Dictionar de expresii – online (Litera A) – VII
31. A merge la Canossa – “A face penitenţă, a ispăşi pedepse după ce cineva a refuzat sau s-a împotrivit mult să facă un lucru”.
O localitate mică din apropierea oraşului italian Modena, vestită pentru faptul că acolo Papa Grigore al VII-lea l-a supus pe Henric al IV-lea al Germaniei, la cele mai mari umilinţe timp de 3 zile deoarece acesta din urmă fusese excomunicat pentru lupta sa împotriva înaltului Pontif.
32. Amicus humanis generis – “Prietenul tuturor, dar al niciunuia îndeosebi”
Se întrebuinţează ca un reproş la adresa celor care îşi oferă prietenia tuturor, fără nici o alegere. Moliere spune într-o piesă: “amicul tuturor nu-i amicul nimănui”.
33. Anno Domini – “Anul Domnului” (lat.)
Expresie creată în Evul Mediu pentru a marca socotirea anilor de la naşterea lui Iisus Christos. A înlocuit vechiul sistem, care începea numărătoarea “de la facerea lumii” (anul 5508 î. Hr)
34. Anteriul lui Arvinte – “Cei care strică într-o parte pentru a drege în alta, li se spune că procedează ca Arvinte cu anteriul său”
Arvinte este un personaj comic al folclorului românesc. Deosebit de zgârcit, taie din mânecile anteriului pentru a-şi petici coatele roase. Pentru că lumea râdea de el, şi-a tăiat din poale pentru a completa la mâneci.
35. A opta minune
Cum cele 7 minuni ale lumii antice au fost desemnate “minuni” nu datorită înţelesului de “miracol”, ci în accepţiunea de realizare excepţională, expresia a fost folosită pentru a desemna orice înfăptuire grandioasă, orice invenţie radicală.
7 Comments
Radu S
Deci sa-ntelegem ca pentru unii ce apar la stiri zilele astea Canossa ar fi o destinatie excelenta de vacanta.
Iar Arvinte cred ca e fiecare Ministru de Finante ce l-am avut din 90 incoace :))
First L
Hihi 😛 Deci sunt foarte multe “a opta minuni” ale lumii. Una din ele se poate considera şi cea mai mare croazieră cu vele, pe care o găseşti aici 🙂
Peace and have fun 🙂
Tomata
First L
Nu mai ţin minte cum s-a tradus pe discovery când m-am uitat la emisiune… dar cert e că e mare parte fier şi pluteşte pe apă. 🙂
Great day ! 😀
ioana_dark
am o remarca referitoare la canossa…da..e adevarat ca henric al IV-lea a stat in genunchi in zapada timp de trei zile pentru ca papa sa-i ridice excomunicarea , dar era dupa el cu toata armata…:P…a dovedit diplomatie , nu umilinta prin gestul sau..a fost mult mai ok sa stea de ochii lumii in genunchi decat sa-l ia prizonier pe papa…oricum..prin faptul ca era cu armata dupa el a dovedit ca avea si planul B in caz ca nu i se ridica excomunicarea…:P
deci..e exagerat sa spunem ca papa l-a supus pe henric la cele mai groaznice umilinte….cum spuneam la canossa henric a fost mai degraba diplomat decat umil…:)
Tomata
Armida Lonero
Well I really enjoyed studying it. This information procured by you is very effective for good planning.