Azi nu

Am tot stat pe ganduri despre ce as putea scrie, ce strigate surde as putea trimite in eterul www-ului pentru ca cineva sa se dezmeticeasca din ce se intampla in tara noastra. Acum 19 ani, pentru cu totul alte motive au murit oameni nevinovati, pentru tara asta, pentru ca noi, cei de acum sa putem sa ne batem joc de ea asa cum o facem.

Andreea le multumeste martirilor pentru libertatea pe care au castigat-o cu pretul vietii pentru niste vremuri viitoare in care credeau. Au murit pentru ca noi sa putem sa ne exprimam liber, asa cum o facem astazi. Pentru dreptate, pentru egalitate si pentru a trai mai bine. Dar oare traim mai bine? Avem intr-adevar mai multe posibilitati, mai multa independenta, mai multe ocazii. Dar uitati-va in jur si trageti singuri concluziile. Nu aveti oarecum senzatia ca acei oameni au murit degeaba? Uitati-va la nefericirea din jurul vostru, la tristetea de pe fata trecatorilor, la durerea unor nedreptatiti de legea intr-o tara in care banul e justitia suprema. Uitati-va la mainile voastre legate de firul neputintei cand oameni dragi voua sau cunoscuti se lupta cu morile de vant pentru o farama de dreptate.

Daca as fi scris articolul asta acum cateva zile, cand inca nu apucasem sa scriu despre asta, probabil acesta ar fi fost unul naiv, magulitor la adresa Romaniei. Pana cum cateva zile eram patrioata. Insa azi nu pot, azi am senzatia ca Timisoara iese in strada degeaba. Nu mai are nici o putere, nu o mai ia nimeni in seama, pentru ca au uitat. Au uitat ca pentru binele lor, unii oameni au murit.
Azi e prima zi cand dragostea pentru tara mea se stinge. Si probabil va continua sa se stinga pana nu va mai ramane nimic.

Asa mi-am petrecut eu revolutia.

9 Comments

 • motanica

  eu aveam un an si nu mai tin minte cum am trait eu revolutia. stiu doar ce mi-a zis mama: ca era toata lumea speriata…ca stateam la etajul 3 si se uita pe geamul de la balcon sa vada ce si cum….si ca tata voia sa iasa sa se duca in piata revolutiei si nu l-a lasat,i-a zis:”mihai,ai copil acasa. stai cu el aici,sa-l vezi cum creste!” si asa a fost.
  noi suntem din bucuresti..
  si ai dreptate,lumea n-a inteles pentru ce a luptat si traim….intr-un fel de comunism mascat ….

 • DeMaio

  Sunt mulÅ£umit doar de faptul că sunt prea ocupaÅ£i politicienii cu împărÅ£itul ciolanului, că altfel iar sărbătoreau evenimentul…ÅŸi ar fi fost păcat să-l murdărească iar.

 • dAImon

  oamenii au iesit in strada pentru ca aveau cutitul la os. pentru ca libertatea aduce dupa sine tot restul.

  pe mine ma trec fiorii la refrenul NOI NU PLECAM! NOI NU MURIM! (Pro Musica – Timisoara). cred ca asta au vrut si ei. sa stea drepti, macar odata in viata, si fix in fatza armelor.

  acum e randul nostru sa stam drepti. dar o facem?

 • Flavia

  Sa stii ca si pe mine ma intristeaza treaba asta. Revolutionarii au luptat pentru libertate, iar libertatea ne-a facut indiferenti si blazati. Intre timp, oamenii care o duceau rau, o duc si mai rau acum – si nu pt ca a fost comunismul bun si just, ci pentru ca romania nu stie inca ce sa faca cu democratia! Schimbarea care a avut loc? Erau inainte Nicu si Elena care isi bateau joc de noi! Acum sute de sute de politicieni rad copios in timp ce tara se duce de rapa!

 • Tomata

  @ motanica –> E mai bine ca nu iti aduci aminte. Eu am avut 6 ani, dar nu uit groaza si bucuria de pe chipurile oamenilor din strada si nici lacrimile tatalui meu cand Romania a devenit libera. Si uite pentru ce a devenit libera.

  @ DeMaio –> N-am urmarit stirile, insa urat din partea lor daca nu isi aduc aminte.

  @ dAImon –> Unii stau si au de pierdut. Pentru ca numai la noi, dreptatea n-are nici un sens, e prea abstracta pentru a fi inteleasa de unii.

  @ Flavia –> Romanii ar fi trebuit sa isi dea seama ce sa faca cu democratia, ca doar au trecut aproape 20 de ani, suficienti cat sa se dezmeticeasca. Insa, ancorati prea mult in lacomie si in cultul personalitatii proprii, au uitat ca nu sunt singuri in tara asta.

 • Razvan

  Cred ca era inevitabila caderea comunismului in Romania, pentru ca acest lucru se intamplase deja in alte tari, deci libertatea de exprimare pe care o avem azi, (presupun eu ca) exista si fara mortile acelor oameni. Incerc sa nu spun ca au murit degeaba, dar… cei care si-au dat viata au fost la locul potrivit, la timpul nepotrivit. Imi pare rau pentru ei, dar chiar s-a intamplat ce nu trebuia… si ei…
  Dreptatea si libertatea nu se castiga printr-o bataie din palme; din pacate suntem intr-o perioada a omenirii in care cei fara putere baneasca nu au tot timpul parte de justitie. Sa ne reamintim cand negrii erau considerati obiecte, cand femeile nu aveau drept de vot, cand taranii erau sub papucul nobilimii; nu spun ca e bine cum e acum, dar puteti sa-mi confirmati din cartile de istorie ca a fost mai rau. Lucruri rele tot timpul au sa se intample, mai ales cand e vorba de oameni. Abia am iesit din jungla, mai avem pana la perfectiune; “suntem doar maimute cu arme avansate”

 • Tomata

  @ Razvan –> Hm… posibil, dar uite ca China e tot comunista. :p
  Sunt de acord ca schimbarile in istorie sunt platite de cele mai multe ori cu sange, si ca a fost ingrozitor de rau si la altii, si la noi si ca suntem niste privilegiati ca traim in libertatea de azi. Insa la noi, in 20 de ani coruptia si lipsa dreptatii sunt la ele acasa. Cat despre jungla… uneori as vrea sa traiesc in aia adevarata. 🙂 Da’ numai cateva zile sau saptamani. 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge