O data imi e de ajuns

Citeam zilele trecute la Lola despre intoarcerea in anumite locuri si felul in care ni se par cand le regasim. Inca dinainte sa citesc despre asta stiam ca nu-mi place sa revin in locurile pe care le-am vazut odata. Acum insa, fortata de postul ei sa dau o explicatie am gandit mai mult problema si mi-am explicat mie insami de ce simt asa.

Locurile nefamiliare unde ma duc in vizita, in vacanta sau pur si simplu in care ma opresc pentru catva timp, locurile pe care ajung sa le descopar batandu-le la pas, locurile care mi se dezvaluie pentru ca eu le caut si pentru ca curiozitatea mea le dezbraca de necunoscut, ei bine locurile acelea nu mai au acelasi farmec a doua oara. Oriunde m-as duce pentru a doua oara nimic nu va mai fi la fel. Nu conteaza ca prima data a fost bine sau a fost rau, ideea e ca experienta secundara nu-mi va schimba impresia si nici sentimentele fata de un loc. Imi amintesc ca prin ’99 am fost la Herculane cu cortul. 2 saptamani cu verisorii mei, o multime de cunostinte din toate colturile tarii – ne-am facut o gasca de care abia ne-am despartit cand fiecare pleca spre casa lui. In 2000 am repetat cele 2 saptamani in acelasi loc, cu aceeasi verisori si acelasi cort. Insa nici campingul, nici macar apa strandului nu mai era la fel, sa nu mai zic ca nici prietenii de anul precedent nu mai erau in jurul cortului. Si incercarea de a resuscita o perioada apusa mi-a lasat o parere de rau si mi-a alterat vacanta. Altadata, in clasa a V-a am fost in tabara la Poieni Strambu. Pana atunci nu mai fusesem in tabara decat la mare si muntele era ceva nou si o schimbare binevenita. Distractie cat incape, jocuri, disco in sala de mese, pasiuni trecatoare doar asa de dragul taberei. Cea mai frumoasa tabara in care am fost. Motiv pentru care intr-a VI-a am fost convinsa ca va fi si mai fain. Aceiasi oameni, acelasi loc, insa nimic n-a mai fost la fel.

Intotdeauna mi se intampla. Prima impresie e atat de pregnanta incat a doua oara e doar o supa reincalzita. De-asta nu vreau sa ma reintorc in locurile pe care le-am vazut, de-asta in fiecare an vreau sa vad ceva nou. Nu pentru ca sunt destule locuri de vazut ci pentru ca fiecare loc are pentru mine o insemnatate aparte, o amintire anume pe care nu vreau sa o batatoresc zidind peste ea alte amintiri.