Dictionar de expresii – online (Litera A) – IX

41. Arcades ambo„cum e Tanda, aşa-i şi Manda”.
Expresia îi aparţine lui Vergiliu şi iniţial n-a avut tenta peiorativă. Însă aşa cum se întâmplă cu unele expresii care se deterioreaza în timp, aşa şi „arcades ambo” (folosit în sensul bun pentru a descrie doi ciobani din opera lui Vergiliu, care proveneau din Arcadia) a ajuns să fie folosită pentru a desemna doi oameni care au acelaşi defect.

42. Ars longa, vita brevis„Arta e lungă, viaţa e scurtă”.
Îi aparţine lui Hipocrate şi se foloseşte când vrei să grăbeşti puţin pe cineva. Timpul e scurt şi mai sunt multe de făcut.

43.  A se bate cu morile de vânt „A te lupta cu năluci, cu himere, cu ceva ce nu există”.
Expresia provine din opera lui Cervantes, Don Quijote, mai exact din celebrul pasaj în care eroul porneşte la luptă cu morile de vânt, pe care el le vede în închipuirea sa ca pe nişte adversari.

44. A se vinde pe un blid de linte„A te vinde pentru o nimica toată”
A fost folosită în Biblie, în episodul în care Esau, primul fiu al lui Isac, vine hămesit de la câmp şi îi cere fratelui sau mai mic, Iacob, o farfurie cu linte. Acesta, mereu invidios pe fratele sau mai mare, îi cere pentru această farfurie de linte drepturile sale de prim-născut. Esau i le dă pentru că îi este foame.

45. A-şi da arama pe faţă „A ieşi la suprafată adevărata natură a unui om sau a unor lucruri”
Provine de pe vremea banilor de argint și aur, când falsificatorii de bani făceau monedele din aramă şi le suflau cu un strat subţire de metal preţios. Odată cu uzura lor, acest strat se ştergea şi ieşea la iveală adevăratul material din care erau făcute.

12 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge