In Bruges

A trecut ceva vreme de când am văzut Bruges-ul şi amintirile nu sunt tocmai calde. Însă anumite lucruri n-ai cum să le uiţi, chiar şi daca n-ai avea poze.

Am ajuns la Bruges destul de repede, pentru că între Bruxelles şi el sunt doar 90 şi un pic de km.  Să fiu sinceră, nici nu ne-am dat seama că am ajuns în Bruges pentru că, fermecaţi de căsuţele ce ne ieşeau în cale, am ratat indicatorul de la intrarea în oraş. Când am văzut pe GPS că mai sunt doar cam 700m până la destinaţie, ne-am zis: „Da, mă, am ajuns” ;))

casute din Bruges

“Casuţă” din Bruges

intrarea in Bruges

Intrarea in orasul vechi

Prima impresie despre Bruges nu poate fi redată în cuvinte. Că nici nu aveam cuvinte, numai exclamaţii de genul: „Uaaaa”, „Uiteeee!!!”. Căsuţele sunt într-adevăr aşa cum le descrie Imperator travel, ca de turtă dulce. 🙂

Tanti la care ne-am cazat ne spusese că urma să fie acasă între 12:30 şi 14. Noi, cum am ajuns pe la 10 şi ceva, am parcat maşina în faţa casei şi am luat-o la pas, să nu pierdem timp preţios. Şi am luat-o agale pe străduţele alea superbe de piatră cubică – numai piatră cubică în tot perimetrul oraşului vechi, care nu e deloc mic – pe lângă alte sute de căsuţe atât de asemănătoare, însă atât de diferite. Şi pe lângă fiecare intrare, aştepta cuminte câte o bicicletă. Nelegată, doar ascultătoare, aşteptându-şi stăpânul. Şi în Bruxelles am văzut biciclete, însă Bruges, dacă n-ar fi Amsterdamul (pe care nu l-am văzut, dar despre care aşa am auzit), cred că ar fi capitala bicicletelor. Mi-a plăcut îndeosebi această tri-cicletă şi mama cu cele două fetiţe. De vis.

bruges

Bruges

bruges

Casute din Bruges

cu bicicleta prin bruges

Biciclete in Bruges

mama cu fetite pe bicicleta

Am intrat prin magazine cochete de brânzeturi, într-o biserică în care cânta o muzică atât de liniştitoare şi în care mirosea a lemn şi a vechi, am trecut pe lângă trăsuri ce purtau turiştii pe străduţele înguste şi pietruite şi ne-am oprit la un magazin de suveniruri. Nici nu ajunseserăm bine în Bruges, că noi ne cumpăram suveniruri. ;))

biserica din bruges

magazin de suveniruri din bruges

Magazinul de suveniruri – cel cu copertina rosie

Dup-aia am luat-o înapoi că urma să vină tanti. După ce ne-a introdus camera şi sistemul de inchidere a uşii, după ce ne-a sfătuit unde şi cum să ne parcăm maşina pentru a nu plăti parcarea, ne-am schimbat şi am purces în explorarea oraşului de turtă dulce. Se spune despre Bruges că este o altă Venţie şi în anumite locuri pe bună dreptate. Totuşi, feelingul e diferit. Seamănă, dar parcă nu răsare. Canale sunt şi aici, case scufundate în apă sunt şi aici, însă gondolele au lăsat locul bărcilor cu motor şi caleştilor trase de cai. Plus că, pe lângă apă, nu vezi atâta mişcare şi atâta forfotă ca în Veneţia. Acolo totul se petrece în jurul apei sau pe ea, în Bruges, paşii nu răsună decât din când în când pe podurile de cărămidă şi pe aleile pietruite.

canale din bruges

spital bruges

canale din bruges

canale din bruges

caleasca bruges

Caleasca cu cai

Am prins o vreme superbă şi toate clădirile şi străzile arătau superb în lumina caldă a soarelui.

Atracţia principală în Bruges este Markt cu impresionantul turn Belfort. Când am ajuns în faţa lui, nu ne-a dat prin cap să mergem să vedem cât costă să urcăm până sus. Am lăsat întrebarea şi dorinţa asta până spre seară, când deja era închis. Din păcate, a doua zi n-am mai stat în Bruges ca să putem să-l vizităm. Markt e la fel de pestriţă şi agitată ca şi Grote Markt din Bruxelles. Aş spune chiar la fel de mică şi la fel de plină de terase şi oameni care îşi savurau le petit dejeuner în lumina caldă a soarelui. Însă nu la fel de plină de turişti ca şi capitala.

belfort bruges

Belfort

piata markt bruges

markt in bruges

Markt

Trecând din piaţă în piaţă, intrând din magazin în magazin, la un moment dat am luat-o pe-o străduţă de pe care se auzeau nenumărate voci. Forfotă, dar nu gălăgie. Am luat-o într-acolo şi am descoperit o oază de verdeaţă între toate acele cărămizi şi cărărui pietruite, unde tinerii erau adunaţi în ciorchine, în jurul lazilor de bere, al bicicletelor şi al păturilor. Probabil ieşiseră de la cursuri sau de la liceu şi ăla era locul de întâlnire. Cam aşa se relazează ei.

pe iarba in bruges

Biserici şi turnuri cât cuprinde. Apropos, ştiaţi că la Bruges, în incinta bisericii Onze Lieve Vrouwkerk (Notre Dame) se găseşte una dintre puţinele sculpturi ale lui Michelangelo din afara Italiei? Madona cu pruncul, care e tare micuţă în comparaţie cu ce îmi imaginam io. ;))

biserica in bruges

biserica in bruges

madona cu pruncul

Madona cu pruncul – Michelangelo

Am ajuns mai apoi la reşedinţa lebedelor – un alt loc de basm. Nici nu ştiu ce să vă spun despre ele, că sunt atât de frumoase (şi de înfricoşătoare în acelaşi timp – mă cam sperie gâtul ăla al lor), încât pozele sunt mai grăitoare.

lebede

lebada

lebede si rate

După o scurtă întoarcere în cameră, ne-am reluat periplul şi am ajuns şi în cealaltă piaţă la fel de celebră: Burg. Mai micuţă decât Markt, mie mi-a plăcut mai mult. Heilige Bloed Basiliek e sublimă. Din pozele văzute anterior mi se părea că nu e nimic de capul ei, însă în faţa ei, mi-am schimbat părerea. Din nou auriul de pe statui, ca şi la Bruxelles. Din Burg am intrat pe o străduţă care ne-a dus până la pub-ul în care am mâncat. Nu s-ar zice că un pub se integrează în peisajul Bruges-ului, dar ăsta arăta destul de bine. Aici am observat un obicei destul de interesant: barmanul îşi pupa prietenii când intrau in pub. Şi nu prieteni, la modul general, ci prieteni bărbaţi. Îi pupa pe obraz. Eu m-am mirat, pentru că nu părea gay, ba dimpotrivă chiar macho cu mult testosteron, de unde am dedus că e un obicei al locului.

piata burg bruges

Burg

burg bruges

Burg

heilige bloed basiliek

Heilige Bloed Basiliek

Când am ieşit de-acolo cu burţile pline, nici ţipenie de om pe stradă. În orice parte te uitai. Era trecut de 7 seara, încă lumină, ba chiar o lumină destul de frumoasă, da’ oamenii lipseau cu desăvârşire. Din când în când o doamnă elegantă, pe tocuri, îşi plimba pufoşenia, şi o dată la jumătate de oră mai răsărea şi câte o bicicletă de pe te miri ce străduţă. „Unde or fi toţi oamenii ăsţia?” În case nu erau că nu ardeau luminile, pe stradă nu erau că doar nu eram orbi să nu-i vedem şi nici ei invizibili. Oraşul părea părăsit în muţenia lui. Şi avansam încet înspre inima Bruges-ului unde am găsit oamenii. Pe toţi cred. ;)) În Bruges, seara, oamenii nu stau în casă, nu stau pe străzi, ci în restaurante, pe terase, în baruri. Gălăgie, râsete, voci, intonaţii.

bruges by night

Bruges pe inserat

bruges

Bruges in apa

Bruges printre crengi

Ăsta e locul care mi-a luat mie răsuflarea. Mi-a plăcut extraordinar de mult atmosfera, lumina, calmul apei, luna, zgomotul din jur şi cei doi îndrăgostiţi care se giugiuleau pe pod. N-aş mai fi plecat de-acolo, dar am zăbovit destul cât să-mi întipăresc priveliştea în minte.

bruges by night

Bruges-ul a fost motivul pentru care s-a născut acest concediu şi este un oraş de care te îndrăgosteşti fără drept de apel. Vă îndemn să vă convingeţi.  Aproape toate pozele.

PS. Nu v-am spus nimic de cazare, dar doar pentru că m-am luat cu vorba. Am stat la bed & breakfastul Ad Libitum (situat foarte aproape de centru), am plătit 22,5 euro de persoană pe noapte + mic dejun inclus. Tanti a fost foarte de treabă şi deşi avea în jur de 60 şi ceva de ani, era extrem de activă şi mai vorbea şi 3 limbi străine. Acum că aveţi şi cazare, nu aveţi nici o scuză, trebuie să mergeţi să vedeţi Bruges-ul.

29 Comments

 • ana

  sunt minunate pozele tale, nu-mi inchipuiam sa fie asa frumos oraselul asta. o sa-l tin minte pentru o viitoare vacanta 😀
  dar pentru capitala bicicletelor cred ca ar trebui sa consideri si copenhaga, eu acolo am vazut cele mai multe si ciudate, fistichii biciclete, chiar si cu accesorii pentru caini, pisici. acolo bicicleta e un mod de viata, au pana si muzee ale bicicletei, cred ca ti-ar placea 🙂

 • Bia

  Haha, (coincidență sau hazard?) chiar azi când tu scrii despre vizita în acest minunat orășel belgian, am scris și eu despre film, l-ai văzut, nu? Adorabil și filmul și orașul. Îmi place mult, cred că este singurul oraș așa “mititel” pentru care aș vizita o țară întreagă, deși mai au și Ghent-ul (la fel de frumos, am auzit).

  Super vreme ați prins!

  • Tomata

   n-am vazut filmul, ca nu-mi place de colin farrel (sau cum s-o scrie). dar o sa ma uit. pentru oras. 🙂
   am fost si la Ghent si urmeaza sa scriu despre el. e frumos, intr-adevar.

 • Cami

  Ce frumosss! Multumim pentru ca ne-ai impartasit impresii. Pozele sunt superbe, presupun ca si locul, asa ca am sa-l pun pe lista mea de calatorii.

 • Fanfan

  Am fost si eu acum vreo 2 ani pe acolo si e taaare frumos 🙂 eu am fost prin martie si era inca destul de racoare, dar cu toate astea a fost superb orasul cu toate stradutele si ciocolateriile lui :)))

 • INTJ

  ultima poza-mi aminteste de o vizita in olanda, intr-o localitate mica … numai ca ei aveau “parcare” de barcute, nu de biciclete. partea cea mai memorabila a acelei aventuri a fost sa stau (“la tara”, undeva intre localitari) la un semafor si sa se ridice drumul in fata mea (era o trecere ptr. barci si nu era pod cu balustrade ci o bucata de asfalt ca restul soselei). 😀

 • Nice

  Nu-ti poti imagina cate amintiri mi-ai trezit cu acest articol, am fost in Bruges in 2008, de Pasti, a fost dragoste la prima vedere si a ramas orasul meu favorit(alaturi de Girona, Spania). Ador orasele medievale europene. Din Belgia mi-a mai retinut atentia si o statiune exclusivista de la Marea Nordului, Knokke.

 • Grapefruits

  pozele mi-au amintit de ultima vacanţă în Amsterdam- cel puţin canalele. Mi-au plăcut şi căsuţele- nimic asemănător cu Anglia, mai mult spre arhitectură rusească.

 • Andra

  Hehe, mi’a placut articolul tau:p Si, rusine sa’mi fie, eu n’am vazut oraselul, de cand vreau sa ma duc…studiul imi mananca timpul :-s Legat de pupat:)) aici e obiceiul, te pupi cu toti cei pe care ii cunosti, in momentul in care ii zici salut si inca o data la plecare chiar daca asta e intampla intr’un interval de 5min:)) Te pup

 • Heidi

  Voi merge in Belgia de pe 13 pe 16 Jan, insa nu ma hotarasc daca sa aleg cazarea in Bruges sau in Bruxelles. Initial vroiam in Bruges, insa dupa ce am aflat ca Wiz aterizeaza in Charleroi si nu exista tren direct catre Bruges, ma gadesc sa stam in Bruxelles. Stie cineva cum se ajunge in Bruges cu trenul, adica daca se schimba in aceeasi gara?
  Va multumesc.

  Pozele sunt f frumoase iar povestea m-a convins ca am facut o alegere buna (indiferent daca ne vom caza in Bruges sau nu).

  • Tomata

   Oh, te invidiez un pic ca mergi la Bruges. Mie mi-e tare dor de el. 🙂 Sa-l saluti din partea mea. 😉
   Referitor la transport, am gasit postul asta: http://www.imperatortravel.ro/2010/10/brugge-%E2%80%93-dragoste-la-prima-vedere.html unde Imperator spune ca: “Din Bruxelles, exista trenuri cam din jumatate in jumatate de ora. Pretul biletului este de 12,90 euro (dus). Distanta este parcursa intr-o ora.”

   Deci, fie ca te cazezi in Bruxelles, fie in Bruges… ai cu ce sa ajungi sa-l vizitezi. 🙂 Orice-ar fi, nu-l rata. Sigur tre’ sa fie trenuri din Bruxelles, mergi la gara si intreaba. Iti doresc vacanta placuta. 🙂

 • Iulian

  Buna
  O , sa ajung si eu in Brugge in octombrie si eram interesat de ponturi de parcare unde sa nu platesti , o sa am o masina inchiriata din aeroport , multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge