Intrebari livresti

Demult n-am mai luat lepse pe care sa nu le primesc direct. Cred ca daca ma uit prin drafturi sigur mai sunt pe-acolo ceva cerinte neonorate. Dar le vine tuturor randul. Asta mi-a placut in mod deosebit si cum nu mi-a azvarlit-o nimeni, m-am simtit parte din blogrollul lui Cinabru si iaca m-am asternut pe scris:

1. Care este cea mai buna carte citita de tine?
Am facut la un moment dat un Top 10 al cartilor pe care le-am citit pana la momentul respectiv. Acum lucrurile stau altfel, pentru ca intre timp am mai citit si alte carti pe care le iubesc. Si oricat as vrea nu pot sa aleg una singura. Asa ca enumar titluri care mi-ar veni oricand in minte ca raspuns la intrebarea asta: Crima si pedeapsa, La portile moscheii, Eseu despre orbire, Raul, Memoriile unei gheise, Sa ucizi o pasare cantatoare, Un veac de singuratate, Anna Karenina, Zorba Grecul, Parfumul, Cel mai iubit dintre pamanteni. Of, Doamne cate mai sunt, dar ma opresc aici.

2. Ai facut cadou carti?
Da. Varului meu si unei cunostinte le-am dat Calatorie la capatul noptii de Celine.

3. Care este viitorul literaturii?
Literatura este nemuritoare. De asta sunt sigura. Oricat se spune ca in zilele noastre nu se mai citeste… sunt convinsa ca se vor gasi unii care sa contrazica ideea asta.

4. In ce limbi ai citit carti?
Romana si franceza. N-am citit nici un roman in engleza, desi as putea. Pur si simplu nu ma atrage.

5. Ce carti “celebre” nu ti-au placut?
Uf… Nu mi-a placut Portret al artistului in tinerete… Nici Ulise, tot al lui Joyce, nu ma dau in vant nici dupa Suflete moarte. Si nici Amsterdam nu mi-a placut prea mult. LE: Nici Maestrul si Margareta nu m-a dat pe spate.

6. Ce tara a produs cea mai buna literatura?
Avand in vedere ca am citit francezi si englezi mai mult decat oricare alta natie, n-as putea judeca o intreaga literatura dupa putinii pe care i-am citit. Latinii imi plac destul de mult si de rusi, ce sa mai vorbim? Americanii insa m-au cam dezamagit. Sunt foarte putini care imi plac.

7. Iei notite din cartile pe care le citesti?
Da. Am o agenda in care imi notez diverse impresii, citate mai ales si uneori mai scriu si recenzii inainte sa le transcriu pe blog. Ma ajuta sa tin minte mai bine unele detalii pe care n-as vrea sa le uit. De fiecare data imi propun sa scriu nume de personaje, locuri, finaluri (pentru ca de cele mai multe ori le uit), dar niciodata nu ma tin de planul asta.

8. Cam cate carti ai citit pana acum?

Exact 151 de romane si piese de teatru. Am mai citit si carti de specialitate, dar nu le pun la socoteala. Nu e mare lucru, insa nu citesc foarte repede (max. 30-50 pagini/ora) si nici nu am timpul pe care mi-l doresc pentru lectura.

9. Cu ce carti ai dormit in brate de plictiseala?
Gandurile trandave ale unui pierde vara si Don Quijote.

10. Ce înseamnă cărţile pentru tine?
Cea mai placuta activitate si cel mai bun companion intr-o sala de asteptare sau statie de autobuz.

11. Care este cea mai scumpa carte pe care ai cumparat-o?
Nu prea cumpar carti. Am carti scumpe, dar le-am primit pe toate. Cred ca cea mai scumpa e 1001 carti de citit intr-o viata.

12. Care este cel mai tare final la o carte citita?
Nu stiu daca e cel mai tare, dar e finalul care m-a miscat cel mai mult, care m-a impresionat pana la lacrimi si care de fiecare data cand il recitesc are acelasi efect: Amantul lui Marguerite Duras.

13. Care este cea mai influenta carte citita de tine?
Influenta asupra mea? As zice ca Toti oamenii sunt muritori si Invitata de la Simone de Beauvoir. Apoi Eseu despre orbire cu siguranta a avut un impact destul de straniu

14 Care scriitor te-a influentat cel mai mult ?
Aia care au scris cartile care m-au influentat. 🙂

15. Cat de repede citesti o carte?
Daca-mi place, fac tot posibilul sa o termin cat mai repede, in cateva zile. Cand nu e atat de interesanta incat sa ma impiedice sa fac altceva in loc sa citesc, ajung sa trag de o carticica de vreo 200 de pagini si o luna.

16. Poate literatura sa schimbe lumea?
Literatura nu trebuie sa schimbe lumea, trebuie sa schimbe mentalitati si firi. Si da, asta poate sa faca.

Am multi pe care vreau sa ii aud vorbind despre carti. Acestia sunt: Richie, Barbie, Carlitos, Puisorul, Andra, Monica, Sunkissed, White Noise, Dianora, Oana, Ddunia, Alice, alta Oana, Anatati, Molecula, Razvan, Flavia si oricine mai vrea e liber sa o ia. As fi dat-o mai multor bloggeri, da’ dup-aia cei de mai sus cui sa o dea? 😛