Promovez lectura! (Concurs)


…dar de asta deja v-aţi prins de ceva vreme. 🙂 Mă bucură mult să primesc de la voi comentarii în care va manifestaţi interesul pentru o carte, impresiile despre un autor sau şi mai mult, dorinţa de a citi romanul despre care am vorbit.

Tatăl meu de multe ori intra la mine în camera şi când mă vede la calculator mă întreabă: „Iară eşti călare pe el?”, când intră şi mă vede citind: „Iarăşi citeşti? Ce tot citeşti atâta?” (orice aş face nu-i bine 🙂 ) Şi de fiecare dată ii răspund cu titlul cărţii pe care o am în mână. Nu ştiu de ce are atitudinea asta pentru că în copilărie, când nu citeam, nu auzeam decât „Mai pune şi tu mâna pe o carte. Eu când eram de vârsta ta nu le lăsam până nu le terminam.” Şi cam aşa e pentru că-mi povestea şi mie despre Winnetou, despre Cei trei muschetari şi alte cărţi pe care eu nu le-am savurat.

Tamada a lansat un concurs pentru bloggeri în care ii provoacă să promoveze lectura, să dea motive pentru care citesc, să explice dacă rămân cu ceva din ele, să exemplifice lucrurile învăţate etc.

Eu citesc pentru că cititul e un lucru individual, nu îl poţi face în doi pentru simplul motiv că ceea ce citeşti nu se transmite în ambele suflete în mod egal sau identic. Citesc pentru că uneori sunt atât de sictirită de realitate încât am nevoie să deschid uşa aia spre altă lume (care uneori e mai crudă decât realitatea) şi mă bucur că pot să o închid la timp, să n-o mai deschid deloc sau, dimpotrivă, să lărgesc intrarea cât de mult vreau. Citesc pentru că îmi plac cuvintele la nebunie, pentru că ceea ce contează cel mai mult la o carte e stilul autorului, subiectele sunt de foarte puţine ori originale. Citesc pentru a-mi îmbogăţi vocabularul, pentru a gândi mai logic, pentru a înţelege mai bine sufletele oamenilor, pentru a mă exprima mai coerent, pentru a-mi îmbunătăţi memoria, pentru a dobândi o capacitate de analiză mai puternică, pentru că nu sunt bună pentru alte hobby-uri. Motive mai sunt, dacă mai stau să caut.

Ziceam ceva de un concurs: Uite ce aveţi de făcut:

1. Scrieţi un articol despre felul în care promovaţi lectura.
2. Promovaţi concursul printr-un banner spre Tamada.
3. Instigaţi lumea la discuţii pe subiectul dat.

Premiile:
* orice articol înscris în concurs primeşte o livrare gratuită pentru o comandă de pe Tamada
* aveţi 20 de comentarii la postul acesta? Alegeţi-vă premiul.
* timp de 7 săptămâni, în fiecare săptămâna, un juriu alege cel mai bun articol. Premiul – cărţi în valoare de 100 ron alese din librăria Tamada
* aveţi multe comentarii la postul despre lectură? Discuţia pare că nu se mai termina? Felicitări! Puteţi câştiga unul dintre cele 3 mari premii: în valoare de 500 ron, de 300 ron sau de 100 ron.

Baftă!


11 Comments

  • Rox

    Bravo 🙂
    Eu am inceput sa citesc pentru ca a trebuit, dar de la Robinson Crusoe incoace am citit de placere. Tin mine ca prin clasa a VI-a ca m-au prins ai mei noaptea la 3 citind Jules Verne si dupa aceea ma intrebam eu de ce nu m-au certat prea tare, doar mi-au zis ca am timp si a doua zi.
    Din pacate in ultima vreme n-am prea avut timp sa citesc, si cateva minute furate din cand in cand nu sutn destul, dar sper sa pot sa ma reapuc de citit la vara 🙂

  • jane

    mie-mi place sa citesc pentru ca pot cunoaste lumi atat de diferite. pot afla cum era in secolul XIX, pot cunoaste ce-i trecea prin cap cuiva din perioada interbelica, incep sa inteleg cultura si civilizatia japoneza, etc. e absolut fascinant!
    imi amintesc de pasiunea pe care o aveam pentru toate cartile lui jules verne. sau cum am citit cele 10 volume ale lui Dumas(cei trei muschetari, dupa 20 de ani si vicontele de bragelonne). hmm… se aduna cam multe… poate dezvolt intr-un post 😛
    in alta ordine de idei, ‘neata! 🙂

  • Copila blonda

    Şi pe mine mă ceartă, ba mi-au zis că o să ajung să uit să beau apă şi să mănânc, de la atâta stat la calculator…
    hm, deocamdată trăiesc, doar mă doare spatele îngrozitor şi mi se umflă picioarele :p

    :))

    Bravo cu promovatul!

  • Sirg

    Ma gandesc sa scriu un astfel de post, desi in ultima vreme nu prea am citit, mai mult am frunzarit carti.
    Cred ca de o vreme sunt mai mult interesat de a gasi idei si nu atmosfera sau personaje intr-o carte, ceea ce ma face mai nerabdator cand citesc.

  • Irina

    Waaa… si eu care credeam ca doar tata facea asa :D… eu citeam, dar tot timpul alteceva decat mi-au recomandat ai mei si profesorii. Eu si acum ma stramb cand aud de Jules Verne, desi sunt convinsa ca a fost un scriitor de exceptie. Orice citeam, tata ma intreba daca am citit nu stiu ce de Jules Verne. Asa ca trebuia sa abandonez cartea pe care o citeam pentru a citi altceva.

    I hated it. Ma mir ca inca-mi place sa citesc :D.

    Iar de citit ma lasau sa citesc oricat. Stiu ca odata m-a prins dimineata citind unul din volumele Ciresarii. Nici nu se punea problema sa ma certe pentru astfel de lucruri.

  • Irina

    Ah, si apropo de ce ziceai tu mai sus ca vezi cititul ca pe o evadare din realitate. Total de acord! Si traiesc mult mai intens o carte decat traiesc un film. La film sunt atenta la detalii, la actori, la cat de bine joaca, la ce replici spun, cum sunt imbracati, machiati, in carte pot sa-mi imaginez totul asa cum trebuie. 🙂

  • Laura

    Daaa, si ai mei faceau la fel cand eram mica. Cum sa-mi permit in timpul scolii sa stau fara o carte in mana. 🙂
    Si ai dreptate, cand vreau sa evadez din Bucurestiul asta aglomerat si din “suferintele” mele deschid o carte si deja imposibilul devine posibil. Crede-ma am stat o luna sub vraja unor carti, de zici ca eram Alice in Tara Minunilor. :))
    Mult succes cu concursul! Si eu m-am alaturat celor de la Tamada.

  • Soarecele

    Eu zic ca se poate citi o carte chiar si pe calculator. Am gasit o initiativa noua, dar cred ca va avea succes la tinerii si la copiii care isi petrec ziua pe net. http://oradelectura.wordpress.com/ este un blog care ofera cate o carte de citit in transe usor de digerat. Mai degraba citeste copilul in mediul in care ii place…cred. Eu zic ca putem combina utilul cu placutul. Spor la lectura!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *