Intrebari si raspunsuri despre mutarea la Berlin

Stiu ca postul asta poate parea ca nuca in perete, dupa aproape 4 ani de cand ne-am mutat la Berlin, insa inca primesc mailuri (si ma bucur foarte tare) cu intrebari la care oamenii nu gasesc raspunsuri in posturile precedente. Asa ca sper sa mai linistesc unele temeri, frica de necunoscut si poate sa dau putin curaj celor care se tem sa emigreze la Berlin. Sa incepem deci, pentru cei care au deschis mai tarziu televizoarele.

1. De ce am plecat noi din Romania si de ce am ales Berlinul?

In Timisoara aveam apartamentul meu, sotul garsoniera lui, amandoi masina proprie, salarii foarte bune, 0 credite, 0 rate la banca. O duceam bine din punct de vedere financiar. Insa tot ce se intampla in Romania si calitatea vietii pe care nici cu bani n-o puteam cumpara, ne-a facut sa ne dorim sa emigram. Sotul isi dorea de mai multa vreme, eu doar de cativa ani, de cand am gasit-o pe mama mea, institutionalizata din cauza Alzheimerului, intr-o balta de urina proprie (lucru despre care am evitat sa scriu prea mult pe blog). Experienta bolii mamei mele m-a facut sa-mi doresc sa nu imbatranesc in Romania si dupa ce vad cum sunt tratati oamenii aici si ce servicii si cat respect si civilizatie si reguli aplicate sunt, ma felicit in fiecare zi pentru decizia luata.

Am ales Berlinul pentru ca ne-a placut, pentru ca e cea mai ieftina capitala din Europa (cred), unde te poti descurca cu engleza, iar start-up-urile in IT (sotul meu e programator, iar eu am fost copywriter) apar ca ciupercile dupa ploaie, dar, din pacate, tot la fel de repede si dispar. Nu multe orase din Germania sunt atat de deschise la engleza cum e Berlinul. Si probabil veti auzi cel putin o data: Berlin is not Germany, si credeti-ma, nu e. Aici toata lumea e acceptata, toata lumea poate face ce vrea, poate iesi pe strada cum il taie capul :)) Dar, la polul opus, e si periculos. Nu peste tot, dar crime si infractiuni se intampla zilnic sau de mai multe ori pe zi. Nu toate apar la stiri, pentru ca nu e incurajata moda stirilor de la ora 5 si cea a infricosarii populatiei, insa de cele mai grave se vorbeste pe scurt si nu mai multe zile la rand.

2. Cum sta treaba cu limba germana?

Au trecut 4 ani si eu abia in 2020 fac primul meu curs. Asta nu inseamna ca nu stiu germana deloc, dimpotriva. Am fost la Volkshochschule si am aflat, in urma unui test, ca sunt la nivelul B2. Desigur, fara nici un curs si invatat doar un pic prin clasa a VIII-a, inca un pic pe la un curs optional prin facultate, cateva ore la un centru familial cand ne-am mutat aici, germana mea e foarte anapoda. Uneori incorecta gramatical, alteori cu topica frazei aiurea (pentru ca topica lor e aiurea), dar reusesc sa ma fac inteleasa. Totusi nu imi e de ajuns si vreau sa pot vorbi cat de cat o germana normala, nu de alta, dar la anul (!!!), Ada incepe scoala si ar trebui sa fiu capabila sa o ajut cand are nevoie. Asa, back to the point: poti supravietui doar cu engleza in Berlin. Uneori lumea o sa se uite urat la tine, dar prietenul cel mai bun e Google Translate sau DeepL. Nu pleca niciunde fara telefon, ca in caz ca germana te lasa balta, Google Translate te va scoate mereu din orice rahat daca ii dai interlocutorului sa citeasca traducerea a ce vrei sa-i transmiti. Asta presupune, bineinteles, cunoasterea limbii engleze. Sfatul meu e sa iti dai interesul sa inveti limba, oricat de grea pare, fie ca te descurci cu engleza, fie ca nu. Daca asiaticii o pot invata, noi ca europeni ce scuza avem? Poti gasi orice specialist in orice problema ai avea care vorbeste engleza. Pentru ca e un oras atat de multi-kulti, oamenii inteleg nevoia de a vorbi si engleza asa ca se conformeaza. Sunt si servicii specializate pentru emigranti, care ajuta cam cu orice problema, dar, evident, costa.

3. Ce zone sa evit cand imi caut o chirie?

Uf, daca nu vrei sa inveti lectia the hard way, ca noi, poate vrei sa imi asculti sfatul 😛 Ca in orice capitala, exista zone bune si zone rau famate sau… sa zicem unde nu vrei sa stai. Normal ca articolul asta e subiectiv si va povestesc din proprie experienta si dupa gusturile mele, si asta nu ii confera statutul de adevar general valabil. Totusi, exista articole si statistici care ofera informatii despre infractionalitate si despre siguranta vietii in Berlin. Stiu din ce cauze am plecat din Romania, nu vreau sa le traiesc sau sa le accept in Germania. Asa ca de buna voie, nu voi locui vreodata in Kreuzberg, Neukölln, Wedding sau Charlottenburg. Ce au aceste zone in comun: multi arabi, turci, tigani de ai nostri si drogati. Nu-s rasista, doar ca nu vreau sa imi cresc copilul alaturi de oameni care s-au mutat intr-o alta tara, dar au ramas cu obiceiurile si apucaturile tot ca in tara pe care au lasat-o in urma, si nu sunte mereu apucaturi de alea bune. Nu respecta regulile, rata criminalitatii e cea mai ridicata in aceste 4 cartiere, se comporta fix ca in Turcia sau Romania, sunt nesimtiti, ghiolbani etc. Nu, pentru mine si familia mea clar nu e o optiune. Kreuzberg e cunoscut ca ultima reduta a boemiei germane, a artistilor si muzicienilor, dar, din pacate si a tuturor drogatilor si betivanilor. Citesc pe grupuri de expati si ma ingrozesc despre cate violuri se vorbeste, despre jafuri si crime. Poate fi leaganul culturii (desi dupa parerea mea chiar nu e), dar imi pasa mai mult de siguranta familiei mele. As evita Hohenschonhausen si Marzahn, dar parca nu e asa rau ca in alea de mai sus. Evident, toata distractia e fix acolo.

La polul opus, recomand intotdeauna Prenzlauer Berg, o anumita zona din Friedrichshain, Weissensee (unde stam noi si pe care il ador), Pankow, Wimelsdorf, Rummelsburg, Lichtenberg, Adlershof, Mariendorf, Köpenick (zona asta e superba, doar ca mie mi se pare departe de centru – si eu am obsesia de a sta cat mai aproape de centru, dar nu chiar in).

4. Cum sa caut chirie?

Am detaliat aici, dar trebuie sa mai adaug si alte sfaturi, in urma discutiei cu cineva care isi cauta chirie: daca gasiti un apartament care credeti ca v-ar placea si va descurajeaza cerintele postate in anunt, scrieti-le oricum ca vreti sa il vedeti. Ce se poate intampla? Pai sa zicem ca vin vreo 15 oameni sa vada apartamentul ala. Din cei 15, maxim 4-5 vor aplica sa il primeasca. Dintre cei 4-5, maxim 1-2 se vor califica sa il si obtina. Asta DACA se califica. Vor fi cerinte gen: minim 3-6 luni la locul de munca, fara animale de companie. Ei, regula generala si nescrisa e ca venitul pe familie trebuie sa fie de 3 ori mai mare decat chiria calda (adica chiria normala plus costurile aferente). Daca indeplinesti conditia asta, ai avea sanse sa te aleaga si daca n-ai 3-6 luni la locul de munca actual. Daca nu vrei sa iti bati capul prea mult cu gasirea unui apartament asa cum iti place, poti oricand sa incerci la berlinovo.de sau la City-Wohenen, care ofera apartamente mobilate, cu totul inclus (in afara de internet). Sunt o idee mai scumpe, dar poti inchiria pe termen scurt, cu mai putine acte, pana te dezmeticesti.

As mentiona aici musai faptul ca in cautarea asta a chiriei nu trebuie neaparat luat in considerare locul de munca. Normal, e ideal sa nu trebuiasca sa iti petreci jumatate din zi pe drum catre job si inspre casa, insa, nu-mi place sa va demoralizez, dar joburile sunt efemere. Exista o gramada de companii care vin si se duc, si nu ma refer la start-up-uri, ci la alea mari de la care nu te-ai astepta. Din pacate cunosc doua cazuri si e trist rau daca te bazezi ca iesi la pensie de unde te-ai angajat prima oara. Asa ca, cel mai bine ar fi sa descoperi prima oara zonele care iti plac, unde te-ai simti bine si apoi sa vezi daca te coafeaza distanta pana la job. S-ar putea ca in anul urmator sa lucrezi in alta parte, mai departe sau mai aproape de ce ai ales prima data pe baza adresei de la job.

5. Cat dureaza adaptarea, integrarea?

Greu de spus pentru ca, in primul rand, conteaza de ce vrei sa pleci din Romania si mai ales daca VREI sa pleci sau TREBUIE. Daca vrei sa pleci sa faci bani si sa te intorci… s-ar putea sa nu te poti integra niciodata. Cunosc doua cazuri, care desi au bani de-i intorc cu lopata, viseaza cu ochii deschisi sa se intoarca “acasa”. Nu stau la Berlin, ci la München. Daca pleci pentru ca vrei ceva mai bun, o calitate mai buna a vietii, vei gasi o gramada de lucruri care sa te bucure si sa iti confirme ca ai facut alegerea cea buna. Pentru mine, de fiecare data cand ma duc la doctor si nu trebuie sa platesc nimic si doar scot cardul de asigurare de sanatate si il dau asistentei ma umplu de bucurie. Normal, platesti asigurarea aia lunar, dar stii ca orice control si multe tratamente si consulturi sunt incluse. Daca imi cititi blogul de multa vreme, stiti ca sunt consumatoare de spectacole si concerte si interviuri si orice manifestare culturala – ei… in fiecare septembrie cand e Festivalul International de Literatura de la Berlin, eu ma felicit ca am ales orasul asta. Nici un artist nu ocoleste capitala Germaniei, scriitorii vin si ei sa isi cunoasca cititorii, comedieni de stand-up, musicaluri internationale si celebre, tot ce vrei vine la tine. Cand imi pot mobila casa la jumatate din pretul intreg al mobilei, cand imi pot cumpara haine “de firma” la un pret de nimic, incaltamite de calitate si produse scoase la reducere, imi dau seama ca pot avea orice rahat imi doresc, fara sa dau faliment ca sa il am. Prin urmare, calitatea vietii e mai buna cand nu platesti pretul intreg, dar ai produsul nou.

Daca cumva amandoi sotii raman fara job sau veniturile comune scad drastic, have no fear, tara asta si orasul asta nu va lasa pe nimeni cu fundul in balta. Depui un dosar cu informatii despre TOATA viata ta, de cand te-ai nascut si pana in ziua curenta si pe baza lui, autoritatile iti vor oferi ajutor social: iti vor plati chiria, iti vor plati utilitatile, transportul in comun, gradinita copilului si iti vor da si un pic in plus sa nu mori de foame. Va spun ca e asa 100%.

Transportul in comun e atat de bine pus la punct ca ajungi din orice punct alt Berlinului in punctul opus in cel mult o ora si 10 minute. Am stat 6 luni fara masina si nu ni s-a intamplat nimic. I-am simtit lipsa pentru ca voiam sa iesim din oras sau sa cumparam mobile si nu prea voiam sa platim transportul mai mult decat marfa, pentru ca in Germania serviciile costa mai mult decat produsele in multe cazuri. Insa clar te poti descurca si fara masina.

Alocatia copiilor e 200 de euro pe luna.

Gradinita e majoritar 23 de euro, dar la unele gradinite poate fi si mai scump. Noi platim 68 pentru ca Ada e la o gradinita semi-privata, nu am ales-o noi, acolo am primit loc si suntem foarte, foarte multumiti. Si Ada e foarte fericita acolo, deci…

6. Cat de imposibil e sa gasesc un loc la o gradinita?

Nu e imposibil, dar e greu. In special in zonele centrale. Prenzlauer Berg si Mitte, fiind cele mai scumpe si cele mai pline de expati cu bani au liste de asteptare pana la 2 ani. In zonele mai limitrofe e putin mai usor, dar totusi nu floare la ureche. Trebuie sa trimiti mailuri peste mailuri, in germana, (cu o prezentare a familiei, un pic de poveste pentru mana intinsa), trebuie sa te duci in persoana sa discuti, trebuie sa cauti si alte gradinite nu doar cele din jurul casei, desi cumva sunt favorizati copiii care locuiesc in cartier, trebuie sa te duci la interviuri… da, nu e usor, dar nici imposibil. In cazul in care nu gasesti si nu gasesti, te duci la Jugendamt cu dosarul cu mailuri cu refuzuri, cu dovada tuturor incercarilor si ei iti pot oferi o Tagesmutter (un fel de mama de serviciu, acreditata de ei) sau o bona. De la 3 ani, toti copiii au drept obligatoriul la educatie, asa ca daca ajunge copilul la 3 ani si nu ai nici o solutie, iti vor gasi ei una.

Inainte sa inchei, va intreb atat: CE PIERDETI DACA EMIGRATI? In Romania ne putem intoarce oricand. Nu vindeti nimic pana nu sunteti absolut siguri ca vreti sa ramaneti in tara adoptiva. Apartamentul meu din Timisoara va ramane al meu atata timp cat voi trai. Ar trebui sa se intample ceva care ameninta viata Adei, a mea sau a lui Cezar ca sa il vand, altfel aia e plasa mea de siguranta ca nu voi trai vreodata pe strazi. Nu e musai sa faceti ca mine, insa pentru mine e un gand care ma incalzeste si ma face sa ma simt protejata. Va temeti ca pierdeti legaturile cu prietenii si familia? Daca aveti noroc sa fiti din Bucuresti sau Cluj, nu va temeti, aveti zboruri directe. Puteti merge de cate ori vreti sa va vedeti familiile si prietenii. Insa cu prietenii, asta nu garanteaza ca nu se va schimba nimic. Din pacate, plecarea inseamna despartire, instrainare si distanta prea mare. Mie mi-a fost greu sa vad cum se opresc niste relatii sau se racesc atat de mult incat abia daca ne mai felicitam de zilele de nastere. Insa adevaratele prietenii raman la fel de calde si de prezente, ca doar nu mai traim in era telefonului fix cand era singurul mod de a comunica instant. Se cern si uneori doare, dar e un pret pe care il platesti cand nu mai esti atat de prezent acolo de unde ai plecat. Insa oameni traiesc si in tara de adoptie, oameni calzi, frumosi, buni cu care poti lega prietenii. Poate nu toate sunt la fel de adanci si sincere, insa de singuratate nu moare nimeni decat daca vrea.

Daca mai aveti intrebari, scrieti-le in comentarii si in masura in care ma pricep, raspund cu drag 🙂

 

 

9 Comments

  • Apfelsaft

    Ai rezumat foarte bine avantajele si dezavantajele vietii intr-un oras ca Berlinul.
    As face cateva completari pentru cei care au copii care merg la scoala si se intreaba care sunt diferentele fata de sistemul din Romania.
    a) costuri reduse pentru scolari: transport gratuit in Berlin, masa la cantina gratuita pentru scolari pana la sfasitul clasei a 6-a din Berlin, 80% din manuale gratuite, lipsa fondului clasei la liceu (noi am platit 20 euro/ an doar in scoala primara pentru mici activitati extrascolare)
    b) timp redus pentru efectuarea temelor: copiii mei sunt elevi la unul dintre cele mai bune licee din Berlin si nu aloca mai mult de 30 min zilnic pentru teme (sunt zile cand nu au nicio tema)
    c) lipsa presiunii de a face meditatii: nivelul de dificultate solicitat in liceele din Berlin (Gymnasien) nu necesita meditatii particulare. Parintii pot decide totusi sa plateasca aceste meditatii daca isi doresc performante deosebite: participari la concursuri si olimpiade scolare sau invatarea unei limbi straine care nu se regaseste in programa scolara. Trebuie precizat totusi ca Berlinul nu este unul dintre orasele cu o calitate inalta a sistemului de educatie. Numarul suplinitorilor este destul de mare mai ales in anumite scoli primare.
    d) ierarhia materiilor scolare: orarul nu se concentreaza in jurul a 2 materii dominante (ex: matematica si germana). Copiii mei au facut o pasiune pentru Biologie si Chimie de cand au ajuns aici. Biologia este predata intr-o maniera foarte interesanta care nu sufoca copiii cu memorarea definitiilor, a clasificarilor si a enumerarilor de caracteristici. Se fac frecvent experimente si proiecte care ii ajuta pe copii sa invete fara mare efort.
    e) activitati extrascolare gratuite organizate in licee: in numeroase licee copiii participa dupa ore la activitati de genul: teatru, sah, dans, spaniola, robotica, laborator biologie, etc. Chiar daca calitatea acestor servicii nu este una de top, ea ramane o modalitate prin care copiii isi pot descoperi pasiuni sau isi fac prieteni.
    f) excursii si tabere: in fiecare an copiii merg impreuna cu profesorii in diverse vizite la muzee, excursii organizate in zona Berlinului si tabere. Cele mai asteptate sunt cele 2-3 tabere internationale organizate in timpul liceului cand copiii merg in Anglia, Franta sau Italia. In afara acestor tabere mai sunt organizate si programe de schimb cand copiii de aici merg cateva zile intr-un liceu din alta tara (ex: Grecia) si sunt cazati la familiile elevilor de acolo, urmand ca in anul urmator sa primeasca vizita elevilor din tara partenera.
    g) oferta extrem de generoasa a bibliotecilor de stat: pentru un abonament de 10 euro/ an/ copil aveti acces la o multitudine de manuale, culegeri, carti, material video si audio care acopera o arie larga de domenii. Bibliotecile de aici organizeaza evenimente inclusiv pentru copiii prescolari prin care incearca sa le trezeasca pasiunea pentru lumea cartilor.

    In concluzie: sistemul preuniversitar de aici este mult mai lejer fata de cel din Romania. Copiii au suficient timp liber in care ca sa citeasca, sa faca sport si sa experimenteze incercand sa descopere ce ii pasioneaza.

    Numai bine,
    Apfelsaft

    • Tomata

      Well, hello you 🙂
      Merci mult de completarile astea. 😀 evident ca despre scoala inca nu pot vorbi, deci ma ajuta si pe mine :*

  • Mărgeluța

    Wow, Tomatino, Germania suna mult mai bine ca Irlanda! Din curiozitate, când zici ca grădinița e 23 euro, te referi la prețul pe zi sau pe luna?

  • Silvia Marinescu

    Imi adun curajul sa imi astern si eu gandurile pe hartie despre tara adoptiva. A trecut deja un an si patru luni de la plecare si, cu toate problemele si necazurile si dificultatile, chiar nu regret nimic. Intrebarea pe care o pui la final am pus-o si eu jumatatii inainte sa plecam, cand se dadea de ceasul mortii de nehotarat ce era. Acum cateva zile mi-a multumit ca am insistat :))

    Revenind la ce spui tu, ai perfecta dreptate, motivele pentru care pleci si asteptarile pe care le ai vor dicta intotdeauna modul in care te raportezi la tara adoptiva. Eu am zis mereu ca nu plec pentru bani, plec pentru calitatea vietii si servicii si nu in ultimul rand pentru a schimba putin optica, totul in Bucuresti era prea toxic si incarcat de negativism.

    Berlinul suna foarte bine, a fost una dintre optiunile mele, sincer mi-am dorit mai mult la Berlin decat in Londra, desi acum nu regret nimic. Insa nu elimin posibilitatea de a-l pune inapoi pe lista la un moment dat. Cred ca viata e mult mai asezata ca in nebunia asta de oras 🙂
    Ce as vrea eu sa stiu, ca sa compar cu situatia mea, e cum te-ai simtit cam dupa doi ani de la emigrare – intreb asta pt ca se pare ca doi ani e un soi de prag psihologic pentru multi dintre cei care au plecat, am prieteni care mi-au zis ca dupa doi ani aproape uitasera toate beneficiile si isi doreau sa isi ia campii. Tu ai avut un astfel de moment? Poate nu asa drastic, dar pe-acolo.

    • Tomata

      In primul rand, scuze ca raspund asa tarziu. Cursul de germana imi mananca tot timpul 😛
      Dupa 2 ani inca aveam ochelarii roz si TOTUL ni se parea fain si pozitiv. chiar si dupa 4 inca ii mai avem pentru ca acasa nu m-as intoarce defel dupa ce am experimentat viata aici. Mai mult, de fiecare data cand calatorim, compar totul cu Berlinul si de fiecare data iesim in castig. Adica suntem multumiti de alegere si ne bucuram ca Berlinul e asa cum e. Vorbeam, de exemplu, cu Oana despre viata cu copii in UK si sunt socata de costurile pentru childcare si de lipsa solutiilor. Nu stiu daca se aplica intregii Marii Britanii, dar stiind ce stiu acum despre Berlin clar n-as alege altceva. Nici macat alt oras din Germania, ca nici macar in toata tara nu se aplica regulile de aici. Nu am avut nici macar un moment de regret ca am plecat, insa regret ca nu ma duc in Romania mai des. Pentru ca nu avem zboruri directe si e foarte greu si obositor sa calatoresti cu avion/tren + masina.

  • Martina

    Buna!

    Raspund eu pana o face Tomatina.
    Suntem si noi plecati de mai bine de 1 an. Eu zic sa nu te raportezi la ce zic sau simt prietenii tai. Daca iei prea personal ce zic ei poate iti autoindeplinesti profetiile. Tu esti tu, ei sunt ei oricat de multe v-ar apropia.
    Eu cred totusi ca cel mai greu an e primul din cauza adaptarii. Daca treci de primul an, the sky is the limit. Succes!

    • Tomata

      pentru noi nici macar primul an n-a fost greu. adica normal ca am avut multe de invatat si experimentat, dar nu-i ca si cand asta ne-a luat prin surprindere. eram pregatiti sa facem schimbarea. ne-o doream si asta a facut ca totul sa fie mai simplu. am luat fiecare lucru pe rand si dupa fiecare reusita sarbatoream 🙂

  • Ionut Popa

    Berlinul este unul din orasele mele preferate. Am fost deja de vreo patru ori acolo. Am si prieteni pe care ii pot vizita oricand. Daca o sa plec vreodata din tara Berlinul cred ca este pe lista scurta de optiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *