De ce nu se mai ecranizeaza romane romanesti?

Aseară am terminat primul volum din La Medeleni (da, abia acuma o citesc) și n-am putut să nu mă gândesc că de atâta amar de vreme, nimeni nu s-a încumetat să pună cele trei volume pe peliculă. Am găsit și un articol care încearcă să explice de ce nu s-a întâmplat asta. Eu l-am citit pe diagonală pentru a nu-mi strica surpriza descoperirii viitoarelor întâmplări.

Și totuși, de ce s-au oprit regizorii români din ecranizat romane autohtone? De ce nu se fac remake-uri la noi? Avem atâtea cărți bune, cărți care ne-au mângâiat copilăria, adolescența și uite, chiar și vârste la care La Medeleni poate părea un roman depășit. Vă asigur însă că mă bucur la fel de mult de isprăvile Olguței, ale Monicăi și ale lui Dănuț. Și tare mult, tare tare mult mi-ar plăcea să văd un film după cartea asta.

Nu zic că filme precum Ion, Cel mai iubit dintre pământeni, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, Enigma Otiliei sau Pădurea spânzuraților nu sunt bune, dar sunt vechi. Ce puști din anul 2011 ar mai savura ecranizările alea? în cel mai bun caz s-ar uita la ele forțat. Și e păcat, că material avem.

Mă uit la americani care abia așteaptă să iasă un bestseller să-l toarne mai apoi într-un film. Și unele dintre cele mai iubite filme ale tuturor timpurilor au fost ecranizări. Pe aripile vântului, Stăpânul inelelor, Harry Potter, Nașul, The Shawshank Redemption, Lista lui Schindler, Ultimul mohican, Fight Club, chiar și seria Twilight sunt doar câteva titluri ce-mi vin acuma în minte. Mai mult de atat, le ecranizeaza si pe ale altora (ale francezilor: Cei trei muschetari, ale suedezilor: seria Millenium, ale nemtilor: Cititorul, etc). La noi de ce nu se poate?

34 Comments

  • ioana

    ProTV and co au si costumele pentru ecranizare de la porcariile de telenovele de epoca pe cae le filmeaza la Mogosoaia…

  • calauza

    Poate pentru ca ecranizarile americane le aduc producatorilor foarte multi bani, in timp ce la noi trebuie finantate de stat? Iar cand filmul nu e comercial, parca preferi un proiect personal, caruia sa ii poti aplica eticheta “artistic”, decat sa ecranizezi o carte in beneficiul strict al cititorilor.

  • Bianca

    Nu stiu sa-ti raspund la intrebare dar Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi este filmul meu romanesc preferat (numai ce l-am vazut) 😀

  • dragos c

    pentru ca romanele de ecranizat sunt cam proaste. si nici bestselleruri, ca cele americane enumerate de tine.
    enfin, cred doar televiziunile sa fie interesate. dar aco;o exista raduleasca, dansez pt tine etc.

    • Tomata

      🙁 cum sunt cam proaste? La Medeleni? Elevul Dima dintr-a saptea? nu cred ca ai dreptate.
      Iar daca televiziunile ar face pasul asta, le-as lauda la nesfarsit. Dar macar de-ar incerca cineva…

      • dragos c

        la elevul dima m-am distrat copios, e un roman parca facut de un copil de-a saptea! cu lotte, hi hi hi.
        la medeleni n-am citit (si nici n-am de gand).

        o ecranizare buna este cea moldoveneasca dupa patul lui procust cu maia morgenstern.

        • Tomata

          in comparatie cu Twilight, elevul Dima cred ca-i mult mai bun.
          Ma surprinde reactia ta fata de literatura romana. Din cate am vazut eu pe blogul tau, citesti destul de multa. Sau ai ceva doar cu aia din trecut? 🙂

  • maria

    Andreea, la noi vinde mai bine telenovela romaneasca cu Flacarica si fete dezbracate decat filmele bune romanesti. Cine se mai uita la filme romanesti? sau cine s-ar uita la filme romanesti noi ?p.s. eu ma uit la filme romanesti

      • Teo

        Sunt total de acord… mi se pare ca uitam totusi ca exista oameni care apreciaza arta… ca desi intr-adevar, telenovela este un mod simplist de a iesi din viata, filmul cu cele mai multe premii bafta si probabil viitoare oscaruri este un film mut si alb negru. In secolul in care trebuie sa fim conectati si sa vorbim in continuu un film mut a reusit sa capteze atentia. Si mai sunt pustii care se inghesuie la TNB, si la alte teatre. Daca te duci cu cateva zile intainte de un spectacol nu mai gasesti bilete, si mai sunt si elevi si studenti care stau pe scari. Deci eu am incredere ca totusi avem o baza destul de solida, si arta si cultura inca sunt apreciate… desi nu ‘pe fata’.

  • bloodie

    Eu ma gandeam la adaptari ale basmelor traditionale romanesti. Daca ar pune mana Tim Burton pe Praslea cel Voinic sau Harap Alb, ar iesi ceva epic… 🙂 Cred ca i-as prefera oricand in defavoarea lui Green Lantern sau a altor eroi de gen…

  • Calauza

    In mare parte sunt si eu de acord cu ceea ce spune Dragos: putine romane romanesti au potential sa se transforme in filme de succes. Bineinteles, daca luam Twilight ca punct de referinta lucrurile se mai schimba…

  • lala

    ce dor imi e de La Medeleni 🙂 cred ca o s o recitesc, dar dupa sarbatori petru ca acum is fff ocupataaaaaaaaaaaa

    • Tomata

      a ne compara cu americanii la cinematografie e absurd. nu avem resursele lor si nici profesionistii. insa avem oameni care fac lucruri bune si au mai castigat si niste premii internationale… incet, incet am putea face chestii marete. nu de talia Hollywood-ului, dar am putea.

  • richie

    Dorinta ta e oarecum de inteles: iubesti literatura. Insa daca te gandesti si tu mai bine iti raspunzi singura: piata noastra de carte abia se misca. cinematografica noastra e microscopica (20 de filme pe an). Nu avem bestsellere care sa justifice investitii masive intr-o ecranizare. nu avem nici o criza de idei ca sa recurgem la literatura. eu unul prefer scenarii bune decat romane vechi transpuse pe ecran. sa mearga creativitatea pe toate segmentele.. Nu uita ca avem doar o mana de regizori de calibru si oamenii astia trebuie sa creada in proiectele lor. Poate pur si simplu nu simt nimic pt romanele alea si atunci de ce ai vrea sa se apuce de ele. Lasa-i sa-si spuna propriile povesti si-apoi or sa le spuna si pe-ale altora. Apropo, vazut-ai Tinerete fara tinerete? Eliade by F.F Coppola.

  • Joynt

    As zice ca daca este criza ( si gustul publicului este pervertit de mult) ecranizari = mari cheltuieli.
    Cum la noi sunt codrii verzi de brad si atata jale in case, ma indoiesc sa se schimbe ceva in continuarea ecranizarilor romanesti…

    Pana atunci, fapte de arme ! ( Cred ca ar merge un film despre Vlad Tepes, acum ca urmasul lui mai vine pe la noi… Locul unde nu s-a intamplat nimic spectaculos in ultima vreme, in afara de ceaiul fara zahar de la ora cinci ) Publicul englez ar calca pe urmele stramosului, urmandu-si printul in Castelul din Carpati, chit ca Jules Verne, era francez.

    Sange si vin, dinti falsi si alte alea, pumnale, securi, franghii, tepe si mutrele patibulare selectate dupa o invazie filmica in Transilvania, cu cel mai frumos ranjet neras de ostean-taran, dupa o noua taiere de pensie sau salar, dupa varsta…
    .
    Si de ce nu, cavalerii de onoare ai dreptatii, Ninjaaa ! (cu sabii). Daca se va pune Ninja, sigur nu vom lua plasa (adica teapa).

    • Tomata

      :)) ce imaginatie. dar da, cred ca ar da bine un film istoric despre Vlad Tepes combinat cu oleaca de vampirism…daca tot de la noi se trage, am putea profita un pic de pe urma legendelor, nu?

  • marian

    Suntem un popor foarte amuzant! De ce nu facem si comedii? Apar foarte rar comediile si multe au tente de drama (Nunta Muta, Filantropica). Parerea mea este ca cel mai bun film romanesc ramane Morometii.
    Noi nu avem filme de actiune, avem doar filme despre revolutie, avorturi, moarte dnlui Lazarescu. De parca nu stim in ce lume traim.

  • Adidas Porsche Design

    Pana atunci, fapte de arme ! ( Cred ca ar merge un film despre Vlad Tepes, acum ca urmasul lui mai vine pe la noi… Locul unde nu s-a intamplat nimic spectaculos in ultima vreme, in afara de ceaiul fara zahar de la ora cinci ) Publicul englez ar calca pe urmele stramosului, urmandu-si printul in Castelul din Carpati, chit ca Jules Verne, era francez.

  • evenhorizon

    Nu se mai ecranizeaza deoarece nu mai surprind spiritul epocii noastre: cel anglo-saxon. Adica sunt legate prea mult de ce a reprezentat la noi boierimea.
    Iar subiectele de success ce nu sunt anglo-saxone, sunt prea antice ca sa fie verificata veridicitatea istorica. Americanii le-au imprimat niste mentalitate proprii lor, dar cine sta sa le verifice.
    Ar merge mai bine basmele romanesti pentru ca sunt atemporale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge