5 plante-medicament

După ce am am apelat la sfatul lui Marius Nedelcu, unul dintre specialiștii implicați în Programul Activia, l-am contactat și pe medicul nutriționist Șerban Gologan, pentru a-l ruga să-mi dea 5 exemple de plante, care au afecte miraculoase asupra sănătății.

Da, știu că nu doar 5 plante de pe Pământul ăsta au efecte benefice asupra sănătății, știu că sunt tone de articole și kilometri de pagini scrise pe subiectul ăsta, dar oare strică să ne reamintim sau, de ce nu, să aflăm lucruri noi despre puterile plantelor? Nu, nu strică și bănuiesc că sunteți de acord cu mine. Iată răspunsul primit de la dl. doctor:

1. Ghimbirul este indicat împotriva senzației de greață (răul de mișcare sau din timpul sarcinii), dar are și efect analgezic, vitalizant, antiacid și de pansament gastric.

2. Tomatele (în general vegetalele roșii), dar mai ales sucul de roșii, prin aportul de licopen – unul din cei mai puternici antioxidanți – protejează împotriva afecțiunilor cardiovasculare și a unor tipuri de neoplazii (prostată).

3. Pătrunjelul  aduce un aport de vitamina C mai mare decât citricele, precum și vitamina K, fier, fitonutrienți. Are efect ușor diuretic și vasodilatator.

4. Broccoli (în general vegetalele din familia crucifere) – au rol în procesul de detoxifiere a organismului.

5. Afinele conțin numeroase vitamine dar și fitonutrienți: mirtilina cu rol în reglarea metabolismului glucidic, acidul elagic cu efect antioxidant.

 

Despre ghimbir, am dezvoltat și eu aici, pot garanta rezultatele și efectele lui. Am încercat, am fost mulțumită. Cu sucul de tomate (hehe) nu m-am prea înțeles, ca na… având gastrită, e foarte acid. De pătrunjel știam că e perfect pentru o respirație proaspătă, iar despre broccoli nu știam exact ce efecte are, însă din filmele americane am învățat că-i musai să-l mănânci, chiar de nu-ți place. Eu am norocul că-mi place. Gătit la steamer timp de 10 minute, presărat cu susan, e delicios. Iar afinele… ah, aș mânca cu pumnul, numai că nu trăiesc tocmai într-o zonă în care cresc afinele și mi-e destul de peste mână să le procur în stare naturala.

Dacă mai știți și voi alte plante care vindecă sau tratează afecțiuni sau ameliorează dureri, nu le țineți pentru voi, spuneți-mi și mie.

10 Comments

  • lala

    Fructele de padure, fie ele rosii sau negre, fructe ca afinele, capsunile sau coacazele au ceva in comun: ele contin multi pigmenti cu efect de combatere a radicalilor liberi si de reducere a procentului de colesterol din sange.

    Un mar sau doua pe zi ne curesc te vizitele la medic :). Ele contin din abundenta pectine (substante solubile cu structura fibroasa), care nu numai ca ne alunga senzatia de foame, dar in acelasi timp, scad nivelul colesterolului, reduc tensiunea arteriala si elimina in mod natural toxinele din organism.

    Sfecla intareste sistemul imunitar si curata organismul de toxine, are un nivel ridicat de antioxidanti,se crede ca stimuleaza memoria si concentrarea ,intareste rinichii, vezica biliara si ficatul, previne aparitia pietrelor la rinichi, atenueaza problemele menstruale.

  • Anda

    Buna asta cu susan peste broccoli, nu stiam. O sa incerc. Nu-s mare amatoare de legume sa fiu complet sincera, insa din feririce cele enumerate de tine in articol le accept. Rosii mananc aproape in fiecare zi, si le folosesc in orice stare la gatit. Afinele le ador, dar vorba ta, cam greu de procurat. Insa mai fac din cand in cand cate un cheesecake cu afine proaspete, e absolut demential. Patrunjelul il consum mai rar. Ghimbirul chiar imi place mult, dar sa fiu complet sincera il folosesc mai rar in alimentatie si mai des in bauturi (nu neaparat alcoolice, chiar si limonada cu ghimbir e delicioasa). Broccoli cred ca am mancat o singura data in viata mea, m-a lasat destul de indiferenta, in schimb conopida o ador, si ele seamana destul de mult.

    Si ca ai intrebat si de alte plante, iti spun ce mai consum eu des in perioada asta. In ultimul timp mananc foarte multi dovlecei. Contin mult postasiu, vitamina A si fosfor. Sunt foarte buni pentru afectiuni oculare de exemplu sau pentru diabet (care exista la mine in familie, deci better safe then sorry), pentru cei care tin diete, iar semintele au calitati anticancerigene.

    De asemenea folosesc in mancare mult cimbru (mi-am si plantat in ghiveci, sa am mereu proaspat), care ajuta mult impotriva afectiunilor respiratorii si a tusei, dar si impotriva problemelor cu digestia.

    Iar combinatia mea preferata (pe care o alatur la paste, orez, cartofi etc.) este: usturoi, dovlecel, patrunjel si cimbru, calite in ulei de masline, adaugat rosii decojite taiate cubulete si inabusite pana se inmoaie toate. Nu cred ca are rost sa mai amintesc de proprietatile usturoiului. De uleiul de masline nu zic nimic, ca nu-s sigura ca e la fel de sanatos gatit. Dar oricum, combinatia e delicioasa si foarte sanatoasa.

  • roxy

    O prietena mi-a recomandat ghimbirul pt gingii sensibile. Aveam un punct care sangera mereu daca nu aveam grija la periaj. Nu aveam alte semne sa suspectez ca ar fi paradontoza, asa ca am incercat. Ghimbir dat pe razatoare, lasat la macerat intr-un borcan cu apa. Imi clateam gura de 2-3 ori pe zi si de atunci n-am mai avut probleme. Coincidenta sau nu…. nu stiu.

    Cum gatesc eu brocoli: sotat in ulei de nuca de cocos extravirgin, iar la sfarsit ii adaug niste parmezan ras, ca sa ii mai schimb gustul.

    Si apropo de uleiul de nuca de cocos, nu stiu daca a aparut inca in magazinele din Romania, insa daca e, il recomand din tot sufletul. Are sute de beneficii, si e probabil cel mai sanatos ulei de gatit, ca sa nu mai zic si ca e delicios.

  • sakura

    Sunt foarte de acord cu tot ce ai scris tu mai sus. si noi mancam ghimbir aproape zi de zi, facem si berede ghimbir, si il punem in sucurile de fructe, il avem si intr-un borcan cu miere amestecat cu catina.
    eu as adauga pe lista si busuiocul. Noi bem aproape in fiecare dimineata apa de busuioc, ceai rece cum ii mai zice.
    si catina
    si usturoiul.
    ma grabesc la servici dar daca cauti pe google sigur ai sa gasesti despre proprietatile plantelor scrise de mine aici.
    o zi faina iti doresc

  • supastaru

    Pana acum in postare si in comentarii avem o singura planta la care s-a oferit si link catre studii care sa si certifice efectele.

    @Restul: [CITATION NEEDED]

  • vienela

    Sucul de ridiche neagra este preferatul meu pentru tuse, iar sfecla rosie si spanacul pentru aportul mare de fier pe care il aduc.
    Afinele din fotografie stimuleaza secretia de saliva din cavitatea bucala. 😛 :))

  • Laura

    Apropo de gastrita, iti recomand sa bei un paharel de sirop de catina, in fiecare dimineata. Il poti cumpara de la Plafar sau sa ti-l faci in casa cu miere de albine. Este foarte buna catina. Tatal meu a fost aproape de ulcer, si a facut un ” tratament” cu catina, cand si-a facut analizele nu mai avea nimic, si ii scuzuse si colesterolul. Incearca, rau nu are ce sa faca !

  • Roxana

    Si eu sunt mare amatoare de Broccoli, dar varianta cu susan nu am incercat-o. Dar cum si susanul imi place. acum e musai sa il pregatesc asa! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *