă se mai poartă ceva culoare, deși nu înteleg încă lipsa culorilor, când regina Margrethe însăși se îmbracă colorat. Și totuși, am găsit o explicație: lumina soarelui bate altfel aici, vremea e altfel, haine de vară cumpărate din țară, aici parcă au altă nuanță și nu le port. Pe lângă faptul că vara e deseori ca o primăvară ploioasă și capricioasă. Nici rujuri n-am observat deseori pe buzele lor, sau rareori, stilul natural se poartă în orice, de la îmbrăcăminte la mobilă, de altfel e cunoscut stilul minimalistic scandinav. Pe care, recunosc, de voie, de nevoie, l-am adoptat și eu după atâta timp. Mai mult de voie. Sunt mai relaxată. Relaxarea asta e peste tot, inclusiv în sarcină. Prima programare la medic am avut-o pe la 12 săptămâni. Prima dată m-am revoltat, dar n-am avut încotro. La a doua sarcină am înțeles, la a treia, nici n-am mai sunat până pe aproape de acea dată. Ecografii se fac doar două, la 18 și 22 de săptămâni, dacă îmi amintesc bine. Iar sexul copilului nu se dezvăluie de obicei.
Ce-ar mai fi de spus despre Danemarca? Multe, ca despre orice alt loc, desigur, și nu e de cuprins într-o scriere virtuală. Danezii, urmași ai vikingilor, sunt, majoritatea, înalți și blonzi. Țara e mică, doar 5 milioane de oameni, mîndri de originea lor, mândri de steagul lor, peste care domnește o regină, Margrethe, împreună cu prințul consort Henri, francez. Prințul moștenitor Frederik e căsătorit cu australianca Mary, împreună au 4 copii. Prințul Joakim e căsătorit și el pentru a doua oară cu Marie, franțuzioacă, și au 2 copii împreună. Cele 2 Marii sunt născute la o zi distanță , în ani diferiți. Cei doi prinți sunt născuți la o saptămână distanță, la un an diferență. Așa, ca fapt divers.
Mica Sirenă n-a fost neapărat una din poveștile mele preferate, deși nu mi-a displăcut, însă statuia Micii Sirene din Copenhaga cred că e știută de toată lumea. Am început povestind despre . . . povești, să termin scrierea la fel. Danemarca însăși e o mică lume de basm. Pentru mine, o lume de inspirații scandinave.
Pe blogul Irinei se găsesc mai multe inspirații scandinave, pe care vă invit cu drag să le descoperiți.
17 Comments
lala
foarte frumoasa scrisoarea!se vede ca fetei ii place acolo.
daca as locui in Danemarca cred ca m-ar deranja clima 🙁
este adevarat ca zilele de iarna sunt foarte scurte, adica soarele rasare la 8:45 am si apune la 3:45 pm? si ca zilele de vara sunt foarte lungi?
tomata draga, sper sa nu “omori” nicioadata aceasta categorie!!!sunt indragistita de ea 🙂
te pup.
Silving
Zilele de iarna sunt scurte-nu stiu daca mult mai scurte ca in Romania,nu-mi mai amintesc,insa nu cred ca e mare diferenta, dar cele de vara sunt mai lungi,da,daca te duci la culcare la 2,deja se trezesc pasarile la ora aia 😀
lala
am citit undeva ca iarna soarele rasare la 8:45 am si apune la 3:45 pm!
Dorin
Citind povesti despre lumi altfel ne surprindem tanjind la acele lumi… Ce pacat ca are clima pe care o are (cu care nu m-as putea impaca pe termen lung), ca Danemarca chiar ar fi una dintre tarile in care as putea visa sa traiesc… 🙂
Silving
Da, asa e,dar daca n-ar fi avut clima asta, ar fi fost mai mult haos,precum in tarile mai calde ,cred;poate ca si nr de locuitori are importanta, si in tarile calde sunt mai multi ca in cele reci 🙂
vienela
Intru des pe blogul Irinei, ii admir creatiile, ii citesc poeziile si o invidiez in secret. Traieste intr-o tara frumoasa, linistita, unde, asa cum spune si Dorin, “as putea visa sa traiesc”. Pacat ca nu mai scrie si pe blog despre Danemarca si obiceiurile locuitorilor ei.
Silving
Vienela,n-am stiut ca-ti place sa citesti despre Danemarca 🙂 Multumesc, poate vreodata,cine stie,sa scriu iar si despre asta, stii tu,dupa cum simti 🙂
vienela
Daca nu ai stiut pana acum (mai degraba cred ca ai uitat), de azi stii ce asteptari am de la tine. 😉
Pingback:
cotos
Poate doar pentru tarile nordice as renunta la Romania. Danemarca e un etalon in ceea ce inseamna eco-friendly. M-a impresionat tara aia din momentul in care am ajuns acolo. Oamenii nu au grija zilei de maine, nici macare grija zilei de azi 🙂
Tomata
de-acolo si relaxarea despre care vorbeste Irina 🙂
Jocul orb -Olivia
ei, nu stiam ca invitatia e la liber ca primeai mai multe scrisori 😀
Tomata
cum sa nu fie la liber? Ador scrisorile venite de departe, deci daca vrei sa-mi scrii una sau stii pe cineva care ar vrea… bombardeaza-ma 🙂
Oana
Unde gasesti tu numa’ fete talentate din tari straine sa iti scrie?
Gabi
Clima nu cred ca e atat de nasoala pe cat crede lumea. Cel putin in Copenhaga, fiind mai langa mare, iernile am citit ca sunt destul de blande. Eu am fost in iulie si a fost lux. Undeva in jur de 25 de grade, n-a plouat deloc timp de o saptamana cat am stat acolo. Legat de lungimea zilei, intr-adevar e umpic ciudat sa fie trecut de ora 10 si sa fie in continuare lumina afara. 🙂
Unul dintre lucrurile care mi-au placut mult a fost un cimitir in care am fost. Parca era un parc. Chiar am ramas impresionat. Nu se simtea absolut deloc vreo urma de atmosfera sumbra. Era curat, ingrijit, singurul lucru care-l trada erau pietrele de mormant.
Silving
Iernile pot fi mai blânde,verile.. in ultimii 2 ani au fost urâte,ploaie cam zilnic si vreo 18 gr.Imi zicea sotul,ca eu eram in tara,la caldura 😀 25 de gr si soare continuu, stiu,se mai intampla,dar nu dureaza.Serile de vara sunt mai reci,nu asa de calde sa-ti vina sa stai numai pe afara.Ca in orice, e un echilibru,niciun loc nu e perfect.Intr-adevar o vara cu 25 de gr si soare e ideala,nu-ti trebuie 38 gr.Dar,cand e.
Cimitirele,asa sunt,ca niste parcuri frumoase. Ei sunt discreti,de fel, in nunti,inmormantari…
Iar noptile,mie imi plac asa,scurte 🙂
Pingback: