10 festivaluri bizare in Spania

Oamenii sunt creaturi ciudate. Da’ asta nu e ceva nou. Nici ca oamenii sunt creaturi violente si insetate de sange nu e breaking news. Stim asta deja de la gladiatori. Speram totusi ca odata cu trecerea timpului, populatia sa se mai insanatoseasca mintal si sa renunte la astfel de distractii periculoase, in care miza este chiar viata lor. Da’ stiti vorba aia: „speri, mata, ca speri degeaba”. Fara sa vreau si fara sa cer, am dat peste o clasificare a celor mai bizare festivaluri din lume. Cu unele eram familiarizata de ceva vreme, pe altele le-am descoperit cu ocazia asta. Pot sa va spun ca la jocul cu viata, campioni incontestabili sunt spaniolii. El sangre caliente clocoteste in ei atat de tare, incat simt o nevoie sora cu nebunia sa recurga la diverse manifestari in care fie viata lor, fie a altora sa fie primejdiuita. Am vrut sa va vorbesc despre cele 10 festivaluri din toata lumea, da’ la un scurt research am vazut ca spaniolii au destule pentru a ocupa 10 pozitii.

  • La Tomatina – orice asemanare cu locatara acestui blog este pur intamplatoare si deloc magulitoare.

Data: ultima miercuri a lunii August.
Locatie: Buñol (Valencia), Spania
Desfasurare: Atat localnici cat si straini se strang in oras pentru a se bate cu rosii in cintea Fecioarei Maria si a Sf. Bertrand. Barbatii sunt dezbracati pana la brau, iar femeile poarta bluze albe (degeaba ca pana la urma le sunt sfartecate).

  • Marile Focuri de Sfantul Ion

Data: 19-24 Iunie
Locatie: Alicante, Spania
Desfasurare: Oamenii aprind focuri mari, care sunt alimentate cu mobila veche si lucruri de prin gospodariile oamenilor de care nu mai au nevoie. Se bea ciocolata calda in timp ce se admira flacarile. Partea ciudata e cand copiii sar prin foc. Stiti cum, ca aproape fiecare dintre noi a trecut macar o data peste un foculet de gratar. Numai ca astia sar prin ditamai focurile de tabara.

  • Aruncatul caprei pe geam – n-am gasit o traducere mai inteleapta pentru festivalul asta

Data: a patra Duminica din luna Ianuarie
Locatie: Manganeses de la Polvorosa, Spania
Desfasurare: Ca ofranda pentru Sfantul Vincent de Paul, sfant ocrotitor al satului in discutie, taranii s-au gandit sa sacrifice capre. Trecand peste faptul ca orice sacrificiu e o barbarie(ma refer la felul in care e manevrata o astfel de intamplare), festivalul asta intrece orice imaginatie. Caprele sunt aruncate de pe varful bisericii, si daca au noroc, bietele de ele, sunt prinse de cei de jos in cearsafuri sau diverse panzeturi. Pot sa faca organizatiile de protectie a animalelor cate proteste si marsuri vor, nu-i baga nici dracu’ in seama.

  • El Colacho

Data: cu ocazia sarbatorii Corpus Christi, in joia de dupa sarbatoarea Sfintei Treimi
Locatie: Castrillo de Murcia, Spania
Desfasurare: Se intinde o saltea pe care sunt asezati copilasi nascuti in ultimele 12 luni. Barbatii din sat se imbraca in diavoli, isi iau avant si sar peste salteaua cu bebelusi in scopul de a alunga de deasupra lor pacatul originar. E de prisos consemnarea ca in urma sariturilor sunt raportate numeroase leziuni, in special la idiotii care sar peste copii.

Data: 29 Iulie
Locatie: Las Nieves, Spania
Desfasurare: Cel mai idiot festival ii strange laolalta pe „aproape mortii” din anul precedent pentru a o celebra pe Sfanta Maria de Ribarteme, zisa si Sfanta Invierii. Cum vin ei la festivalul asta? In sicriu. Sau carand un sicriu. La urma, duc toate sicriele in varful unui deal, unde mai apoi asista la un spectacol cu focuri de artificii. :-s

Data: 6-14 Iulie
Locatie: Pamplona, Spania
Desfasurare: Alta sarbatoare in cinstea unui Sfant. De asta au auzit cam toti. Se da drumul la tauri pe strada si o multime de natangi fug inaintea lor ca sa ii excite. Ca multi ajung la spital, e partea a doua.

Data: 23 Iulie
Locatie: Anguaino, Spania
Desfasurare: Maria Magdalena e cea care ii face pe unii nesabuiti sa-si riste gatul cand se catara pe ditamai picioroangele si mai incearca sa si danseze pe ele. Ma rog, se deplaseaza invartindu-se pe strazi, pe scari, pe o distanta destul de lunga. E nevoie de o deosebita pricepere si un echilibru nemaipomenit pentru a parcurge tot traseul.

  • La Tamborrada

Data: 19-20 Ianuarie
Locatie: San Sebastian, Spania
Desfasurare: Cea mai galagioasa manifestare din toata lumea. Cred. Imaginati-va cohorte de tobosari care bat tobele de cu seara pana a doua zi, cu o scurta pauza pentru a se hrani si adapa. Daca as locui in orasul ala, in zilele cu pricina as pleca in excursie.

Data: cu ocazia mai multor festivaluri
Locatie: Valls, si prin toata Spania
Desfasurare: Sintagma „turnuri umane” ar trebui sa explice fenomenul. Se urca unii pe altii pana aia de jos nu mai pot sa ii tina pe aia de sus.

  • Cascamorras

Data: 28 Septembrie
Locatie: Andalucia, Spania
Desfasurare: Legenda spune ca doua comunitati, Baza si Guadix, s-au razboit sute de ani pentru posesia unei statui. Guadix trimite o armata sa atace Baza. Astia cand ii vad ca vin, arunca cu ce le vine la mana in cotropitori, de obicei oua, faina, etc.

Mai sunt o droaie, dar m-am si v-am oripilat destul. Citez ca bibliografie link 1, link 2, link 3.