Excursie la Békéscsaba si Gyula

Imi place sa calatoresc. Departe, aproape, in stanga, in dreapta, in sus, in jos, in centru, oriunde. Profit cam de orice ocazie mi se iveste sa o zbughesc din orasul asta, pe care de altfel il iubesc si intotdeauna m-as intoarce la el. Imi place doar sa vizitez, sa vad sa ma mir, sa compar si apoi la sfarsitul excursiei sa ma intorc umila la Timisoara mea, cu regrete, dorinte si furie contra autoritatilor locale. Dar asta e alta discutie pe care o voi dezvolta altadata.
Ieri, sambata, am fost pentru o a doua excursie de o zi, in Ungaria. Cum la Szeged fusesem o data si cum de data asta aveam ca interes principal cumparaturile de la un anumit magazin…am ales Békéscsaba. Un oras aproape de granita de la Varsand. De fapt primul e Gyula, dar va povestesc acus si de de el.
Békéscsaba e un oras mai mic decat Timisoara, cam 70 000 locuitori, foarte frumos, ingrijit, civilizat si curat. Ah, si cu muuulta, multa verdeata, pasarele multe, oameni primitori si statui in fata fiecarei cladiri mai importante. Din intamplare ne-a nimerit sa fim acolo, in timpul unei expozitii cu de toate. Cand spun de toate, ma refer la faptul ca erau standuri ce ofereau de la seminee pana la cosmetice, de la motociclete pana la aparate de masaj. Am vazut un spectacol de hipism, ceea ce mi-a trezit inca o data admiratia pentru cai si am asteptat cam o jumatate de ora sa ni se faca un colac secuiesc.
Desi excursia viza Békéscsaba, cu o oprire eventuala la Gyula ne-am hotarat pe la 4-5 sa ne intoarcem. Gyula ne-a oferit surprize si mai placute decat primul orasel, si e si de vreo 3 ori mai mica decat Békéscsaba. Fantani superbe, stradute si parcuri de nu ti-ar veni sa stai in casa daca ai locui acolo. In Gyula este si o statiune de tratament asa ca are cine sa se plimbe prin parcurile alea frumoase. Mai este si o cetate, cu care n-am decoperit inca ce e, si ce trecut istoric are, dar a fost un cadru minunat pentru poze. Pe la 9 si un pic, extenuati, cu niste dureri de picioare, de cap, de spate si de umeri infernale, dupa o zi de mers, ne-am intors bucurosi in Romania. 🙁 As fi vrut sa fac o comparatie intre Lugoj si Gyula sau Buzias si Gyula ca doar Buziasul e si el o statiune. Nu pot sa fac aceasta comparatie. Nici macar Timisoara, care e un oras care cica se respecta nu se poate compara cu curatenia si ingrijirea orasului. Eh, nu spun mai mult ca stim cu totii.