Lege împotriva atingerilor

Noroc cu postul lui Dojo că m-am mobilizat să scriu despre subiectul ăsta, despre care tot am vrut să scriu.

Într-unul dintre talk-show-urile pe care le ascult în timp ce lucrez, o moderatoare amintea de noua lege dată pe undeva prin America (primul link e ăsta, dar mai sunt și altele) împotriva atingerilor pe motiv că violează spațiul personal și intimitatea. Totul a pornit de la frecarea burții gravidelor, însă moderatoarea despre care vă vorbesc mergea mai departe, blamând orice fel de atingere a cunoscuților. Singurele persoane care ar avea voie să pună mâna pe noi sunt soțul/soția, copiii sau părinții personali. Atât. Nu prietenii, nu cunoștințele și cu atât mai puțin străinii.

Mă întorc puțin în anii mei de școală primară când am observat un gest pe care învățătoarea mea și altele îl făceau în mod repetat. Când stăteau de vorbă în pauza, ba una îi lua o scama de pe bluză celeilalte, ba cealaltă o ștergea de ruj pe obraz. Mi-a atras atenția pentru că nu își atrăgeau atenția verbal (“Vezi că ai o scamă pe guler”), ci acționau direct. Mai mult de atât, mă fascina faptul că interlocutoarea, cea căreia i se lua scama, nu schița nici cea mai mică atenție pentru gest. Continua să vorbească și ignora complet și scama și mâna celeilalte învățătoare.  Au trecut anii, am făcut și eu la fel cu prietenele mele și nu s-a supărat nicicare.

Din punctul meu de vederea, atingerile de genul ăsta, aranjarea unei șuvițe sau scoaterea unei gâze din păr (cazul moderatoarei în discuție) nu sunt deranjante. Nu mă pot pronunța dacă m-ar deranja sau nu să mi se frece burta care-mi ascunde copilul, dar se pare că multor femei nu le place. Nu mi se pare (deocamdată) o violare a intimității sau a spațiului personal. Singurele atingeri care mă deranjează sunt acele atenționări repetate cu mâna în timp ce ți se povestește ceva. Aproape că ești pălmuit peste braț sau umăr când cineva e în mijlocul poveștii și debordează de entuziasm. În rest… nu-mi vin în minte altele care m-ar putea agasa. Mă refer strict la atingerile cunoscuților, nu ale străinilor, care întotdeauna sunt deranjante.

Și pentru că sunt sigură că aveți deranjuri de-astea, lăsăați-le să curgă. Sunt curioasă 😛