Norocul femeilor

Sa termini facultatea de Litere si sa nu vrei sa te faci prof, in afara de translator nu ai prea multe optiuni. E drept ca peste tot se cere minim o limba straina si cu cat stii mai multe, cu atat esti mai apreciat. Ce te faci insa daca pe langa limbile alea nu prea stii altceva? Cine alege Literele, cred eu, gandeste cu inima si cu sufletul, nu face prea mult uz de gandirea logica, de statistici si de alte stiinte exacte. Te poti orienta inspre meserii in care cunoasterea unei limbi straine sa fie primara si abia apot sa fii „train”-uit la locul de munca pentru a asimila cunostinte straine tie pana atunci. Pas cu pas, mai inveti ceva, mai iti dai seama pe drum de cum stau lucrurile, te mai ajuta deductia, instinctul si o scoti la capat.

Insa, concluzia la care am ajuns e ca muncile astea de birou, astea de nivel mediu, sunt pentru femei. O femeie poate fi contabila, secretara, copywriter si alte meserii de gen mult mai repede ca un barbat. O femeie, absolventa de orice fel de facultate, isi gaseste un job aproape in orice domeniu „de birou” sau de relatii cu clientii, in timp ce pentru un el, nu e asa usor. O fi pentru ca sunt mai aspectoase si glasul lor firav (cateodata) te gadila mai usor la timpan, o fi ca inspira mai multa rabdare? Nu stiu, dar it’s a fact.

Sa fii baiat, sa termini Literele, ISE-ul, Dreptul, Istoria, Filosofia, nu cred ca e prea convenabil pentru tine daca nu ai ambitie, daca nu iubesti la nebunie ceea ce faci si daca nu ai convingerea ca vei schimba ceva. Evident ca toti pot deveni profesori, dar in invatamantul Romaniei de azi, cine are chef sa se inhame.
Fara a fi catusi de putin feminista sau bucuroasa de rasturnarea de situatie, sunt spectatoarea unui declin incet al barbatilor pe plan profesional. Domnii mei, nu va suparati pe mine, dar uitati-va in jur si imi veti da nitica dreptate. Cred ca fiecare dintre noi cunoaste macar un caz ca acestea despre care vorbesc.