Ecranizări în loc de cărți

Am un Excel în care am trecut toate cărțile de pe ‘to read’ de pe GoodReads și toate cărțile din bibliotecă. Mai am liste și pe cele două aplicații de la bibliotecă, Libby și Borrow Box – nu pe toate sunt aceleași cărți. Rămânem la tabel pentru că e cel mai importat și actualizat și de care încerc să mă țin. Știți câte titluri am în el? 953. Și cred că sunt cel puțin 3 în plus pe GR după ce m-am întors de la Dublin. Atâtea cărți mă interesează să le descopăr și să aflu ce e în ele. Nici dacă aș citi pentru a-mi castiga traiul nu aș reuși să le termin vreodată, mai ales că mereu adaug câte un titlu. Nici dacă le-aș asculta numai sub formă de audiobook-uri. Plus că oricât aș iubi eu cărțile și cititul, mai mult de două ore legate nu mă vezi cu cartea în mâna. Pot citi (haha! De-aș avea eu timpul ăsta!) o zi întreagă, însă cu pauze multiple în care să mă ocup cu altceva.

Așadar, cum tăiem de pe lista asta interminabilă a cărților pe care nu vom ajunge să le citim în viața asta? 

  • În primul rând să acceptăm că nu există să ajungi la capătul listei decât dacă e finită. Ceea ce e foarte putin probabil să fie. 
  • În al doilea să alternăm audiobook-uri (care merg mai rapid) cu cărți tipărite sau ebook-uri.
  • În al treilea să înlocuim cărțile cu ecranizări.

Despre acest ultim punct vreau eu să vorbesc azi. Și chiar dacă cu toții știm că în cele mai multe cazuri “cartea e mai bună decât filmul”, nu toate cărțile de pe lista de mai sus sunt priorități sau cărți pe care abia aștept să le citesc. Foarte multe mi-au atras atenția prin ceva specific, de obicei ceva nou pentru mine. Unele sunt acolo pentru că vreau să învăț ceva, nonfictiunile de obicei, altele pentru că sunt scrise de celebrități care îmi plac. Astea curg cel mai bine dacă mi le citesc ei în timp ce eu fac ceva. Ei, mai nou, foarte multe cărți sunt ecranizate în miniserii sau filme. Cum avem abonament la Netflix, Prime Video, AppleTV+, Disney+, Voyo, pot spune că sunt puține filmele și seriile la care nu am acces (din nou: de aș avea eu timp să mă uit la tot ce vreau!). Iar cărțile de pe lista mea pe care nu le consider foarte prioritare, dacă s-a făcut un film după ele… așa le ‘citesc’. Am ales recent strategia asta, însă mereu m-am uitat la ecranizări.

De exemplu:

Lecții de chimie – mi-a plăcut foarte, foarte, foarte mult seria. Nu am citit cartea și nu aveam de gând pentru că … vâlvă mare în jurul ei și pentru că am citit prea multe recenzii în care oamenii spuneau că personajul principal e cam nesuferit. Nu mă iau eu după recenzii, dar dacă citești același lucru de câteva ori… na… te lași convins. Și apoi a apărut seria pe Apple TV+, am pornit-o și abia așteptam ziua de joi să mă uit la câte un episod. Joia, pentru că atunci mă duc mai târziu la birou și am două ore pentru mine. 

 

 

My Life with the Walter Boys – nu doar că nu știam de carte, însă după ce am văzut seria nici nu cred că aș vrea. Nu pentru că nu mi-a plăcut, însă e atât de plină de clișee că nu aș avea răbdare să și citesc povestea.

 

 

 

 

 

Poor Things – unul dintre cele mai bune filme văzute în ultimii ani. Un film pe care îl voi ține minte și la care mă voi întoarce din când în când. Nu mai citesc cartea pentru că filmul a pus în imagini mai bine decât aș fi putut eu să îmi imaginez lumea aia.

 

 

Sezonul uraganelor – încă nu l-am văzut, însă cartea e pe lista pentru că s-a scris mult despre ea, s-a ridicat în slăvi, nu e scrisă de vreun anglofon, așa că mă tenta. E film pe Netflix, îl voi vedea cât de curând, după care voi citi pe net ce mi-a scăpat din carte.

 

 

 

Citit cărțile, ecranizările sunt bune (din punctul meu de vedere)

 

 

Daisy Jones & The Six – unul dintre audiobook-urile mele preferate. Când am aflat că se face miniserie, am fost foarte curioasă să văd ce și cum. Nu mi-a plăcut de Daisy până spre final. Era altfel decât imaginea din capul meu întemeiată pe vocea care își spunea povestea. Însă până la urmă mi-a plăcut. 

 

 

Toată lumina pe care nu o putem vedea – am citit cartea demult, voiam să îmi reimprospatez memoria. Mi-a plăcut ecranizarea pentru că nu sunt critic de film și nici n-am avut vreo problema cu cartea, deși amandoua sunt destul de controversate.

 

 

 

Citit cărțile, urmează să văd ecranizările

Astfel de lucruri mărunte – citită la finalul anului trecut, e una dintre cele mai dragi cărți. Am aflat cu ocazia Berlinalei de anul asta că a fost deja ecranizată, cu Cillian Murphy în rolul lui Furlong și pentru că nu am prins bilete, o să stau geană pe cinematografele independente să mă duc să văd filmul.

 

 

 

Merele nu cad niciodată – citit și plăcut. Apare film cu Annette Benning și abia aștept să îl văd. 

 

 

 

 

 

Cam astea sunt exemplele și sunt doar câteva care vor înlocui lectură, însă voi urmări ce se ecranizeaza și sper să mai tăi de pe lista asta. 

Și, sper că e de la sine înțeles că aceste cărți ‘văzute’ nu vor figura la cărți citite pe Goodreads, dar ajută să tăi de pe lista titlurilor de pe ‘to read’.