Morții Parisului
Cine își trece pe listă, când merge în concediu, vizitarea unui cimitir? Sau a două cimitire? Eu cu siguranță, dar poate mai sunteți și alții. Unul dintre obiectivele pe care eram super nerăbdătoare să-l văd în Paris a fost cimitirul Montparnasse. Multă lume mi-a spus că Pere Lachaise e mai spectaculos, că arată ca un parc, că acolo-s mai multe celebrități, că merită văzut. Numai că acolo nu era singurul mormânt pe care voiam să pun o floare: acela al lui Simone de Beauvoir.
Montparnasse
Am ajuns în Montparnasse aproape de finalul vacanței noastre, deși mi-aș fi dorit să fie chiar de ziua mea. Atât aici, cât si în Pere Lachaise, ne-am dus pe-o vreme demnă de videoclipul de la November Rain. Atâta doar că era October rain, în rest decorul era același. Eu oricum eram bucuroasă că tocmai îmi cumpărasem o geacă mai groasă cu o glugă bestială, așa că nu-mi mai păsa că plouă, că se oprește, că iarăși plouă și că doar piciorul meu drept fusese un pic inundat.
Mormântul lui Simone de Beauvoir e chiar la intrare, pe alea numărul 1, așa că a fost primul pe care l-am văzut. Nu i-am dus floare, deși chiar mi-aș fi dorit. Motivul principal era ploaia aia de care n-aveam cum să scap. Enfin…
În Montparnasse sunt înmormântați toți românii celebri ce și-au făcut veacul la Paris.
Constantin Brâncuși
Eugen Ionescu
Tristan Tzara
Emil Cioran
Din categoria scriitorilor, am văzut mormintelor lui Samuel Beckett, Julio Cortazar și Charles Baudelaire.
Multă dragoste am văzut la mormântul lui Serge Gainsbourg
Din categoria mormintelor spectaculoase:
Pere Lachaise
Din păcate aici n-am avut prea mult timp la dispoziție pentru că am ajuns pe la ora 17 și la 18 parcurile și cimitirele se închid. Aveam multe morminte de văzut, dar, din păcate n-am apucat decât pe-al lui Enescu, peste care am dat întâmplător. Adevărul e că fără o harta nici n-ai ce cauta acolo dacă ești în căutarea unui mormânt. Calitatea pozelor lasă de dorit, dar fiind pe fugă, am pozat cu telefonul și cu aparatul meu, care săracul n-o duce prea bine.
Mormântul lui Napoleon
În postul despre Muzeul Armatei vă promiteam că o să revin cu povestea lui. Aici suntem. Mormântul lui Napoleon se află în Domul Invalizilor și e gigantic. Legenda spune că, de fapt, e înmormântat în 7 sicrie de-asta e așa mare. Am căutat informația pe net, n-am găsit-o, dar de auzit am auzit-o.
Pantheon
Pivnițele Pantheonului găzduiesc morminte de care nu știam. Așa se face că am văzut unde sunt înmormântați unii dintre cei mai importanți scriitori ai Franței: Voltaire, Victor Hugo, Emile Zola, Andre Malraux, JJ Rousseau, dar și oameni de știință precum Pierre și Marie Curie.
Prințesa Diana
Nu e înmormântată în Paris, dar toată lumea știe că a murit acolo. Când am trecut pe lângă tunelul Alma și pe lângă flacăra libertății nu știam că acela e locul blestemat. Într-o seară Iubi și-a adus aminte de nefericitul eveniment și am căutat pe net unde e. M-am mirat pentru că făcusem deja poze acolo, dar nu văzusem nicăieri vreo poză de-a Dianei sau măcar ceva care să amintească de ea. După care am început să citesc pe Wiki și pe alte site-uri și am aflat că acea Flacără a Libertății nu e un monument ridicat sau dedicat memoriei Prințesei Diana, ci e aceeași flacără care „arde” în mâna Statuii Libertății și e primită de francezi drept cadou. Însă fiind acolo, la locul morții Dianei, cei care au iubit-o, au transformat flacăra într-un simbol și loc de pelerinaj. An de an, lumea se strânge la flacără, pe Bulevardul New York, lângă tunelul Alma, pentru a o comemora pe Diana. Impresionant.
Și cu asta se încheie excursia mea printre morminte. Mai multe poze din Montparnasse, Pere Lachaise si Pantheon.
13 Comments
cotos
Napoleon e personajul meu istoric preferat..Mi-as dori sa ajung macar odata la mormantul lui..Am inteles ca datorita faptului ca a fost otravit, la ora actuala e posibil ca daca s-ar deschide sicriul l-am gasi in stare intacta
lala
“Cine își trece pe listă, când merge în concediu, vizitarea unui cimitir?” eu chiar nu m-am gandit, nu ca este un lucru rau dar nu m-am gandit 🙂
diana
Ah, Simone de Beauvoir chiar este favorita mea!
Apropos de vizitat cimitire in concediu, ala de la Sapanta se pune???
Tomata
:)) chiar. si la ala am fost. deci asta nu-i prima oara cand aleg o astfel de destinatie.
Bia
Numai în Montparnasse nu am fost, dar Pere Lachaise a fost printre obiective de la prima vizita. Am vrut sa merg la Jim Morrison la mormânt, se spune că este cel mai vizitat mormânt din lume, deși nu e deloc spectaculos. Însă ce mi-a plăcut mie cel mai mult a fost mormântul lui Chopin, e o splendoare. Da, în Pere Lachaise îți trebuie hartă, noi cu tot cu hartă am ratat multe, cred că trebuie să stai acolo o zi întreagă, noi am stat numai 2 ore și ceva și am țintit fix ce doream eu să văd. Am prins și noi o vreme perfectă de vizitat cimitire 😀
La mormânt la Napoleon era un must să ajungem, trebuia să iau ceva suvenir de acolo pentru cineva de acasă, mare Fan Napoleon, oricum m-a impresionat sicriul acela (parcă asa stiam și eu că e pus în 7 sicrie de plumb)
Pont d’Alma e un loc de suflet, am trecut pe acolo în ambele vizite la Paris; ce destin a avut Diana!!
Ana Q.
Eu am stat doar o saptamana in Paris insa sincera sa fiu nici prin cap nu mi-a trecut sa vizitez vreun cimitir 😀
Eu am fost intr-o luna si mai pretentioasa decat octombrie – mai exact decembrie, asa ca umblatul pe afara nu era tocmai o optiune oricat de mult mi-as fi dorit.
vienela
Nu cred ca mi-as programa pentru vacanta vizite la cimitir, dar daca as trece intamplator prin dreptul lui, cu siguranta as intra. Ce mare este diferenta intre mormintele celebre din Montparnasse si cele ale unui om obisnuit din Romania!
Kadia
Nu m-a tentat pana acum sa vizitez cimitire, in schimb mormantul lui Napoleon l-am vazut, mai mult din greseala atunci cand am vititat muzeul 🙂 Insa sunt de acord cu tine: merita vazut!
Teo
Si eu am o problema cu cimitirele (e bine sa stiu ca nu sunt singura). Anul trecut cand am stat o saptamana in Bucuresti, primul lucru pe care am vrut sa-l vad a fost Cimitirul Bellu.
O Oană
Dacă ajung în Paris, neapărat voi vizita şi cimitirele; reprezintă o bucată de istorie încremenită în timp.
Gabi
Sa mergi si la Jim Morrison data viitoare. 🙂
americanu
Napoleon cand a fost dezhumat pe Insula Sf Elena ca sa fie adus in Franta,a fost gasit intr-o stare perfecta…in afara de nas…care e din cartilaj….nah….dar oricum sicriul e pus de asa natura in cat sa te inclini in fata lui…..
Jules
Stai liniștită, am stat 2 săptămâni în Paris în 2011 și am ”făcut” 4 cimitire + Pantheonul; mai mult mi-au plăcut astea (am bifat cam tot ce ne arăți și tu aici — chiar mi-e dor de pozele de atunci, uite!) decât oribilitatea de turn sau alte lucruri mai comerciale, așa 😉