Dictionar de expresii – online (Litera A) – VII

31. A merge la Canossa “A face penitenţă, a ispăşi pedepse după ce cineva a refuzat sau s-a împotrivit mult să facă un lucru”.
O localitate mică din apropierea oraşului italian Modena, vestită pentru faptul că acolo Papa Grigore al VII-lea l-a supus pe Henric al IV-lea al Germaniei, la cele mai mari umilinţe timp de 3 zile deoarece acesta din urmă fusese excomunicat pentru lupta sa împotriva înaltului Pontif.

32. Amicus humanis generis “Prietenul tuturor, dar al niciunuia îndeosebi”
Se întrebuinţează ca un reproş la adresa celor care îşi oferă prietenia tuturor, fără nici o alegere. Moliere spune într-o piesă: “amicul tuturor nu-i amicul nimănui”.

33. Anno Domini “Anul Domnului” (lat.)
Expresie creată în Evul Mediu pentru a marca socotirea anilor de la naşterea lui Iisus Christos. A înlocuit vechiul sistem, care începea numărătoarea “de la facerea lumii” (anul 5508 î. Hr)

34. Anteriul lui Arvinte “Cei care strică într-o parte pentru a drege în alta, li se spune că procedează ca Arvinte cu anteriul său”
Arvinte este un personaj comic al folclorului românesc. Deosebit de zgârcit, taie din mânecile anteriului pentru a-şi petici coatele roase. Pentru că lumea râdea de el, şi-a tăiat din poale pentru a completa la mâneci.

35. A opta minune
Cum cele 7 minuni ale lumii antice au fost desemnate “minuni” nu datorită înţelesului de “miracol”, ci în accepţiunea de realizare excepţională, expresia a fost folosită pentru a desemna orice înfăptuire grandioasă, orice invenţie radicală.

7 Comments

  • Radu S

    Deci sa-ntelegem ca pentru unii ce apar la stiri zilele astea Canossa ar fi o destinatie excelenta de vacanta.

    Iar Arvinte cred ca e fiecare Ministru de Finante ce l-am avut din 90 incoace :))

  • First L

    Hihi 😛 Deci sunt foarte multe “a opta minuni” ale lumii. Una din ele se poate considera şi cea mai mare croazieră cu vele, pe care o găseşti aici 🙂

    Peace and have fun 🙂

  • First L

    Nu mai ţin minte cum s-a tradus pe discovery când m-am uitat la emisiune… dar cert e că e mare parte fier şi pluteşte pe apă. 🙂

    Great day ! 😀

  • ioana_dark

    am o remarca referitoare la canossa…da..e adevarat ca henric al IV-lea a stat in genunchi in zapada timp de trei zile pentru ca papa sa-i ridice excomunicarea , dar era dupa el cu toata armata…:P…a dovedit diplomatie , nu umilinta prin gestul sau..a fost mult mai ok sa stea de ochii lumii in genunchi decat sa-l ia prizonier pe papa…oricum..prin faptul ca era cu armata dupa el a dovedit ca avea si planul B in caz ca nu i se ridica excomunicarea…:P
    deci..e exagerat sa spunem ca papa l-a supus pe henric la cele mai groaznice umilinte….cum spuneam la canossa henric a fost mai degraba diplomat decat umil…:)

  • Tomata

    @ ioana_dark –> :-s eu nu scriu chestiile astea de la mine, ci asa cum sunt prezentate intr-un dictionar de expresii. Merci de completari si clarificari. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *