Beznă salvatoare

Anul trecut lumea a fost sceptică, am fost chiar ironizată pe un blog pentru că am susținut asa ceva. Nu poate decât să mă lase rece o asemenea atitudine, mai ales când există dovezi că din ce în ce mai mulţi oameni acordă importanţă unor mobilizări de o asemenea anvergură. Am văzut pe UTV că multe VIP-uri de pe la noi şi-au rupt câteva minute pentru a lua apărarea Pământului. Lucru remarcabil de altfel.
Pentru că nu pot s-o spun mai bine decât EcoMagazin, redau citatul care explică ce înseamnă Earth Hour :

Earth Hour este cel mai mare eveniment internaţional care atrage atenţia asupra încălzirii globale, implicând un miliard de persoane din întreaga lume. Sâmbătă, 28 martie, între orele 20:30 şi 21:30, oameni şi instituţii de pe tot globul se vor uni pentru a stinge luminile în 60 de ţări şi 1.000 de oraşe. Ca şi în alţi ani, România se va alătura campaniei globale. Noutatea constă în aceea că “alăturarea” va fi pentru prima dată oficială.

Sunt mândră că Timişoara se află printre oraşele participante şi sper să bântui prin oraş la ora aia, să văd cu ochii mei cum se sting reflectoarele ce  luminează clădirile.

14 Comments

 • INTJ

  din pacate e doar praf in ochi. banul (aka “dumnezeul secolului in care traim”) decide! ok, sa zicem ca nu pentru oricine … da’ daca X “isi permite” (de ex.) sa manance supa din ultimele aripioare de rechin … mai conteaza ca nimeni altcineva nu vrea sa mai manance asa ceva?

  suna frumos “se sting luminile în 60 de ţări şi 1.000 de oraşe” … da’ oare se opreste si productia industriala? si chiar daca s-ar opri … sigur nu se recupereaza alta data?

 • dAImon

  probabil o sa fiu la CS cu ocazia Zilei Teatrului, iar la ei e in program sa stam in bezna 😉

  ecologist care sunt, si nici n-o stiam .. 🙂 daca as fi fost acasa, recunoxc, nu m-ar fi interesat.

 • Kabool

  Nu stiu daca va fi atat de bine primita de publicul larg aceasta campanie. Cum a spus si zoli e meciul romania-serbia, si cum popurul roman e un popor de antrenori si jucatori si spectatori si suporteri o sa fie lumea la tv…

 • Tomata

  @ INTJ –> Asa cum ai zis in al doilea comentariu: mai bine mai putin decat deloc. 🙂

  @ dAImon –> Ziua Teatrului? Eu de ce nu stiu?

  @ Zoli ZzZ –> Lumanari si fotbal? N-as prea crede. Da’ tot e bine si-asa pentru ca se pot aduna mai multi la unul acasa si astfel cateva apartamente raman in bezna in timp ce unul consuma doar intr-o camera. Io zic ca-i ok. 😛 Hai Romania!

  @ Kabool –> Idem Zoli 😛

 • carlitos

  eu sunt sceptica vis-a-vis de participarea cetateanului de rand… cu sau fara fotbal, plus cetateni de varsta a treia care n-au nici cea mai mica idee despre aceasta campanie simbolica, cocalari care nici de’a naibii n-ar fi ei fraieri sa stiga becu’ asa, fara sens, gospodine care nu rateaza ele telenovela de la 9, in tinmp ce freaca o fasole in bucatarie… n-ai cu cine! :))

  noroc cu institutiile si cu mana de bloggeri preocupati de treaba asta! 😛

 • Răzvan

  Carlitos zicea desupra mea că n-ai cu cine…
  Io cred că ai cu cine. Poţi trezi interesul şi într-un cocalar, numai tre să ştii cum… Asemeni cum poţi face orice, numai trebuie să ştii din ce unghi să abordezi problema.
  Da, ştiu lumea e rea şi naşpa numa problema e că alt Pământ nu avem; dacă-l faci să înţeleagă asta sunt sigur că o să stingă lumina şi o să-şi sărute “prinţesa” & stuff…

  Mă bucur să văd anunţul la tine pe blog… 😀

 • carlitos

  razvan, eu faceam haz de necaz… ca-n reclama aia cu “taranii” care voia sa invete franceza…

  sunt convinsa ca tomata are cu cine, pentru ca cei care o citesc si o apreciaza sunt oameni asemeni ei, deci cu deschidere fata de astfel de proiecte…

  eu subliniam ca, cel putin in Romania, acest proiect anual ar trebui sa inceapa cu marile institutii, care sa dea un exemplu personal consumatorilor de rand…

  iar despre acesti consumatori de rand spuneam ca nu au, in majoritate, interesul sau deschiderea de a participa la asemenea proiecte simbolice, vis-a-vis de care nu vad un efect imediat, un beneficiu personal… trebuie motivati, cum spuneai si tu.

  dar mai este un aspect: poti “pacali”, probabil, pe oricine sa stinga becul, furnizandu-i pretexte pentru a face acest lucru… eu cred insa ca important este sa faci oamenii sa constientizeze tocmai DE CE sa stinga becul… nu actiunea in sine este scopul acestei campanii, ci sensibilizarea populatiei la acesta problema a consumului excesiv de energie.

  eu as spune ca un individ care nu va stinge lumina sambata seara, pentru ca are chef sa joace un remy cu prietenii, dar care asculta si intelege mesajul acestei campanii si va avea grija in viitor la consumul propriu de energie, este mai castigat decat un individ care va stinge becul ca sa-si sarute printesa, iar apoi va continua sa doarma o viata cu veioza si televizorul pornit…

 • InnOcente*

  E un pas atât de mic, însă are o mediatizare de proporţii. Nu mai bine stingem lumina de fiecare dată când ieşim din cameră, nu lăsăm robinetul deschis pentru te mir ce motiv… etc. Această oră e ca o picătură în ocean…

 • Dianora

  Şi eu tare sper să prindă chestia asta. Dar mulţi nu înţeleg alarma trasă prin această acţiune. Mulţi sunt încă atât de ignoranţi.. ca îţi şi faci cruce.

 • Tomata

  @ dn –> Io mi-am facut datoria, deci sunt impacata. 🙂

  @ carlitos –> Poate in cativa ani s-or mobiliza si aia. Cu cat e mai mediatizata chestia, cu atat e mai educata lumea. Si oricum, tot timpul o sa fie uscaturi in padure. 😉

  @ another cherry –> Si eu am incercat sa tin anul trecut, da’ persoane din preajma mea m-au ironizat si n-a iesit ce-am vrut eu.

  @ Razvan –> cu placere. 😉 Nu ma bag in discutia cu carlitos. 😛

  @ InnOcente* –> Da, asa-i. Anul trecut chiar asta mi-a zis prietenul meu: bine ca vrei sa stingi becul odata cu toata lumea, da’ cand iesi sa-ti plimbi cainii lasi becul, compul si teveul aprinse pana te intorci, chiar daca e numai pentru 10 minute. Si de-atunci nu mai las nimic aprins cand ies din camera si nici nu le mai tin pe toate deodata aprinse. 🙂

  @ Dianora –> Or sa invete. Cand o sa fie prea tarziu sau destul de tarziu./blockquote>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge