Imagini mişcătoare

Acum mult timp i-am promis fetei insangerate ca o sa scriu despre filmele care m-au impresionat si care m-au invatat ceva. De fapt, leapsa cerea filmele care mi-au schimbat viata, insa nu exista asa ceva. N-a reusit inca nici un regizor sa faca asta, insa au reusit mai multi scenaristi sa imi dea de gandit. Cum vorba lunga e saracia omului, sa purcedem la insirat intr-o ordine pur intamplatoare:
1. The Man from Earth – sa mor io, filmul asta m-a dat pe spate. Un om care zice ca traieste de cand lumea si care a trecut prin toate erele evolutiei pamantului, ba chiar pretinde ca a fost/este Iisus insusi. Merita.
2. The Bucket list – stii ca esti aproape sa dai ortul popii si ce iti trece prin cap? Sa traiesti in cateva luni tot ce n-ai trait o viata intreaga. Asta da filosofie si provocare.
3. City of Angels – varianta americana a Luceafarului. Din sfera mea venii cu greu/ Ca sa-ti urmez chemarea… superba poveste de dragoste.
4. The Crow – sa pastram registrul: un tip se intoarce din moarte si calauzit de un corb isi razbuna iubita ucisa sub ochii lui. Ii iubesc pe rebelii astia.
5. Eternal sunshine of a spotless mind – pe langa faptul ca imi place sa pronunt numele asta lung, mi-a placut ideea. Sa iti stergi pe cineva din minte pentru ca asa ti se nazare, sau ca sa te razbuni pe el ca te-a sters pe tine. Am avut vremuri in care imi doream un deletion de genul asta.
6. Crash – pentru problema rasismului care pare rezolvabila in film, cu conditita sa lasi omenia sa primeze.
7. The Blood Diamond – pentru ca n-o sa port niciodata diamante, blanuri sau alte chestii obtinute cu pretul vietii unor oameni sau animale.
8. Sliding Doors – la momentul la care l-am vazut am inteles perfect durerea personajului feminin si la fel, imi doream o viata paralela in care sa se depene lucrurile asa cum mi-ar placea mie.
9. La marche de l’empereur – viata pinguinilor e foarte organizata si regulile sunt bine puse la punct, desi e atat de cruda…
10. Finding Nemo + Ice Age – cele mai bune comedii de animatie pe care le-am vazut vreodata. Stiu replici intregi din amandoua si nu v-ar mira sa aflati ca le-am vazut de 8 respectiv 6 ori. 😀
11. Jeux d’enfants – ideea de pariu dusa la extrem, nu stiu cine s-ar incumeta sa faca asa ceva vreodata. Eu sigur nu.
12. Legends of the Fall – Alta poveste de dragoste demna de transpus in film/carte/muzica etc. Am ajuns chiar sa il inteleg si sa il iert pe Tristan.
13. Don Juan de Marco – daca l-as fi vazut pe tot fara intreruperi. Dar nu e timpul pierdut ca il am pe CD. 😛

Si ma jur ca sunt mai multe, dar nici batuta nu-mi trec acum prin cap. Stiu eu ca o sa imi aduceti voi aminte si cu permisiunea voastra o sa le adaug pe lista, care ramane deschisa.
DeMaio, stiu ca nu accepti lepse, da’ pe asta te rog io din sufletelul meu rosiatic sa o iei, ca mi-s curioasa tare. Ana, te incumeti si tu? Ah, si Cinabru, ca il stiu cinefil, Flavia, sa o initiem in lepse… Nuuuzzuuuu, cum sa uit de tine? Hai si Cami, sa echilibram. 😉