Butterfly on a wheel

In ultimul timp am inceput sa ma uit la filme in acelasi stil in care citesc si cartile: la final sa pot sa desprind o idee despre care sa pot vorbi. Daca in cazul cartilor, in general se poate lungi discutia si se poate zapa printre idei, cu filmele e mai simplu pentru ca de obicei dezbat una, maxim doua subiecte esentiale.
Recomandare: Nu citi postul, daca n-ai vazut filmul. O sa iti strice supriza. Dar revino dupa ce l-ai vazut. 😀

Motivele pentru care oamenii inseala sunt multiple si nu o sa le insiram, nu o sa le discutam acum, ca n-are nici un rost. Ravagiile pe care le lasa tradarea in urma ei, victimele pe care le-ar putea avea pe constiinta minciuna sunt insa cele care de fapt conteaza si care fac subiectul postului meu de azi si al filmului din titlu.
Sunt sigura ca pentru fiecare dintre noi, cand vine vorba de relatia pe care o are, frica cea mai mare e ca celalalt sa nu doreasca pe altcineva. Ce se intampla insa cand aflam ca celalalt intr-adevar a poftit la altcineva? Cum reactionam, cum ne razbunam, cum trecem peste moment, ce urmeaza sa se intample, cum ramane cu „noi”?
Ei bine, filmul asta ofera o varianta destul de isteata, desi riscanta. Nefiind la prima abatere, sotul isi face de cap cu secretara, desi pana la sfarsitul filmului noi nu stim asta. Totul se intampla sub iluzia ca inselatorul si inselata sunt victimele unui nebun care ii rapeste, iar pe fetita lor o va omori cineva daca nu se supun tuturor cerintelor lui. Rand pe rand, nebunul il face pe sot sa isi scoata toti banii din cont, apoi cu o nonsalanta nesimtita le da foc si ii arunca pe geamul masinii. Apoi o pune pe sotia inselata sa se duca la o firma concurenta si sa ii inmaneze directorului toate documentele prin care sotul ei se face vinovat de manipulare si de sustragere de informatii. In permanenta ii domesticeste cand vor sa se razvrateasca, amenintand ca da un telefon si fiica lor va inceta sa respire. Ii induce in eroare de cateva ori, il forteaza pe sot sa se uite cum ii mangaie sotia si ii sugereaza ca urmeaza sa isi faca poftele cu ea, il pune sa urce pe un zgarie-nori stiind ca are frica de inaltime si putin ii va lipsi sa se sinucida. Il tortureaza psihic pana ajunge in pragul disperarii si ar fi in stare sa mearga atat de departe pana la a omori un om. Cand deodata toata sarada ia sfarsit si inselatorul intelege de ce i se intampla toate astea. Surpriza il asteapta cand ajunge acasa.
Din partea mea, filmul are nota 9, desi IMDB il puncteaza cu 6.8. Mi-a placut finalul neasteptat, suspansul in care m-a tinut si mai ales interpretarea titlului: un vers din Alexander Pope – „Who breaks a butterfly upon a wheel?” – intrebare referitoare la motivele pentru care cineva depune eforturi masive pentru a castiga ceva lipsit de sens si neimportant.