100 de carti
Ma bucur extraordinar de mult cand vad ca lumea e pasionata de carti. Adica lumea din Romania vreau sa zic, pentru ca stiu ca in Anglia si Franta se scriu carti pe banda rulanta si se citesc la fel. Un nou proiect pe tema cartilor ia nastere si se dezvolta sub ochii nostri. Am vazut vorbindu-se de el pe bloguri, apoi am primit un mail care mi-a placut mult de tot (ma indemna sa imi public recenziile proprii). Acest proiect se numeste 100 de carti si este un loc unde se vor adauga recenzii facute de cititori, bloggeri sau non, unde alti cititori vor putea vota cartile atat cu voturi pozitive cat si negative, unde vor putea lasa un comentariu critic sau apreciativ in functie de cum li s-a parut recenzia si o vor putea recomanda sau nu. Initial am inteles gresit ideea, dar stand si cugetand am inteles-o cum trebuie. 😛 Prin voturile cititorilor se va intocmi un top al celor mai bune 100 de carti. Sunt foarte curioasa cand si cum vor aparea rezultatele, sau daca va fi un top care va fi in permanenta schimbare. Oricum ar fi e bine ca e. Adica lumea mai are la dispozitie inca un motiv pentru a-si rupe din timpul pentru a se aseza confortabil si a citi o carte.
N-o sa va cer sa ghiciti recenzia carei carti am propus-o pentru ca stiti deja. Deocamdata e propusa, astept sa vad daca e si publicata.
Si inca una (Anna Karenina – care a suferit modificari substantiale fata de ce am publicat eu pe blog) si n-as fi vrut sa mi-o ia altcineva inainte. 🙂
LATER EDIT: au aparut si recenziile mele: Zorba si Anna.
15 Comments
Oby
Zorba Grecul 😀
Mihai
http://www.shelfari.com
comunitate online cu carti!
muuult mai dezvoltat!
Clover Shaped Screwdriver
Am aflat si eu de la Rebbeca despre site-ul asta, data trecuta la Schimb De Carti. Imi place ideea si conceptul care-i sta la baza. =)
puisorul cufurit
Foarte frumos site-ul ala, mi-a placut. Si-o sa propun si eu din cand in cand cate o carte.
Carina
Mda, si eu am auzit de la Rebecca despre proiect… e binevenit 🙂
Tomata
@ Oby –> Ihi. 😀
@ Mihai –> Ala e in engleza. Si asa cum au zis cei care au infiintat site-ul, nu pretind ca au inventat mersul pe jos si nici nu revolutioneaza cultura. Pur si simplu e un alt proiect din punctul meu de vedere binevenit.
@ Clover –> Si eu am vazut la ea, dar n-am vrut sa ma bag in seama. Cand insa am primit un mail (pe care nu l-am primit numai eu) am vazut ca e destinat oricui si oricine poate sa contribuie.
@ Puisorul cufurit –> Asa sa faci. 😉 Cu cat mai multi, cu atat mai bine.
@ Carina –> Au scris mai multi despre acest proiect, printre care si tu. La fel ca mine, pentru ca ai primit un mail. 🙂
rebecca
Ma bucur sa aud ca mailul a cucerit! Si l-am gandit in 5 minute, mi-e drag proiectul asta si cred in el, de asta am si pus atata suflet… deja! Asteptam recenziile voastre si mai ales voturile pentru carti!
che
nice site, good 2 know. a new raft/wiki 4 me.
Pingback:
Tomata
@ rebecca –> Mailul a fost foarte “catchy” 😛 O sa mai particip cu recenzii.
@ che –> Ma bucur ca iti place. Sper sa iti placa recenziile si sa iti placa si cartile.
Ba1atu
Nu îmi vine să cred cât de mult am început să ne batem joc de noi înşine. Dintr-o simplă nevoie, am căutat în mediul electronic o recenzie la o carte, la o carte oarecare, o recenzie adevărată. Nu, nu am găsit. Am găsit doar păreri. Aşa că nu vreau să critic pe nimeni, ci doar îndrumări în alcătuirea unei recenzii. Vă rog să mă luminaţi şi să îmi spuneţi cum se face o recenzie, reguli de bază, aşa, ca pentru un student la masterat de românistică…
Tomata
@ Ba1atu –> Pai cam asta gasesti intr-o recenzie. Daca vrei rezumat sau povestirea intamplarilor, mai greu. Foarte putini se pun sa povesteasca despre ce e vorba in carte. De multe ori nu subiectul e cel care atrage ci ceea ce transmite cartea prin mesaj, prin interpretare, prin limbaj. Si atunci iau nastere parerile, si apoi recenziile. Si daca vrei definitia recenziei: ” Scurtă analiză cu comentarii şi cu aprecieri critice a unei lucrări ştiinţifice sau opere de artă”. Nu cred ca exista reguli, sau daca exista… nu stiu cine tine cont de ele. Dar daca gasesti tu alta definitie sau reguli, te rog sa mi le spui si mie. 🙂
Ba1atu
După ce am să văd recenzia (la o carte de limbă) şi deci care nu are un subiect prea elaborat, o intrigă sau un limbaj altul decât cel ştiinţific, am să revin cu câteva reguli despre alcătuirea unei recenzii. Şi părerea mea rămâne: nu orice “netist” e în stare să facă o recenzie. Şi dacă îşi dăcu părerea nu e cu adevărat o recenzie… Nu ştiu… părerea mea…
Lorelei
Am mare nevoie sa vad cum arat o recenzie facuta asupra unui manual; de ex. pentru un manual de literatura romana de la clasa V pana la XII. Ma poate ajuta cineva?
Tomata
@ Lorelei –> 🙁 Din pacate eu nu pot. Nu am facut niciodata, nu am auzit de asa ceva, dar sper sa te ajute cineva.