O revista despre blogging

Ideea unei reviste despre blogging nu-mi dă pace. Am mai discutat despre acest subiect la întâlnirile bloggerilor şi ideea mea a fost respinsă, pe motiv că “nu aducem online-ul în offline”. Pare-mi-se că am amintit şi pe blog, pe undeva – n-am mai găsit pe unde – atunci când scriam pentru revista 24fun, că măcar ei au fost receptivi la ideea blogului de hârtie.

Nu ştiu vouă dacă v-ar plăcea, însă eu cu siguranţă aş savura paginile unei reviste săptămânale despre blogging cu sfaturi şi recomandari. Că slava cerului, subiecte sunt. Câte bloguri atâtea subiecte.

O revistă despre blogging ar putea avea toate secţiunile posibile pentru că există bloguri pe fiecare nişă. De la sport la bucătărie, de la foto la muzică, de la filme la jurnale intime. Avem chiar şi bloguri erotice, bloguri despre maşini, despre călătorii, despre cărţi, despre sănătate, pentru femei, pentru bărbaţi, bloguri triste, bloguri comice, bloguri sub formă de benzi desenate, you name it.

Mi-ar plăcea să primesc sfaturi pertinente de la persoane avizate sau chiar articolele probloggerilor americani traduse. Să mi se explice ce face un plug-in şi cum să instalez widgeturi sau coduri sau alte bazaconii. Să mi se dea sfaturi de SEO pentru blog, să fiu ţinută la curent cu îmbunătăţirile wordpress-ului, să descopăr bloguri noi, să fie promovate textele bune. şi prin asta poate bloggerii ar fi motivaţi să scrie mai bine, mai mult, mai cu suflet.

O să-mi spuneţi că toate astea se găsesc deja pe net, în cantităţi industriale, că e gratis să cauţi şi să citeşti ce vrei tu, nu ce-ţi servesc alţii. Ideea e că toată căutarea asta şi selecţia informaţiei e foarte costisitoare din punct de vedere al timpului. Aşa, dacă cineva mi-ar da mură în gură, într-o revistă pe care s-o citesc la semafor, în pat sau pe budă (ups, am scris prima oară “budă” la mine pe blog 😀 ) n-ar mai trebui să-mi bat capul cu căutarea pe google.

Chiar dacă e doar o idee, care multora li s-ar părea proastă, eu spun doar că mi-ar plăcea să citesc aşa ceva. Vouă cum vi se pare ce zic io aici?

31 Comments

  • Law

    Ideea e buna si eu sunt de acord cu ea…cel putin in privinta optimizarilor,pluginurilor, niselor.

    insa te-ai intrebat cine va plati pentru ea?

  • Tomata

    @ Law –> Asta-i alta mancare de peste. Cine ar face-o si cu ce resurse nu-i problema mea. Eu doar as vrea sa o citesc. Pentru o asemenea revista iti trebuie un intreg staff plus o tipografie. ;))

  • Liz

    Mie ca proiect mi se pare foarte tare… si cu o echipa dedicata poti urca revista repede si investitia n-ar fi foarte mare… nu banii mi se par problema ci echipa dedicata…

  • Tomata

    @ scorpio –> Din cate stiu eu pe ztb isi pune linkul cine vrea pentru a-l promova. Sau este un agregator de rss, nu stiu exact, dar ma indoiesc ca cineva sta sa rasfoiasca toata blogosfera…

  • Law

    E vorba de banii pe care cititorii ar fi dispusi sa-i plateasca pentru info ce pot fi gasite si gratis(ce-i drept mai greu, dar sunt gratis pe goagle :))

    Tu cat ai fi dispusa sa platesti pentru o astfel de revista?

  • Loredana Fîntînă

    Mi se pare o idee buna. Chiar ajuta aceasta informatie structurata, salvand timpul de cautare pe google. Cand mi-am facut blogul, mi-a luat ceva timp pana sa ma obisnuiesc cu adminul si sa invat cum functioneaza toate optiunile de acolo.

  • oana

    si mie imi place ideea, as avea ce sa citesc in metrou si in tren 🙂 ca nu ma apuc sa imi iau calc cu mine tot timpul, sau chiar daca il iau nu stau cu el deschis nn stop cand am 5 10 minute libere si as vrea sa citesc ceva 🙂
    trecand peste asta, da, si eu as fi dispusa sa platesc pentru o astfel de revista. E adevarat ca sunt informatii gratis pe net dar e mai simplu cand ai toata informatia deja triata si organizata si nu trebuie sa stai o ora sa cauti exact ce iti trebuie…
    cat despre info despre cum sa scrii si sa iti personalizezi blogul, plug-in uri si din astea, cred ca mare parte din bloggeri inceparoti ar fi incantati de revista…nu toata lumea se pricepe la calculatoare 🙂

  • Roxana Călinescu

    Este o idee foarte bună însă trebuie finanțată. Din moment ce este ideea ta, și finanțarea este tot problema ta. 😉 Nu în sensul să pui tu toți banii, ci să găsești persoanele dispuse să investească în această idee. Altfel, rămâne doar o simplă idee, un articol în plus.

  • Monica

    Idea in sine nu e rea, insa aplicabilitatea ei in concret depinde de foarte multe lucruri.
    De exemplu, tu iti doresti sa nu mai pierzi timp accesand sute de bloguri pana sa te opresti pe unul care iti spune ceva.
    Dar cine s-ar ocupa de revista s-ar gandi la majoritate, la ce ar dori cei multi sa citeasca. Iar cei multi, s-ar putea sa nu-ti reprezinte gusturile si interesele.
    In cazul in care am inteles eu gresit si doresti sa te ocupi chiar tu, well… ca sa ai totusi succes va trebui sa acoperi, din nou interesele celor multi. Sau sa tintesti doar catre un “public” restrans.
    E cam cu doua taisuri…

  • Livia-Alexandra S.

    Eu sunt de părere că tocmai căutarea şi descoperirea oferă savoare vieţii. În plus, mi se pare (se poate să mă înşel) că tocmai datorită acestui permanent proces de analiză şi sinteză devii, în timp, mai eficient şi mai informat. În plus, bloggingul mi se pare o activitate “hands-on”: citeşti pe Internet şi aplici tot pe Internet.

    E mai uşor să introduci adrese şi coduri când ai la dispoziţie celebrul “copy-paste”. Mi se pare destul de dificil să reţii cu exactitate paşii necesari instalării unui plugin în condiţiile în care nu ai monitorul sub ochi. Astfel, în cazul în care citeşti revista la semafor sau pe tren, va trebui să o mai citeşti încă o dată acasă pentru a-i pune în aplicare sfaturile, variabila timp devenind egală cu cea din cazul căutării libere.

  • dama fara camelii

    Eu declar sus si tare ca mie mi-ar fi de mare folos Daca vrei, lipsa de experienta o poti compensa prin documentare, experienta, experimente etc. Nu mi-e rusine sa spun ca sunt la inceput de drum, chiar am tipat asta, in gura mare, prin ograda mea.

  • ana

    Mi se pare o idee foarte buna din mai multe motive:

    -Oamenii sunt comozi, plus ca nu toata lumea stie unde sa caute pe Google.
    -Pe Internet este destul de greu sa ramai concentrat – exista intotdeauna multe alte informatii care te pot distrage de la continut.
    -In UK exista reviste, cu DVD in spate, despre WordPress Codex. Eu am una luata de acolo si este mult mai usor de lecturat decat Codex-ul. Stiu, nu este acelasi lucru cu ideea ta dar este destul de aproape pentru a constitui un argument valid. Pentru partea de SEO, Plugin-uri si chiar idei de Design -s-a mai facut partea asta, deci sigur ar prinde.
    -Din cate stiu eu sunt destul de multe reviste dedicate femeilor care au abordat tema – online: Tabu, spre exemplu, lucru care denota o cerere, zic eu.
    -Femeilor le plac revistele-asta este un lucru dovedit; tot femeile sunt majoritare in online, prin urmare ar reprezenta un segment de piata si o tinta pentru aceasta revista despre blogging.
    -Cu promovarea corecta, cred in succesul acestei reviste.

    O alta chestiune este fezabilitatea. Un studiu de piata ar arata cati oameni sunt interesati de acest proiect.

    Privind fezabilitatea, cred ca este relativ simplu sa convingi probloggerii sau bloggeri cu experienta si/sau cunostinte in domeniu sa scrie articole gratuite la inceput. La fel, cred ca este relativ simplu sa convingi o editura si o tipografie de o colaborare in sistem barter sa realizeze revista pentru promovare online din partea ta.

    Mie mi-ar placea sa fiu implicata intr-un astfel de proiect.

  • Devoratoarea de muzica

    Vrei sa faci din subiectul “ce e blogul?” un produs accesibil si comercial?Nu stiu mai ii nevoie avand in vedere ca este acesibil tuturor,dar cum netul inca promite orice ideea poate nu va ramane doar idee.

  • RoxanaFarca

    Stiu si eu… nu ca ar fi greu de adus online-ul in offline, asta se intampla oricum f des, nu poate nimeni nega.

    Am vazut multi oameni care s-au bucurat pentru ca au primit revista LumeaMare, o editie speciala si unica pe care ne-am permis-o deocamdata (fara finantarea de care spune lumea mai sus). Marea problema insa este sa schimbi mentalitatea celui care s-a obisnuit sa primeasca ceva gratuit pe net cu a plati pentru aceeasi informatie.
    Eu as citi asa ceva, insa din punct de vedere al continutului ar trebui sa fie de o calitate superioara, mult peste ceea ce poti gasi virtual. No, cam greu…

    Iar cine nu stie sa caute pe google, cum spunea iarasi cineva mai sus… sa fim seriosi, acela nu este interesant oricum de subiect! 😉

  • Baimareanul

    Cred ca o idee mult mai realista ar fi implicarea presei scrise in promovarea blogului printr-o pagina a blogurilor sau prin citarea unor bloggeri in diverse articole. In Baia Mare avem “Glasul Maramuresului” care face acest lucru si pot spune ca e destul de interesant.

  • mara

    tomato, ai avea chef sa scrii un articol intr-o revista? ceva gen prezentare generala a fenomenului blog pentru muritorii de rand?

  • ova

    Eu personal in afara de agenda nu mai citesc nici un alt ziar/saptamanal, asa ca pt sufletelul tau poti sa contactezi tz reviste sau ziare care ar putea prelua ideea ta, in genere e o idee buna dar cum sa spun, e mai greu cu raspunsurile pe care le dai tu la diferite pareri ale lui x, y, z asa pe net e mai rapid si mai … ieftin (se plateste numai netul), bine si un ziar e bun mai cureti zarzavaturile pe el, mai faci focul sau il dai la reciclat hartia sau impachetezi ceva cu el !!!

  • getatr

    Un alt avantaj al unei reviste offline despre blogging ar fi informarea celor care nu stiu prea multe (sau chiar deloc) despre acest domeniu.

    Eu as citi o astfel de revista pentru ca m-ar scuti de a cauta pe net despre plug-in-uri, etc.

  • VictorCh

    In opinia mea, raspunsul ar fi in favoarea aparitiei unei asemenea reviste.
    Deocamdata este mai “bogata” categoria celor care NU stiu sa utilizeze netul decat cea a celor care STIU – inca sunt multi chiar si in orasele relativ mari (ba chiar si in centrele universitare) – si va mai trece MULT timp pana afluxul pe net al noilor doritori inca necunoscatori in domeniul virtual sa scada semnificativ. (Ganditi-va fie si numai la preponderenta numerica a cetatenilor trecuti de apogeul vietii asupra celor care n-au ajuns inca la el (a propos de imbatranirea populatiei, de dificultatea platirii pensiilor TOCMAI din cauza acestui raport mare), a populatiei rurale asupra celei urbane, etc).
    Pt ei (pt noi, ca inca n-am iesit cu totul NICI EU din aceasta categorie) o asemenea revista ar putea fi FOARTE interesanta – mai ales daca ar contine si o foarte consistenta si regulata rubrica de tutoriale, si MAI ALES o accesibila rubrica de genul “raspundem cititorilor”, unde oameni binevoitori si priceputi sa lamureasca nedumeririle proaspetilor internauti.
    Si poate ca o revista duala (off-line PLUS on-line) poate ca ar rezolva SI problema preferintelor personale ale potentialilor cititori (ORICUM on-line ar fi – VA fi – conceputa, chiar daca ar fi gandita sa apara doar off-line, si diferenta nu ar fi decat ca ar trebui “dat drumul” spre public si varantei electronice – eventual cu o intarziere de un “numar” (editie) – adica numarul “ics” al revistei sa apara on-line la aceeasi data cand apare la distribuitori numarul “ics plus unu” al variantei off-line).
    In acest fel s-ar cam rezolva SI problema exemplarelor nevandute (a ” retur”-ului): probabil ca ar fi relativ mare numarul internautilor care – in loc “sa-si bata capul” sa-si tutorizeze EI cunostintele (prietenii, rudele, etc) care sunt inca nestiutoare (si care poate inca nici nu au calculator personal), dar care ar fi amatoare sa invete, sa se documenteze despre net – ar fi dispusi sa le recomande acestora (sau poate chiar sa le achizitioneze ei insisi – eventual “cu pret redus”, poate la nivelul cheltuielilor de productie) aceste “exemplare retur” ale revistei.
    Iar pt bloggeri ar putea constitui un mod de a le fi recomandate – si poate si caracterizate sumar (de catre persoane in care au incredere) – si alte bloguri “pe gustul lor”, grupate pe diferite categorii (purtand diferite taguri) – dupa tematica, dupa frecventa & abundenta textelor, dupa categoria de varsta a autorului, etc; categorisirea si chiar si “taguirea” ar putea fi sugerate concret de catre autorul care e doritor sa-i fie recomandat blogul, editorii doar verificand (scurt si rapid) acuratetea acestora.

  • Tomata

    @ Strumfita cu esarfa → Da, dar nu e tocmai la ce ma gandisem eu. Acolo sunt interviuri (cu aceleasi intrebari pentru toti), articole despre anumite bloguri, dar nu sunt recomandari. Nu e chiar ce aveam eu in minte.

    @ Roxana Calinescu → ;)) Stai asa. O fi ideea mea, da’ oricine vrea sa o preia, n-are de cat, da’ sa ma anunte si pe mine sa ma duc sa cumpar revista. 😛 Io n-am zis ca ma si ocup de ea, doar as vrea sa o citesc.

    @ Monica → Da, cred ca ar fi o adevarata provocare sa aduni o echipa specialista care sa stea zilnic pe bloguri, sa caute, sa descopere si sa decida ce trebuie promovat si recomandat si ce nu.

    @ Livia-Alexandra → De acord cu tine, dar odata ce ai sugestiile la indemana, nu te mai pui sa cauti in 10 surse diferite care nu iti ofera nimic. Personal, am chestii mai bune de facut cu timpul meu, decat sa caut si sa nu gasesc (in timp util) ce imi trebuie.

    @ ana → Ai punctat excelent si nu mai am nimic de adaugat decat ca sper sa fii implicata intr-un asemenea proiect (daca va vedea vreodata lumina zilei) pentru ca esti foarte dedicata si ai face treaba buna. 🙂

    @ devoratoarea de muzica → Ia uita-te putin la comentarii. 🙂 Nu e chiar asa accesibil tuturor. Sau o fi accesibil, dar nu si facil.

    @ Roxana Farca → Asta cred ca ar fi un impediment: de ce sa citesc pe bani, cand pot citi pe gratis. But still… 😛

    @ Baimareanul & ova → Nici asta nu e o idee rea. Lucrez intr-un trust de presa (online si offline) si cu putin curaj poate as putea sa le sugerez asta. Merci de idee. 🙂

    @ mara → Io am chef sa scriu (aproape) orice, oriunde, daca sunt si platita. 🙂

    @ Bungust → Daca vreodata m-as inhama la treaba asta, sa o fac eu, nici nu m-as gandi la altcineva decat la tine 🙂

    @ cristishady → Pe net exista o groaza de chestii, mai ales in EN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *