Oceanul ar fi mai mic fără un strop

Când vedeți pe stradă un om handicapat, vă uitați prelung la el sau întoarceți capul? Dacă vă uitați, de ce o faceți? Dacă întoarceți capul, de ce o faceți?

Până să-mi dați voi răspunsurile la întrebările astea, vi le dau eu pe ale mele. Câteodată mă uit prelung, câteodată întorc capul.

Mă uit pentru că sunt curioasă, pentru că vreau să știu povestea acelui om, pentru că mă interesează ce simte și cum își duce povara. Sunt curioasă dacă e un om liber prins într-un corp defect sau dacă e un prizonier al milei, al neputinței, al aripilor frânte. Nu mă uit pentru a-l compătimi, cel puțin nu ăsta e scopul inițial – oricum îmi pare rău pentru orice om care are o dizabilitate – nu mă uit pentru a mi se citi mila în ochi. Pur și simplu de curiozitate. Personal nu cred că-i un lucru rău, da’ n-am de unde ști ce părere au ceilalți despre asta.

Alteori nu mă uit, nu pentru a mă preface că nu există, nu pentru a-i ignora, ci în primul rând pentru că nu știu cum să mă port, nu știu dacă îi deranjează, nu știu dacă au nevoie și de privirea mea. Cu siguranță sunt alte priviri care îi rănesc și n-aș vrea ca a mea, curioasă, să transmită un mesaj fals. Și-atunci întorc capul, dar recunosc că m-aș uita.

Vă povestesc asta pentru că am citit un interviu cu mama unei fetițe cu dizabilități motorii, în care povestește că America a fost singurul loc în care micuța ei Raisa a fost tratată ca un copil normal și integrată în societate. În rest, s-a lovit pretutindeni de priviri lungi, care nu totdeauna au avut la baza motive ca ale mele. Cu ocazia asta, am aflat că toate drumurile și toate deplasările pe care părinții Raisei le-au făcut pentru recuperarea fizica a fetiței ar fi putut fi mult mai puține dacă în România ar exista un centru de recuperare și terapie pentru copiii cu dizabilități. O familie din Constanța, al cărui băiețel, Călin, suferă de aceeași afecțiune ca și Raisa, a luat frâiele în mâini și a pus pe picioare o asociație, Asociația Copii Suflete Speranțe, care își propune să construiască un asemenea centru la malul mării. Dar, cum bine știți, asociațiile și ONG-urile au nevoie de fonduri din donații pentru că nu câștigă de nicăieri. Așadar s-a lansat campania 50 000 de Speranțe care are scopul de a strânge 1 milion de dolari pentru a deschide acest centru de recuperare.

Gestul fiecărei donaţii îl răsplătim cu un tricou de susţinător al campaniei, fiecare tricou fiind inscripţionat cu un număr unic de la 1 la 50 000. Prin purtarea lui transmitem mesajul asociaţiei şi arătăm celor din jur dragostea noastră pentru copii şi puterea fiecăruia dintre noi de a schimba destine.

Toate detaliile despre cum puteti dona le găsiți aici, dar ca să vă fie mai ușor, acestea sunt conturile:

RON:       RO86  RZBR  0000  0600  1400  6227
EUR:       RO97  RZBR  0000  0600  1424  2903
USD:       RO53  RZBR  0000  0600  1424  2919

E foarte ușor să donați si pe site, cu cardul – eu așa am făcut și-a funcționat perfect.

PS. Chiar mă interesează răspunsurile voastre la întrebările din introducere.

PPS. Explicatia pentru titlu o gasiti in interviu.