Pana la verigheta, un inel pentru vagin

Înainte de a începe postul ăsta, am stat să mă gândesc dacă vreuna dintre prietenele mele  a spus vreodată că nu-i place sexul. Nu cu un anumit tip, ci sexul în general. Nu. Niciuna n-a zis asta. Aşa că, părerea mea e că dacă nu-ţi place sexul*, you are definitely doing it wrong. Sau cu persoana nepotrivită.

Apoi, tot amintindu-mi de discuţii picante din nopţi târzii, am tras concluzia că “fără” e cel mai bine. Da’ cum să o faci fără, că doar eşti fată responsabilă şi motto-ul tău e “fă ce vrei, da’ fă-o cu cap”. Şi-atunci au început discuţiile despre contracepţie. Dacă vrei totuşi să o faci “fără” atunci mergi pe mâna pastilelor anticoncepţionale sau pe riscanta variantă a “retragerii”. Zic riscantă pentru că poţi rămâne însărcinată, chiar dacă Monsieur se retrage “la timp”. (Pauză de hlizit: prea multe ghilimele ;)) ). Variantele astea două merg doar dacă ai un partener stabil şi de încredere, care nu sare din aşternut în aşternut. Pentru că orice fată responsabilă ştie că nu faci sex cu un necunoscut sau cu unul despre a cărui viaţă sexuală nu ştii prea multe, FARA prezervativ. D’ooh!! Cum de ce? Că nu ai nevoie de nici un BTS în istoricul medical.

Revenind la destăinuirile înflăcărate, dătătoare de transpiraţii şi fiori (datorită amintirilor), nici una dintre noi n-a menţionat altă metodă contraceptivă în afara celor 3. Ah, ba da. Eu am adus vorba şi de pilula de a doua zi, că o testasem, din nefericire. 😀

Bun, asta nu e un lucru rău, ideea principală e să te protejezi de sarcină sau de o boală venerică. Dar, pilula contraceptivă, prezervativul şi “retragerea” nu sunt singurele metode de a preveni o sarcină.

Par exemple mai sunt câteva despre care ar trebui să vorbim:

  • injecţia contraceptivă – o dată pe trimestru, se face la doftor. E bună pentru femeile care nu pot lua estrogen, da’ prezintă riscul întârzierii fertilităţii după oprirea tratamentului.
  • plasturele – ăsta-i ca la fumători. ;)) o dată pe săptămână îl lipeşti pe abdomen, fese sau braţe (da’ nu pe sâni) şi “stai pe spate şi haaai, să aprindem artificii pe tavan”. Se face pauză în perioada menstruaţiei.
  • implantul hormonal – durează 3 ani. Este o chestie lungă de 4 cm si groasă de 2mm. Nu se bagă “acolo”, ci sub pielea braţului. Nu de capul nostru, ci de doftor. În caz de tromboză acută, embolism sau boli de ficat, luaţi-vă gândul de la el.
  • inelul vaginal contraceptiv – ăsta da, intră “acolo”. 🙂 Asemeni unui tampon. Este o contracepţie lunară, care după 3 săptămâni este înlăturată pentru menstruaţie. Eficienţa lui s-a dovedit în 99% din cazuri, dar dacă ai peste 35 de ani şi eşti fumătoare, ghinion, s-ar putea să nu meargă. Nu le este recomandat nici femeilor cu tensiune arterială crescută, cu risc de tromboză sau cu boli de ficat.
  • dispozitivul hormonal – tot pentru mai mulţi ani. Şi ăsta se introduce “acolo” şi este o spirală de plastic ce eliberează progestogen. Este cel mai indicat pentru femeile care au născut deja. Nu vă culcaţi pe o ureche după ce l-aţi introdus pentru că poziţia lui corectă trebuie verificată constant de un ginecolog.

Dintre toate astea, pe mine m-ar tenta plasturele şi inelul vaginal contraceptiv. Celelalte par prea greu de controlat şi dacă mă hotărasc mâine că vreau bebe, s-ar putea să mă enervez că mă împiedică ceva. Chestia e că la plasture tre’ să fii cât de cât atentă, că se poate dezlipi, iar când lipseşte de pe tine mai mult de 24h, ori tre’ să pui altul în loc, ori să te întorci la veteranul prezervativ.

În schimb, cu inelul vaginal e simplu ca bună ziua. În mod normal nu cade pentru că îl împiedică vaginul, da’ şi dacă pică, îl iei, îl speli şi-l bagi la loc. 😛 No worries.

Oricâtă plăcere mi-ar face să vorbesc despre sex sănătos şi contracepţie, mai las şi pentru altă dată. Aceasta a fost o leapşă de la Miruna şi o dau mai departe următoarelor: Biancăi, Doamnei, Carlei şi, dacă vrea şi Adei. 🙂 Adică, să se înţeleagă: care este contraceptivul ideal pentru voi?
____________________________________________

* excludem aici alţi factori cum ar fi traume psihce dobandite în urma violurilor sau abuzurilor sexuale.

32 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge