Mao’s Last Dancer

N-am mai văzut demult un film despre dans, iar Mao’s Last Dancer promitea să-mi satisfacă apetitul şi plăcerea. Îmi plac filmele ce au ca subiect muzica şi dansul, mă fac să simt chestii care celelalte filme nu reuşesc să mă facă să le simt.

Ultimul dansator al lui Mao este povestea adevărată a balerinului Li Cunxin. Şi cu asta v-am spus cam tot: e vorba de istorie, de balet, de muzică clasică, de ceva de ce nu ne lovim chiar în fiecare zi. Dacă mai introduc în discuţie şi America, aproape că vă daţi seama despre ce e vorba în film. 🙂 Da, Li Cunxin este un pui de ţăran chinez, care la 11 ani e ales să studieze baletul în Beijing. Pentru că nu prezintă pericolul de a trăda Partidul şi Republica Chineză este selecţionat de un director de balet american să studieze la şcoala de balet din Houston. Acolo o întâlneşte pe Liz, se îndrăgosteşte de ea şi de viaţa liberă din SUA şi nu mai vrea să plece. Cererea de extindere a vizei îi este respinsă şi după ce ambasada chineză îl ţine prizonier, iar el respinge ideea de a cere azil politic, se căsătoreşte cu Liz şi îşi câştigă dreptul legal de a trăi cu americanii. Dar preţul pe care trebuie să-l plătească e interzicerea de a se întoarce în China.

După ce-am văzut filmul, am aflat că e de fapt unul biografic şi că Li Cunxin chiar este unul dintre cei mai renumiţi balerini, iar aceasta este ecranizarea autobiografiei lui.

Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost actorul principal, Chi Cao pe numele său, care mi s-a părut atât de şarmant, de expresiv şi de autentic, încât nu m-am putut abţine şi am căutat nişte informaţii şi despre el. Şi am aflat că e prim balerin (dacă există denumirea asta) la Birmingham Royal Balet, iar părinţii lui au fost doi dintre profesorii lui Li Cunxin. Acesta a ţinut express ca Chi Cao să-l interpreteze în ecranizarea cărţii sale. Deşi mie mi s-a părut atât de bun în rolul său, balerinul zice că i-a fost extrem de greu să joace pentru că era mereu conştient de prezenţa camerelor. Şi până să se simtă în largul lui, s-au terminat filmările. Cred că trebuie să vedeţi şi voi filmul ca să-mi spuneţi dacă sunt eu prea vrăjiţă de el sau chiar a interpretat rolul cum trebuie. 😛

Am aflat de filmul ăsta graţie secţiunii de cinema de care mă ocup.