Cele mai longevive relații cu obiectele

Dacă aș sta să numar pe degete de câte ori am pierdut sau am spart lucruri, cred ca mi-ar fi suficiente cele două mâini ale mele. În afara de o cheie pe care trebuia să o port la gât când eram mică, dar pe care o țineam în mână, de o pereche de mănuși, care mi-a căzut din poală când m-am dat jos dintr-o mașină și de agrafe de păr… nu prea îmi amintesc să fi pierdut obiecte importante.

Mi-a venit ideea acestui post și a inventarierii obiectelor care locuiesc demult în casa mea, uitându-mă zilele trecute la un piaptăn albastru pe care îl am de 9 sau 10 ani și nu știu ce m-aș face fără el. E piaptănul care m-a dezvățat de perie, care îmi descâlcește firele fără să mă tragă, care nu își schimbă culoarea dacă îl folosesc când mă vopsesc, ce mai? e piaptănul ideal.

Apoi o altă relație de foarte lungă durată e cea cu un lănțișor de argint care are drept pandantiv un @, pe care îl admiră toată lumea. L-am primit acum foarte mulți ani, nici nu mai știu câți, de la mătușa mea și de atunci nu-l dau jos decât când port mărgele, adică foarte rar.

Când am intrat la facultate știam că urma să merg mult pe jos, obicei ce nu se prea potrivea cu tocurile mele înalte pe care le purtam în liceu. Așa că m-am dus cu tatăl meu în piață să-mi cumpere pantofi cu talpă plată, să pot umbla pe jos de acasă până la facultate. Asta se întâmpla prin 2002. Și acum am ghetuțele alea și sunt într-o stare perfectă, deși le-am purtat și încă le mai port de le zăpăcesc. Nu s-au demodat, nu s-au rupt, nu s-au descusut, doar flecurile tocurilor (că au puțin toc gros) au trebuit schimbate din când în când.

Unul dintre obiectele care nu-mi sunt dragi deloc e un tablou ce atârnă pe peretele din sufragerie de muuuuult prea mulți ani. Nefiind casa mea până anul trecut, n-am zis nimic, cred că nici nu l-am băgat în seama. Dar acuma, de câte ori mă uit la el, îl ameninț că ajunge pe peretele casei de sat.

Numai de obiectele astea îmi aduc aminte acuma, fără să intru pe teritoriul mobilelor și al obiectelor de prin vitrine… Unele îmi sunt dragi și nu m-aș despărți de ele, pe altele le-aș părăsi fără nici o mustrare de conștiință.