Pururea tineri

S-a scris mult ieri şi probabil şi azi şi poate se va mai scrie şi în viitor despre moartea Mădălinei Manole. Eu nu prea ştiu ce să scriu, pentru că aflarea veştii morţii ei m-a intristat, însă nici pe departe atât de mult ca şi cea a Laurei Stoica său, şi mai rău, a lui Michael Jackson sau Heath Ledger. De mult timp, în mailul meu stau nişte linkuri despre care am tot vrut să scriu. M-am gândit că acum e oarecum momentul să ne aducem aminte de câteva staruri care au murit înainte de 30 de ani, muuult muuult prea devreme.

Aaliyah – 22 de ani, accident de avion – nu mi-a plăcut prea mult de ea, însă aveam o prietenă care a plâns-o mult în liceu. Am început şi eu să-i ascult muzică şi melodii precum Try again, Rock the boat, Are you that somebody, Don’t Know What to Tell Ya sunt printre preferatele mele.

Kurt Cobain – 27 de ani, sinucidere prin împuşcare – de el chiar nu mă leagă nici o amintire, nici o tristeţe, nimic. Doar admiraţia pentru fanii care au rămas în urma lui.

James Dean – 24 de ani, accident de maşină – cine n-a auzit de James Dean? Eu nu îmi aduc aminte să fi văzut vreun film cu el, dar se prea poate să da. însă legenda lui rămâne extrem de vie şi este un actor de referinţă.

Jimi Hendrix – 27 de ani, alcool + somnifere, s-a sufocat în propria vomă – ei bine, nu credeam că el a murit chiar atât de tânăr. Am văzut câteva poze cu el, dar mi se părea de-a dreptul bătrân. Tatăl meu mi-a vorbit de câteva ori despre el.

Janis Joplin – 27 de ani, supradoza de heroină pură + alcool – despre ea am văzut un documentar, numit Ultimele 24 de ore, în care am mai aflat câte ceva despre rebelă. Avea o voce impresionantă…

Brandon Lee – 28 de ani, împuşcat în timpul filmărilor la The Crow – filmul ăsta e unul dintre preferatele mele şi Brandon Lee a fost şi el unul dintre preferaţii mei. Mi s-a părut şi încă mi se pare o moarte stupidă şi o mare pierdere.

Jim Morrison – 27 de ani, moarte neelucidată, a fost găsit mort în vană – nu îi cunosc muzica, doar aseară am auzit Hello, I love you în Glee. La fel ca şi în cazul lui Jimi Hendrix, numele şi legenda îmi sunt foarte cunoscute însă muzica lui nu.

River Phoenix – 23 de ani, supradoză – cică a fost prieten cu Johnny Depp şi au avut împreună un bar, Viper Room. A fost fratele lui Joaquin Phoenix, actor care îmi place foarte mult. Tot într-o emisiune Ultimele 24 de ore am aflat mai multe despre el.

Selena – 23 de ani, împuşcata în spate – dacă n-ar fi jucat Jennifer Lopez în filmul biografic, habar n-aveam de ea. Totuşi, 23 de ani… ce tânără.

Tupac Shakur – 25 de ani, împuşcat – deşi a fost o vreme în care ascultam hip-hop, desigur şi melodii de-ale lui (printre preferatele mele se număra Letter to my unborn child, How do you want it, Dear Mama), habar n-aveam că a murit atât de tânăr.

The Notorious B.I.G. – 24 de ani, împuşcat – ei ăsta chiar a fost un şoc. Nici prin cap nu mi-ar fi trecut că a avut doar 24 de ani… şi de la el îmi plac multe melodii, dar oricum cea mai impresionantă rămâne cea care i-a fost dedicată de Puff Daddy – I’ll be missing you (care ştiu că le aparţine de fapt celor de la The Police).

Heath Ledger – 28 de ani, somnifere – în ziua în care a murit m-am trezit plângând. Atât de mult mi-a plăcut în 10 things I hate about you, în Casanova, în A Knight’s Tale… să nu mai zic de Joker… N-am văzut Brokeback Mountain şi nici nu ştiu dacă o să-l văd… dar Heath mi-a plăcut mult de tot.

Lisa “Left Eye” Lopes – 30 de ani, accident de maşină – nici nu mai stiu cum am aflat, dar oricum am aflat la ceva vreme dupa ce s-a intamplat. Mi-a parut rau de ea, ca imi placea mult TLC, iar melodii ca Unpretty sau Red Light Special… ma ung si-acuma la suflet.

Au fost mai mulţi, însă mie ei îmi sunt cei mai cunoscuţi şi într-un fel sau altul au ajuns şi la urechile sau în sufletul meu.

link 1, link 2