Sinterklaas a sosit în Olanda acum o lună

Cine știe cine e Sinterklaas fără să caute pe Google? Când Crista a lipit pe scrisoarea ei subiectul „Sinterklaas”, am crezut că așa se numește localitatea în care locuiește ea în Olanda, dar nu, orașul e Roermond, iar Sinterklaas e un personaj pe care îl cunoaștem cu toții. Dar sunt gata să fac pariu cu voi că nu îl cunoșteați așa:

De sâmbătă (17 nov), copiii din toată Olanda sunt în alertă! Sinterklaas a sosit! Anul acesta în Roermond, provincia Limburg.  

Desigur, vă întrebaţi cine este acest personaj şi de ce contează aşa de mult pentru copii. De unde vine? Ce face? Cine-i sunt ajutoarele? Şi cât timp rămâne pe meleagurile neerlandeze?  

Haideţi să descifrăm misterul … Sinterklaas este nimeni altul decât Sfântul Nicolae, episcop de Mira localitate situată pe teritoriul Turciei în zilele noastre, cunoscut ca patron spiritual al Ţărilor de Jos şi  Belgia, şi ocrotitor al copiilor.
În primul an petrecut în Olanda, am fost convinsă că acest Sinterklaas este Moş Crăciun. Barbă albă, pelerină  roşie, sfătoşenia şi răbdarea, generozitatea cu care împarte cadourile şi importanța care i se acorda m-au indus complet în eroare. Nimic mai grav! This old dude nu vine de la Polul Nord şi n-are sanie şi reni. Sinterklaas trăieşte bine mersi în Spania şi are un cal alb pe nume Amerigo. Iar în loc de reni are drept ajutoare pe Petru cel Negru , aka Zwarte Piet şi fraţii săi,  negrii mititei îmbracaţi în haine colorate să-ţi ia ochii.

La sosirea dumnealui în Olanda  (calendaristic vorbind prima sâmbătă după Sint Maarten)  se organizează o mare petrecere la care participă toată suflarea de la cel mai mic până la cel mai mare, este întâmpinat de primarul oraşului unde descinde (în fiecare an alt loc de debarcare) şi se declara oficial sezonul Sfântului Nicolae, iar jurnaliştii prezenţi abordează evenimentul la  modul cel mai profesionist şi credibil cu putinţă, cu transmisii în direct de la faţa locului, în buletinele de ştiri.

De-acum şi până la apogeu, adică Pakjesavond (seara de cadouri), 5 decembrie în Olanda, 6 decembrie în Belgia, copiii cântă cât îi ţin plămânii, în fiecare seară pregătesc un pahar de lapte sau vin pentru bărbos şi un morcov şi fin pentru calul Amerigo, îşi curate pantofii şi spera că în fiecare dimineaţă să găsească un cadou micuţ în ciubotele, dacă nu zilnic, măcar de câteva ori pe săptămână.  Adică ciocolată în formă de litere, un soi de fursecuri  condimentate numite pepernoten şi  kruidnoten şi prăjiturele umplute cu pastă de migdale. Şi adulţii obişnuiesc să-şi împartă cadouri simbolice, rime amuzante sau poezii sunt ataşate darurilor, iar  prietenii şi familiile se reunesc la o masă îmbelşugată să-l celebreze pe Sfântul Nicolae

“SINTERKLAAS KAPOENTJE
Gooi wat în  mijn schoentje,
Gooi wat în mijn laarsje,
Dank U Sinterklaasje!”

“Sinterklaas,
Aruncă-mi ceva în pantofiori,
Aruncă-mi ceva în cizmuliţe,
Mulţumesc frumos, Moşule!”

Şi cum lui Sinterklaas nu-i displac băile de mulţime, să nu vă miraţi dacă-l vedeţi pe străzi, prin magazine, notându-şi câte ceva în agenda lui de piele cu litere aurii, apărând în emisiuni mai ceva ca prim-ministru (olandez), oferindu-vă un cadou sau întrebându-vă de sănătate. Să nu mai vorbim de Petru şi fraţii săi, aproape comedianţi de meserie, acrobaţi şi muzicanţi ce se ţin numai şi numai  de giumbuşlucuri cât e ziua de lungă.

Şi-acum să lămurim un  aspect. Acest Petru cel Negru la origine este … negru, ajutor, a se citi sclav al bărbosului. Dar cum political correct te trage de urechi, veţi vedea doar copii albi mâzgăliţi pe față cu negru , niciodată un mulatru sau …negru.  Istoria mai spune că, de fapt, Petru s-a murdărit pe faţă de la coşurile pe care le-a tot escaladat ca să pună cadourile copiilor, iar o altă variantă vehiculată este că, trăind în Spania este mai bronzat.

După ce şi-a terminat treaba şi misiunea, Sinterklaas îşi ia ajutoarele şi calul şi se întoarce în Spania. Şi plecarea este anunţată cu surle şi trâmbiţe, ca să nu existe confuzii între pici cum că vor primi cadouri tot anul.

“DAG SINTERKLAASJE, DAG, DAG
Dag, dag Zwarte Piet!
Dag Sinterklaasje, dag, dag,
luister naar ons afscheidslied”
(“La revedere Sinterklaas, pa, pa
La revedere Petru cel Negru!
Ascultă cântecul nostru de adio”)

Am câștigat pariul? 🙂