Ce poți afla despre norvegieni și Norvegia numai trăind acolo?

Chiar dacă am început seria scrisorilor către Tomată cu două prietene – și după a treia încă aștept – asta nu înseamnă că doar prietenele îmi pot scrie de pe meleaguri străine. Așa se face că, răsfoind readerul, mi-am spus că și alți bloggeri care trăiesc în țări greu accesibile pentru mine, ar putea avea povești interesante. Am trimis niște mesaje pe Facebook și am așteptat răspunsuri. Primul a venit din partea Nicoletei, pe care am întâlnit-o pe blogul Cristinei Bazavan. Lăsase un prim comentariu și fix atunci m-am găsit și eu să dau click pe linkul ei. Nu avea multe articole, așa ca i l-am citit pe tot. Era în mare parte despre Norvegia și m-a acaparat pentru că nu știu mai nimic despre țara asta, cu excepția faptului că acolo se întâmplă unul dintre cele mai frumoase fenomene ale naturii: aurora boreală (care se află pe lista lucrurilor pe care vreau să le văd în viața asta). Mi-a trimis textul mai demult, însă vreau să public scrisorile câte una pe lună, nu toate buluc. Așa că azi aflăm curiozități despre Norvegia.

 1.      Sunt foarte paranoici. Nu o să vezi vreodată copii jucându-se pe străzi cum o făceam noi, până veneau părinții de la lucru. Deși este vorba de (probabil) cea mai sigură țară din lume, nu își lasă copiii nici o clipă singuri. Mereu cineva are grijă de răsfățații aia mici. De obicei ambii părinți lucrează, așa că angajează bone. Și așa ajung copiii răsfățați mari.

2.      Mănâncă mult ulei de pește, ca supliment nutritiv. Fie îl beau din sticlă, cu lingurița ori iau capsule, uleiul de peste e nelipsit, parcă au un fel de cult. Nu eram întrebată dacă iau ulei de peste ci de care ulei de peste iau.

 3.      În același ton cu punctul anterior: prea multe lucruri care nu ar trebui au gust de pește. După ce am avut o surpriză tare neplăcută cu un pateu care părea inofensiv, m-am învățat să citesc bine etichetele și eventual să întreb, ca să fiu sigură.  

4.      Ei se așteaptă să-ți placă peștele și preparatele marine. Dacă te găsești la un restaurant și ți se aduc raci reci, pregătește-te pentru o discuție în care va trebui să explici co-mesenilor norvegieni de ce nu poți mânca așa ceva (nu rece, cel puțin).

 5.      Nu se distrează decât vineri și sâmbătă seara. Fiecare petrecere reușită are 3 părți:  
 –      forspill: înaintea petrecerii se adună la cineva acasă și beau până nu mai pot (pentru că în club e scumpă băutura)
 –      cheful propriu-zis, de obicei într-un club. Cluburile sunt deschise până la ora 2, maxim 3.
 –      nachspill sau after party, când cei care consideră că nu au chefuit destul se adună la cineva acasă pentru a continua. Nu prea se continuă mare lucru, eventual se mai iau niște substanțe ”speciale”.

6.      Trebuie să ai mereu buletinul la tine dacă vrei să intri în vreun club sau să cumperi băutură, altfel poți să-ți iei gândul (am pățit-o odată). Sunt magazine speciale pentru băutură deschise numai în timpul zilei.

7.      Nu prea mănâncă ciorbe. Dacă te găsești la un restaurant și ai poftă de o ciorbă, pregătește-te să le explici tuturor de ce mănânci așa puțin. Asta dacă găsești ciorbă în meniu. 

8.      Se îmbracă monocrom, așa că nu te întreba de ce ieși în evidență cu palton roșu și geantă albastră.

9.      Deși nu te-ai aștepta, nu au foarte multe sortimente… din nimic, în general. Nici la supermarket, nici la cofetarii. Ăsta-i un lucru bun pentru pofticioși. Au produse generice (”first price”- care sunt cele mai ieftine) și câteva produse de marcă.

10.       Practică sportul numit “booze cruise”. Adică merg periodic în călătorii cu barca în Danemarca pentru a cumpăra băutură, pentru că e mai ieftin. Când am mers în Suedia, am văzut că și ei practicau acest sport, dar o făceau în Finlanda. Cei din Finlanda oare unde merg? Nu știu sigur, dar când le-am spus că noi facem băutura acasă, am stârnit câteva râsete.

Multe alte lucruri despre Norvegia, norvegieni si norvegiana gasiti pe blogul Nicoletei. 🙂

25 Comments

  • Cami

    Foarte interesant. Pe vremuri ne propuseseram si noi un traseu prin tarile nordice in care sa prindem si minunatul fenomen, dar nu ne-a iesit.
    Ma intreb ce ar scrie un strain care si-ar propune sa aleaga 10 ciudatenii despre noi, romanii. Mi-ar placea asta :))

  • Andra

    :)) ft tare. Eu am fost la o prietena in Danemarca si danezii sunt la fel de ciudati. daca vreti puteti citi mai multe pe blogul ei http://blogu.lu/ciresica . Si eu vreau sa vad aurora boreala. si nici nu vreau sa-mi inchipui cat e de scumpa bautura la ei daca merg in Danemarca sa o cumpere in conditiile in care in Danemarca e ft scumpa (dupa parerea mea). Probabil de-asta cand vin la noi strainii se… infrupta din tot felul de licori :))

  • Anne-Marie

    brrr. După ce că nu-i tocmai “călduroasă” ca şi climă, nici obiceiurile nu m-au încălzit. Sper să nu mă îndrăgostesc de vreun norvegian!

    • alin catalan

      Finlandezii,mai betivi s ei,merg la bautauta irftina in Estonia.Estonia e peste drum,40 min cu barca de Helsinki,si limba e sora finlandezei..

  • Reclame Tv

    Din categoria #obiceiurisanatoase avem punctele 2 si 3. Norvegienii mananca mult peste si ulei de peste.
    In cazul in care nu stiati, uleiul de peste contine omega 3 si omega 9 ceea ce face aproape imposibil depunerea colesterolului pe vasele mari de sange. Acesta pare a fi motivul pentru care locuitorii din tarile nordice nu sufera de boli cardiovasculare si nu fac accidente vasculare cerebrale.
    Noi in schimb, pentru ca suntem o tara de mancaciosi preferam carnea de porc.

  • Oana

    Am ras cu lacrimi de unele faze :)). Imi pot imagina faza norvegienilor la auzul informatiei ca noi facem bauturi acasa. Cam fata aia a facut-o un neamt cand a vazut o gaine VIE la bunica-mea in curte :)).

  • Nicoleta

    @Cami cred ca unele ciudatenii ar reiesi din comparatia cu cele 10 puncte despre care am scris (faptul ca ne lasam copiii liberi, ca mancam ciorba :). Dar ar fi interesant de vazut si ce parere ar avea un strain despre noi.
    @Carmen Si lantul “booze cruise” merge mai departe.
    @Anne-Marie M-am concentrat si eu pe partile care ii fac mai diferiti. In rest, sunt oameni normali, dupa ce apuci sa-i cunosti. Si legat de indragostit, eu zic sa ai grija, ca la cum arata unii…
    @ReclameTV buna completare
    @ddunia Asa mi s-a parut firesc. Sincer nu vad gresita nici aceasta varianta nici pe cea fara semnul intrebarii (desi am citit ca sunt persoane pe care le deranjeaza acest aspect). Sper totusi ca acel semn nu te-a oprit din a citi articolul.
    @Oana Ma bucur ca te-a amuzat articolul 🙂
    @Silving O sa ajung in Danemarca foarte curand, chiar saptamana viitoare merg in Copenhaga, dar stau foarte putin. Nu stiam gluma, o stiam pe cea cu “fjord este felul in care pronunta norvegienii Ford :)”

  • lala

    ” Sunt foarte paranoici. Nu o să vezi vreodată copii jucându-se pe străzi cum o făceam noi, până veneau părinții de la lucru. Deși este vorba de (probabil) cea mai sigură țară din lume, nu își lasă copiii nici o clipă singuri. Mereu cineva are grijă de răsfățații aia mici. De obicei ambii părinți lucrează, așa că angajează bone. Și așa ajung copiii răsfățați mari. ”
    NU pot sa ma abtin si sa nu comentez…. ai zis bine “cum o facem noi” pt ca da, e la trecut!!cine isi mai permite azi sa isi lase copilul singur pe strada chiar si sa se joace?cand ti l fura de langa tine, din supermarket, d apoi dupa strada.!!!stiu pe cineva care a patit chestia asta. nu cunosc pe nimeni care sa si lase copilul in fata blocului sau a casei sa se joace nesupravegheat!!deci, norvegienii nu sunt mai paranoici ca noi……

  • ddunia

    Am citit tot 🙂 Acum depinde ce fel de deranj, daca citesc cu intonatie, nu suna deloc bine. Ca apare in titlu nu ma intereseaza. Oricum, foarte interesanti norvegienii. 🙂

  • Alle

    ce tareeeee e postul!!! 😀 nimic nu e mai misto decat sa afli chestii dintr-astea, cum erau de exemplu, in cartea aceea amuzanta, Ghidul Xenofobului.

    Mie mi se pare interesanta Norvegia mai ales ca am citit undeva ca este una dintre tarile cu o evaluare a calitatii vietii foarte ridicata. PIB, educatie, sanatate => calitate a vieții. Nu e adevărat?

  • Liza

    Imi place foarte mult tehnica ta prin care ilustrezi diferite tari. Imi plac de asemenea si articolele, deci felicitari!

  • Ana Q.

    Mi-a placut mult cum a povestit. In stilul celui de azi mi-ar placea sa fie scrise toate celelalte articole, fara descrieri pomoase si infloriri. Scurt, esential si la obiect. Exact asa ca postul Nicoletei.

  • Nicoleta

    @lala Intr-adevar, am facut comparatia intre felul in care sunt tratati copiii acolo si cum mi-am petrecut eu copilaria. E trist daca s-a ajuns asa si la noi.
    @ddunia Tot e bine, daca l-ai citit. 🙂
    @Alle Ma bucur ca ti-a placut! Ai dreptate, Norvegia e pe locul 1 in lume din punctul de vedere al calitatii vietii.
    @Liza Merci!
    @Bogdan Faptul ca gasesti acest ghid util nu poate decat sa ma bucure 🙂
    @Ana Q. Chiar imi puneam intrebari in legatura cu stilul pe care il folosesc. Comentariul tau mi-e foarte util. Multumesc frumos!

  • florin laurentiu

    stati linistiti fratilor,ca si astia fac bautura in casa. se numeste moon shine si are 92-93 de grade, ceva de iti rupe capul in trei(neaparat in combinatie cu cafea. la ei nu exista vodca cu suc de mere sau vin cu apa sau cola,daca se poate la ei totul sa fie simplu,sec si neaparat tare. cat despre substante….. grupa mare

  • Cristina

    Nu este adevarat…1.copii aici sunt lasati cum vor ei deoarece sunt in siguranta…crede ma ca absolut toti copii au in curte trambulina topogan leagan,toti au biciclete trotinete….nu sunt paranoici pe cuvant!!2.Nu te obliga nimeni sa mananci peste si ei oricum nu mananca numai peste…..3.La magazine gasesti destule sortimente,nush unde ai fost tu dar unde sunt eu aici gasesti de toate!!!O zi buna!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *