Morții Parisului

Cine își trece pe listă, când merge în concediu, vizitarea unui cimitir? Sau a două cimitire? Eu cu siguranță, dar poate mai sunteți și alții. Unul dintre obiectivele pe care eram super nerăbdătoare să-l văd în Paris a fost cimitirul Montparnasse. Multă lume mi-a spus că Pere Lachaise e mai spectaculos, că arată ca un parc, că acolo-s mai multe celebrități, că merită văzut. Numai că acolo nu era singurul mormânt pe care voiam să pun o floare: acela al lui Simone de Beauvoir.

Montparnasse

Am ajuns în Montparnasse aproape de finalul vacanței noastre, deși mi-aș fi dorit să fie chiar de ziua mea. Atât aici, cât si în Pere Lachaise, ne-am dus pe-o vreme demnă de videoclipul de la November Rain. Atâta doar că era October rain, în rest decorul era același. Eu oricum eram bucuroasă că tocmai îmi cumpărasem o geacă mai groasă cu o glugă bestială, așa că nu-mi mai păsa că plouă, că se oprește, că iarăși plouă și că doar piciorul meu drept fusese un pic inundat.

Mormântul lui Simone de Beauvoir e chiar la intrare, pe alea numărul 1, așa că a fost primul pe care l-am văzut. Nu i-am dus floare, deși chiar mi-aș fi dorit. Motivul principal era ploaia aia de care n-aveam cum să scap. Enfin…

În Montparnasse sunt înmormântați toți românii celebri ce și-au făcut veacul la Paris.

Constantin Brâncuși

Eugen Ionescu

Tristan Tzara

Emil Cioran

Din categoria scriitorilor, am văzut mormintelor lui Samuel Beckett, Julio Cortazar și Charles Baudelaire.

Multă dragoste am văzut la mormântul lui Serge Gainsbourg

Din categoria mormintelor spectaculoase:

Pere Lachaise

Din păcate aici n-am avut prea mult timp la dispoziție pentru că am ajuns pe la ora 17 și la 18 parcurile și cimitirele se închid. Aveam multe morminte de văzut, dar, din păcate n-am apucat decât pe-al lui Enescu, peste care am dat întâmplător. Adevărul e că fără o harta nici n-ai ce cauta acolo dacă ești în căutarea unui mormânt. Calitatea pozelor lasă de dorit, dar fiind pe fugă, am pozat cu telefonul și cu aparatul meu, care săracul n-o duce prea bine.

Mormântul lui Napoleon

În postul despre Muzeul Armatei vă promiteam că o să revin cu povestea lui. Aici suntem. Mormântul lui Napoleon se află în Domul Invalizilor și e gigantic. Legenda spune că, de fapt, e înmormântat în 7 sicrie de-asta e așa mare. Am căutat informația pe net, n-am găsit-o, dar de auzit am auzit-o.

Pantheon

Pivnițele Pantheonului găzduiesc morminte de care nu știam. Așa se face că am văzut unde sunt înmormântați unii dintre cei mai importanți scriitori ai Franței: Voltaire, Victor Hugo, Emile Zola, Andre Malraux, JJ Rousseau, dar și oameni de știință precum Pierre și Marie Curie.

Prințesa Diana

Nu e înmormântată în Paris, dar toată lumea știe că a murit acolo. Când am trecut pe lângă tunelul Alma și pe lângă flacăra libertății nu știam că acela e locul blestemat. Într-o seară Iubi și-a adus aminte de nefericitul eveniment și am căutat pe net unde e. M-am mirat pentru că făcusem deja poze acolo, dar nu văzusem nicăieri vreo poză de-a Dianei sau măcar ceva care să amintească de ea. După care am început să citesc pe Wiki și pe alte site-uri și am aflat că acea Flacără a Libertății nu e un monument ridicat sau dedicat memoriei Prințesei Diana, ci e aceeași flacără care „arde” în mâna Statuii Libertății și e primită de francezi drept cadou. Însă fiind acolo, la locul morții Dianei, cei care au iubit-o, au transformat flacăra într-un simbol și loc de pelerinaj. An de an, lumea se strânge la flacără, pe Bulevardul New York, lângă tunelul Alma, pentru a o comemora pe Diana. Impresionant.

Și cu asta se încheie excursia mea printre morminte. Mai multe poze din Montparnasse, Pere Lachaise si Pantheon.