5 plante-medicament

După ce am am apelat la sfatul lui Marius Nedelcu, unul dintre specialiștii implicați în Programul Activia, l-am contactat și pe medicul nutriționist Șerban Gologan, pentru a-l ruga să-mi dea 5 exemple de plante, care au afecte miraculoase asupra sănătății.

Da, știu că nu doar 5 plante de pe Pământul ăsta au efecte benefice asupra sănătății, știu că sunt tone de articole și kilometri de pagini scrise pe subiectul ăsta, dar oare strică să ne reamintim sau, de ce nu, să aflăm lucruri noi despre puterile plantelor? Nu, nu strică și bănuiesc că sunteți de acord cu mine. Iată răspunsul primit de la dl. doctor:

1. Ghimbirul este indicat împotriva senzației de greață (răul de mișcare sau din timpul sarcinii), dar are și efect analgezic, vitalizant, antiacid și de pansament gastric.

2. Tomatele (în general vegetalele roșii), dar mai ales sucul de roșii, prin aportul de licopen – unul din cei mai puternici antioxidanți – protejează împotriva afecțiunilor cardiovasculare și a unor tipuri de neoplazii (prostată).

3. Pătrunjelul  aduce un aport de vitamina C mai mare decât citricele, precum și vitamina K, fier, fitonutrienți. Are efect ușor diuretic și vasodilatator.

4. Broccoli (în general vegetalele din familia crucifere) – au rol în procesul de detoxifiere a organismului.

5. Afinele conțin numeroase vitamine dar și fitonutrienți: mirtilina cu rol în reglarea metabolismului glucidic, acidul elagic cu efect antioxidant.

 

Despre ghimbir, am dezvoltat și eu aici, pot garanta rezultatele și efectele lui. Am încercat, am fost mulțumită. Cu sucul de tomate (hehe) nu m-am prea înțeles, ca na… având gastrită, e foarte acid. De pătrunjel știam că e perfect pentru o respirație proaspătă, iar despre broccoli nu știam exact ce efecte are, însă din filmele americane am învățat că-i musai să-l mănânci, chiar de nu-ți place. Eu am norocul că-mi place. Gătit la steamer timp de 10 minute, presărat cu susan, e delicios. Iar afinele… ah, aș mânca cu pumnul, numai că nu trăiesc tocmai într-o zonă în care cresc afinele și mi-e destul de peste mână să le procur în stare naturala.

Dacă mai știți și voi alte plante care vindecă sau tratează afecțiuni sau ameliorează dureri, nu le țineți pentru voi, spuneți-mi și mie.