Zorba Grecul

Autor: Nikos Kazantzakis
Nationalitate: grec
Titlu original: Zorbas
Anul aparitiei: 1946
Premii: nu
Ecranizare: Alexis Zorbas (1964)
Nota mea: 10/10
Alte romane de acelasi autor: Hristos rastignit a doua oara, Raport catre El Greco

Duminica trecuta am terminat alta carte… Ca de obicei, duminica. O carte care mi-a placut enorm, care m-a emotionat pana la lacrimi la sfarsit, o carte din care am scos multe citate, o carte pe care o recomand cu cea mai mare caldura si nu cred sa existe om caruia sa nu ii placa… Demult n-am mai citit o carte care sa imi placa atat de mult. E cu siguranta in top 5 alaturi de Cel mai iubit dintre pamanteni si Valurile. Aceasta carte e Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis. N-am stiut ce se ascunde intre paginile cartii, dar sunt foarte fericita ca am aflat.

Cartea este o poveste, actiunea e lineara si oralitatea care razbate din randurile ei m-a facut sa ma simt ca si cand as fi ascultat pe cineva povestind. Zorba e o carte despre mare, despre Grecia,despre muzica, despre santouri, despre dans, dar in primul si in primul rand despre femei. Intreaga carte este un imn inchinat femeii, totul este asemuit cu o “muiere”: dealul arata ca o femeie intinsa la plaja, padurile se curbau ca sanii unei femei,… Zorba canta la santouri ca si cand ar fi mangaiat o femeie.

“Muiere-i un izvor, te-asigur.[…] Muierea-i o poveste fara sfarsit.”
“Poti sa zici ce-i vrea, muierea e altceva, nu-i faptura omeneasca. Muierea e ceva de neinteles, si toate legile statului si ale religiei gresesc.”

Nu vorbeste despre o poveste de dragoste, ci de mai multe, de mai multe femei, de mai multe feluri de dragoste.
Zorba Grecul e o carte limpede, clara, transparenta, desi are si putina filosofie in ea, intelegi ce vrea sa spuna. Foloseste cuvinte pe intelesul tuturor, simple, libere asa cum era personajul ce-i da numele.
Eram curioasa de unde pana unde dansul “Zorba”. Uite ca am aflat. Cand nu poate sa se exprime, cand cuvintele nu ii mai ajung, cand sufera prea mult sau cand e prea fericit, Zorba danseaza. Danseaza frenetic, cu pasiune incat pare nepamantean. Inainte de a vorbi despre ceva ce i-a produs fericire, Zorba trebuie sa danseze pentru a se elibera de povara ei.

“Sa vorbesti dansand, e oare cu putinta?”

Am gasit o lista cu 1001 carti ce trebuiesc citite inainte sa mori… Zorba nu era printre ele… MAAAARE greseala.
Ah si inca o chestie…Kazantzakis pomeneste mai spre sfarsit de Romania:

“[…] am primit o ilustrata din Romania, infatisandd o femeie planturoasa, decoltata: “Mai traiesc, mananc mamaliga, beau bere, lucrez la puturile de petrol, sunt murdar, put ca un sobolan din canalul de scurgere. Dar ce-are a face? Se afla aici din belsug tot ce inima si burta is poate dori. Un adevarat rai, […] trai bun, gaini si puiculite pe deasupra.” “.

Daca n-am reusit sa va fac sa o cititi, cu siguranta citatele o vor face:

“Asta se cheama sa fii barbat: Libertate!”

“Muierii nu-i sta gandul la altceva, e-o faptura bolnava, cum iti spun, smiorcaita. Daca nu-i spui c-o iubesti si c-o doresti, incepe sa planga. Poate sa zica nu, se poate sa nu-i placi, sa-i faci greata, asta-i alta chestie. Da’ cei care o vad trebuie s-o doreasca. Asta vrea sarmana, asa ca poti sa ii faci o placere.”

“Iata un barbat in adevaratul sens al cuvantului. Un barbat cu sange cald si oase zdravene, care cand sufera, lasa sa ii curga lacrimi groase pe obraz, cand e fericit, nu-si altereaza bucuria trecand-o prin sita fina a metafizicii.”

Dupa cateva zile am vazut si filmul. Pentru prima oara. Si ma bucur ca nu l-am vazut mai devreme pentru ca poate nu mi-ar fi placut, n-as fi putut “citi” printre randuri, nu l-as fi indragit atat pe Anthony Quinn. La fel de bun ca si cartea.

Neaparat pe muzica:

Later edit: mai multe citate, gasiti aici.

35 Comments

  • Emi

    Andreiutza, pofta si pasiunea cu care “musti” tu din carti (si mai ales din Zorba…)sunt minunate! Si eu am simtit exact acelasi lucru cand am citit cartea astea. Efectiv am savurat-o si desi ritmul ei ma purta rapid spre sfarsit, imi struneam graba ca sa storc fiecare picaturica de placere intelectuala a fiecarui paragraf!

    Am cartea asta cumparata de mine si crede-ma ca e plina de sublinieri! Nu e pagina sa nu aiba vreun fragment subliniat!

    Asa o bogatie de simtiri si un stil oral minunat n-am mai intalnit… Oooof, ce nostalgie m-a apucat… Asa se traieste: simplu si cu pasiune! Nu-i nevoie de tehnologii de ultima ora si de smogul orasului ca sa fii cu adev fericit. Totul porneste din strafundurile inimii!

    :*

  • 2410

    am recitit ZG de vreo trei ori si nu am ratat niciodata filmul pe la tv.
    este, intr-adevar, o carte superba, care te face sa te gandesti la existenta fara preconcepii, fara angoase si fara idealizari. si te face sa te gandesti cum sa faci sa traiesti mai convingator pentru tine insuti/insati

  • Rox

    Eu am iubit cartea asta pentru libertatea lui Zorba si pentru dragostea lui de viata. Eu am citit-o la 18 ani si atunci nu am vazut-o ca pe un imn inchinat femeii, ci vietii. Mise pare ca din toate cate a vazut Zorba, femeia a fost cea mai greu de inteles. Si a inteles-o acceptand-o, asa cum a facut cu multe lucruri. Dansul lui Zorba mi se pare ca insumeaza tot ce exprima cartea: viata trebuie traita liber, fara griji si complicatii, fara vorbe mari si fara spectatori.

  • cosMEANa

    eu nu am citit cartea, dar mi-ai facut pofta, deci am sa o citesc. 🙂 am vazut, in schimb, filmul si cred ca nu putea fi actor mai potrivit pt. rol decat Anthony Quinn! si, da, muzica lui Zorba are in ea viata si se simte in dans placerea de a o trai.

  • Hellene

    @ Emi –> E adevarat ca ritmul te poarta prea repede spre finalul acestei carti minunate, dar merita citit fiecare cuvintel si unele citate si memorate, la cat de bine sunt spuse.

    @ 2410 –> Nu recitesc cartile niciodata. Mi se pare ca pierd timp pretios si in timpul acela as putea sa descopar alte comori. Nu imi petrec mult timp citind pentru ca poate sunt prea superficiala si gust din toate placerile vietii, nu ma dedic doar pasiunii lecturii. Si din cauza asta nu am timp sa redescopar fraze care altadata m=au incantat. Ii admir insa pe cei care reusesc sa o faca. Sunt foarte curioasa daca in zilele noastre mai exista asemenea oameni liberi precum Zorba. Mi-as dori din tot sufletul sa cunosc un astfel de om si sa pot sa il transform in literatura cum a facut Kazantzakis (desi n-as fi nici pe aproape la fel de geniala ca el).

    @ Rox –> Eu vad latura asta cu femeile mai in toate cartile. Mi-am facut lucrarea de licenta pe studiul femeilor si fara sa vreau mi-a intrat in reflex urmarirea evolutiei lor in paginile oricarui roman. Asta nu inseamna ca sunt feminista. Pur si simplu Zorba a iubit femeile ca si libertatea si daca ai mai citi cartea ai observa si tu cate comparatii si trimiteri la femei sunt. 🙂

    @ cosMEANa –> Abia astept sa te apuci de ea. Fa-ti timp cat mai curand si iti garantez ca n-o sa iti para rau. Cat despre A.Quinn, am aceeasi parere. Nu vad niciun alt actor care sa ii dea viata lui Zorba mai bine ca el. Probabil de asta n-a mai aparut o alta ecranizare a romanului. Sau a aparut? :-s

  • Rox

    Probabil… am spus ca o sa recitesc cartea in curand, pentru ca sunt sigura ca as vedea altfel lucrurile si as intelege mai multe, probabil. E o carte care merita recitita 🙂

  • Dan Fintescu

    Adevarat vorbesti despre cartea asta. E o carte pe care o simti citind. Sau o citesti simtind. Sau ceva… Ma intreb cum ar fi citita in greceste? Cata energie ii mai poate oare da limba ei originala?

  • Hellene, tomata cu scufiţă

    @ Rox –> Din pacate nu mai recitesc cartile. Inca o parte buna a blogului e ca am aici recenziile „la cald” pe care le fac eu cartilor pe care le citesc si din cand in cand mai intru sa le mai citesc. In felul asta nu uit nimic. 🙂

    @ Cinderella –> Planuiesc sa citesc tot ce a scris Kazantzakis, insa nu acum…. Am multe carti ce asteapta pe liste, in biblioteca presonala sau in cea de la coltul strazii. Cand o sa citesc, fii sigura ca voi face o recenzie aici.

    @ Dan Fintescu –> O carte pe care o simti intr-adevar. Cred ca pentru a o citi in greceste trebuie sa fii grec, sa patrunzi cat mai bine esenta ei. Cred ca ai dreptate, in limba lui Zorba poate e si mai savuroasa. La fel ca si romanele frantuzesti…

  • carmens

    A iubi şi a fi iubit, iată taina fericirii.”

    Bossuet

    merci pentru CUVINTELE DIN CARTI,eu ador sa ,,culeg”,fraze ,motto-uri,citate,..dincartile dragi,ma bucur sa regasesc si pe pagina ta cele mai frumoase cuvinte care s-au scris vreodata despre iubire si nu numai!
    baftaHellen,si .,.TE ASTPT CU DRAG CU NOI SI NOI COMMENT-URI!TE PUP!

  • Tomata

    @ carmens –> Pai daca iti plac cuvintele din carti, eu te astept cu drag cu citate acolo. Poti sa imi trimiti un email si eu le public, cu mentiunea ca au venit de la tine. Mi-ar prinde bine putina colaborare mai ales ca nu prea am timp sa ma ocup de acel blog.

  • saha

    cartea e foarte buna deoarece rezuma o filozofie de viata, filozofia unui om in aparenta foarte simplu, filozofie ce are in centru femeile doar intr-un final, final al vietii lui Zorba (fiindca voia sa se elibereze de ele prin neobisnuita intoxicare)… mai vorbeste inaintea mamaligii si depre Panait Istrati

  • saha

    ” dintre toate fiintele pamantului, muierea nu e faptura omeneasca , ai vazut dumneata o fapptura omeneasca ce nu vrea sa fie libera?”

    fiecare din concluziile de genul acesta pe care Zorba le trage din viata lui, cu propriile lui puteri sunt in sine rezumatul unei intregi filozofii ale popoarelor antice ( bucatele de zen, budha, iudaism, mahomedanism si forte foarte foarte putin crestinism)

  • Tomata

    @ saha –> Da imi amintesc si de mentionarea lui Panait Istrati. Foarte mult ma bucur cand vad prin carti sau prin filme ca se vorbeste despre neamul sau tara noastra. Si mi-ar placea sa cunosc un om cu o asemenea filozofie de viata. Cred ca as avea multe de invatat.

  • Chilotzel

    Trebuie sa recunosc, ai un scris placut. Dar din pacate, ca orice femei, consideri ca lumea se invarte in jurul femeii.
    Zorba Grecul este o carte impresionabila( preferata mea de pana acum ) in care afli ce inseamna prietenia, iubirea fata de viata, placerea muzicii si a dansului. In aceasta carte femeia este doar o unelta prin care autorul vrea sa ne impartaseasca sentimentele marete ale vietii traiete cu mandrie, demnitate si placere.

  • Chilotzel

    Am citit comentariile si revin cu cateva citate din aceasta carte :
    – In spatele fiecarei femei se inalta sacru, plin de mister, chipul Afroditei.
    – E mare pacat sa zici ca mancarea asta-i buna,ailalta rea.
    DE CE? Nu putem allege?
    NU,fiindca sunt pe lume oameni care flamanzesc. ( dialog intre Zorbas si ” angajatorul lui )
    – Acum , cand nu te afli in fata mea si nu vezi ce expresie capata chipul meu si nu risc sa par tandru si ridicol,iti marturisesc ce mult te iubesc. ( Fraza nu este adresata unuei femei )
    – Bunatatile care bucura inima- rasul in hohote, taifasul,mancarea gustoasa.
    – Astfel se scurgea timpul cu otrava dulce a amintirilor.
    – Eu ,Zorbas si chestiunea fara sfarsit, muierea.

  • Nicu

    In primul rand autorul este foarte talentat, iar felul in care isi exprima ideile este de admirat. In rest toate par bune si frumoase. Cartea vinde visuri. Vinde idealul unei aparente fericiri inexistente, lucru promulgat si de cinematografie, nu doar de unele carti. Visurile provoaca o stare de bine. Daca sunt frumoase, evident ca sunt bune. Daca sunt cosmaruri, ne bucuram ca am scapat cu bine. Unele romane furnizeaza un amestec de cosmar si vis placut, cum este si cazul romanului Zorba Grecul. Am auzit doar laude despre personajul principal, laude datorate in primul rand felului cum priveste viata (cu acea detasare si bucurie precum in filmele ‘bune’americane). Nu am auzit pe nimeni sa critice personajul principal. Sa nu uitam ca Zorba a omorat, a santajat, a mintit, nu doar pe seful sau, furandu-i banii si incercand apoi sa iasa basma curata prin santaj, ci a mintit si femei pe care spunea ca le iubea, si le-a inselat. Daca intr-adevar personajul acesta a existat si in realitate, atunci evident ca este frustrat de raul cauzat bunicii sale si isi justifica in acest fel patima pentru femei. Daca el insusi se arata frustrat pe aceasta tema, nu inteleg de ce-l admira atat de mult femeile care citesc romanul acesta. Si nu inteleg, deloc, de ce e admirat de catre femei cand el le minte si le inseala. Am dat doar cateva exemple. Este trist ca un asemenea personaj e ridicat in slavi. Eu sa fiu grec, mi-ar fi rusine ca lumea sa elogieze un asemenea compatriot. Nu contest talentul scriitoricesc autorului acestui roman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge