Lorca, Dali, Bunuel – Little Ashes

A fost nevoie de filmul Little Ashes ca să mă documentez puţin despre Salvador Dali, Federico Garcia Lorca şi Luis Bunuel.

Eu sunt departe de a putea analiza o pictură şi de câte ori îmi apare în faţa ochilor una, spun despre ea „îmi place” sau „nu-mi place”. Când sunt cu adevărat pătrunsă şi fascinată de una, mai zic şi că e interesantă. La asta se reduce critica mea când vine vorba de pictură. Cu toate astea, unele dintre tablourile lui Dali îmi erau cunoscute, la fel ca şi faptul că geniul lui îl înnebunise puţin şi avea destul de des accese de nebunie şi depresie. Am o cărticică de la Cotidianul despre el, ar trebui să o citesc.

Despre poezia lui Lorca şi despre el nu ştiam nimic. La un examen prin anul III îmi picase la analizat şi interpretat una dintre poeziile lui şi mi-a plăcut destul de mult, că i-am făcut o interpretare care mi-a adus un 10. Însă se pare că nu atât de mult încât să mai pun mâna pe vreo strofă de-a lui. Lucru pe care acest film l-a schimbat.

Noroc cu Robert Pattinson care a jucat rolul lui Salvador Dali şi care m-a făcut curioasă să vad acest film biografic. Am învăţat că:

  • Lorca era homsexual şi în anii studenţiei a făcut o pasiune pentru Dali.
  • Lorca a fost asasinat la 38 de ani din cauza convingerilor lui politice.
  • Dali a fost un voyeur şi îi plăcea să îşi privească soţia făcând sex cu alţii.
  • Dali a fost exmatriculat pentru afirmaţia că nimeni din facultate nu este suficient de competent să îi evalueze picturile.
  • Gala, soţia lui Dali, a fost căsătorită şi cu Paul Eluard, poet francez.

Filmul n-a apărut la noi în cinematografe şi eu l-am căutat disperată din aprilie şi până săptămâna trecută când în sfârşit am dat de el. Frapant, ăsta e cuvântul care îl poate descrie. Scene fierbinţi între doi bărbaţi atrăgători, artă la orice colţ de stradă şi mai presus de toate o foarte mare încărcătură emoţionala. După părerea mea Javier Beltran si Robert Pattinson au strălucit în acest film. Pe Rob Pattinson, departe de a-i judeca rolul din Twilight, îl văd ca pe un nou Johnny Depp datorită personajelor pe care începe să le joace. Eu am fost impresionată de prestaţia lui în Little Ashes şi tind să cred că i-a redat cu fidelitate apucăturile lui Dali.
Sper să vă fi convins să vă uitaţi la el.