Te iubesc vs. I love you

Aproape toti tinerii si tinerele au avut o iubita sau un iubit din alta tara cu care au comunicat in alta limba decat a lor. Carora le-au facut declaratii de dragoste si care si-au exprimat sentimentele in limba lor sau limba comuna tuturor: engleza. Mi s-a intamplat si mie asta. Am avut un iubit din Austria, care era de fapt croat si vorbea o engleza dubasa. Ne-am inteles insa, am comunicat bine, radeam mult impreuna si era distractiv. Cand mi-a spus: “I love you”,… am zis… ok. Nu am simtit nimic. Desi imi era tare drag de el si eram indragostita, nu m-a strabatut nici un fior la auzul acestora. Nu suna bine, nu transmite nimic. E ca un salut.
Sa iubesti in alta limba, sa faci dragoste in alta limba, care nu e a ta mi se pare un pic fals. Nu neaparat ca nu crezi ce zici, pur si simplu o zici la fel de usor ca si cum ai zice orice alt cuvant lipsit de incarcatura emotionala.
Desi vorbesc romgleza (sau angloromana – zi-i cum vrei) nu imi pot exprima dragostea sau dorul prin sintagme straine. “Te iubesc” sau “imi e dor de tine” inseamna mult mai mult decat “I love you from the bottom of my heart”, mai mult decat ” I can’t stop thinking about you”, sau alte fraza pline de pathos.

Stiu ca exista multe cupluri internationale, stiu ca nimic nu e mai puternic decat iubirea si limba e cel mai mic obstacol in fata fericirii si stiu ca articularea cuvintelor si declaratiilor in engleza sau ebraica sau swahili poate fi cea mai mica grija. Exista multi oameni care nu stiu sau nu vor sa isi exprime in nici un fel dragostea, asa ca tot mai bine e sa le auzi si intr-o alta limba. Dar asa cum zice si pupitrul pierdut si apoi regasit, asa cum zice si aici, exista o schimbare la nivelul creierului atunci cand faptele si sentimentele sunt constientizate in alta limba.
N-am nimic cu nici o limba straina, dimpotriva, le ador, sunt specializarea mea de la Facultate, dar cand un roman ajunge sa isi exprime sentimentele in fata altui roman in engleza nu imi place deloc.
Pe de alta parte it’s so much fun to fight in English. 😛