Un loc placut si numai al lor
Autor: Peter Beagle
Nationalitate: american
Titlu original: A Fine and Private Place
Anul aparitiei: 1978
Premii: nu
Ecranizare: nu
Nota mea: 6/10
Alte recenzii de acelasi autor: nu
Despre prima carte cu stafii pe care am citit-o am amanat cateva zile sa scriu. Am facut o pauza de carti „grele” si am ales din biblioteca, una ce mi se parea mai usurica pentru a nu ma mai consuma si din cauza lecturii.
Un loc placut si numai al lor parea sa imi ofere exact relaxarea pe care o cautam, insa problematica si vesnicele intrebari pe care moartea le ridica, m-au impiedicat sa savurez cartea pe nerasuflate. In micul rezumat de pe prima pagina scria ca stafia unui barbat si cea a unei femei se intalnesc intr-o zi caniculara, iar eu de aici m-am dus cu gandul la o frumoasa poveste de dragoste, ce urma sa-mi alimenteze credinta ca dupa moarte nu e totul pierdut si ca inca ne mai preocupa lucruri pentru care de fapt traim pe Pamant. Ar trebui sa incetez cu incercarile de a ghici subiectul pentru ca de foarte putine ori mi se confirma banuielile si risc sa raman dezamagita. Povestea de dragoste dintre cele doua stafii se intampla in cele din urma, dar va spun mai incolo despre ea.
Personajele principale sunt cele doua spirite, Michael si Laura, dar si batranul Rebeck si doamna Klapper. Viata si moartea se impletesc prin derularea dialogurilor atat intre cei doi vii, cat si intre cei doi morti si ce e si mai de necrezut, intre vii si morti. Batranul Rebeck locuieste de 19 ani in cimitirul Yorkchester din New York si in afara de stafiile celor ce populeaza cimitirul, se mai converseaza cu un corb, care are grija sa ii furnizeze de-ale gurii. Avand posibilitatea de a vorbi, corbul ii tine companie si il tine la curent cu mersul vietii din afara cimitirului, insa nu fara sarcasmul unei fiinte care nu vrea sa se ataseze de nimeni. Ii aduce de mancare pentru ca e in natura ciorilor sa care ceva cuiva, nu pentru ca i-ar fi drag sau mila de el.
Michael Morgan a murit in urma unei otraviri, de care este suspectata sotia sa, Sandra. Foarte indragostit de aceasta, cand o intalneste pe Laura, ii vorbeste despre ea destul de des, lasand impresia ca e singurul lucru pe care nu vrea sa il uite. Laura, moarta intr-un accident de masina, nu-si doreste sa intarzie momentul uitarii definitive, pentru ca vrea sa se desprinda cat mai repede de tot ce a insemnat viata ei pe Pamant. A dus un trai nefericit si nici macar moartea nu ii poate oferi o bruma de nepasare.
Clipa in care pe Michael il loveste revelatia ca o iubeste pe Laura e putin neverosimila si usor fortata. De aici parca a inceput sa nu-mi mai placa romanul si toate inconsecventele peste care am dat s-au constituit drept noduri in papura. Declaratiile pe care cei doi si le fac dintr-o data sunt parca spuse doar din dorinta de a conferi povestii o linie romantica. Subit, Michael o iubeste pe Laura, fara de care nu mai poate concepe moartea, dintr-o data avantul lui sentimental o convinge pe fata ca e frumoasa, ca e tot ceea ce el isi doreste. Asta dupa ce pe tot parcursul cartii am fost martori la intrebarile si trairile cu care s-a confruntat Michael cand era vorba de Sandra.
Apoi, trupul lui Michael trebuie mutat in alt cimitir si cica povestea lor de dragoste, abia inceputa, e in pericol de a se sfarsti. De ce? Parca spiritele erau libere, nu legate de trupuri. Nu scrie nicaieri ca sufletele trebuie sa urmeze ambalajul pe care l-au parasit dupa moartea acestuia.
Ca film, cred ca subiectul ar avea mai mare succes. Recomand cartea numai intr-o pauza de-asta intre capodopere.
Am gasit la Cinabru si pe bookblog doua recenzii care completeaza anumite aspecte pe care eu le-am lasat pe-afara.
10 Comments
Pingback:
Cinabru
Mersi de nominalizare. Mi-a placut foarte mult cartea, chiar daca spre final pierdea din nivel. Iti recomand si Ultima licorna, considerata mai buna (desi mi-a placut mai mult aceasta). Sper sa mai apara cate ceva Beagle pe la noi.
INTJ
hmm … eu as spune “live your own love story. live love, don’t read about love.” 🙂
Barbie
am si eu cartea asta pe acasa, dar nu m’am apucat de ea pana acum. De Peter Beagle am auzit lucruri faine pt. Ultima licoarna, se zvoneste ca ar fi o carte superba, chiar vreau sa pun mana pe ea.
Iar de ce ziceai tu ca’ti imaginezi inainte sa citesti, e normal sa incerci sa “ghicesti” cum va fi cartea. Jauss ii zice horizon of expectations, Fish vorbeste despre reader response criticism. Problema e dupa ce termini lectura, daca ceea ce’ti imaginai tu era mai fain decat cartea insasi, atunci inseamna ca nu’i un roman asa de bun…
Moama, ce geniu sunt, nu crezi? :> Imi place critica literara…
Tomata
@ Cinabru –> Ma mai gandesc daca sa ma apuc recent de Ultima licorna. Poate mai incolo…
@ INTJ –> 🙂 Da, e drept, dar cine a zis ca nu am trait dragostea mea?
@ Barbie –> Iui, critica literara… Nu mi-a placut niciodata, desi unele lucruri erau chiar interesante. Insa cand ti le impune cineva… stii tu, nu-i asa fain sa citesti despre ea.
Eu consider un roman bun o carte care la sfarsit ma lasa cu un semn de intrebare, o carte la care ma gandesc multe zile dupa ce o termin, o carte din care invat ceva sau o carte pe care o inteleg dupa ce ii deslusesc simbolurile… Eeee, poate ar trebui sa citesc si eu ceva critica literara, dar nu ma bazez pe asta. 😛
Un loc placut si numai al lor citeste-o cand vrei ceva usor.
thian1899
hmm… si eu am citit si eu cartea prin decembrie. o luasem mai demult de la oferta, foarte buna pe vremuri, de carti la un euro de pe polirom:)acum nu mai sunt cine stie ce dar las linkul pentru cei care nu cunosc:
http://www.polirom.rooferta-euro/
cartea nu a fost cine stie ce. bine zici cu faza cu indragostirea stupida. oricum mi se pare ca spune la un moment dat, sau mai multe momente, ca spiritele nu pot parasi cimitirul unde sunt ingropate.
un 2009 de treaba! 🙂
Tomata
@ thian1899 –> Inseamna ca nu numai mie mi s-a parut cam fortata indragosteala. 😀
Merci de urari, asemenea si tie.
Pingback:
Dana
Buna tuturor!
De foarte mult timp ma lovesc de titlul acestei carti si de recenzii minunate, insa niciodata nu o gasesc in stocul editurii Polirom sau pe vreun alt site, motiv pentru care as vrea sa va intreb (de fapt e o rugaminte) daca imi puneti vinde un exemplar din “Un loc placut si numai al lor”?
Multumesc anticipat!
Dana
Pingback: