Guvernul german vrea să ne dea niște bani

Să repet, că poate n-ați citit cu atenție titlul: SĂ NE DEA, nu să ne ia.
Cu fiecare chestie de genul ăsta care ni se întâmplă, ne felicit că am ales să plecăm din România, dar mai ales că țara adoptivă e Germania, o țara care își protejează atât de mult locuitorii, fie că-s de-ai lor, fie venetici, fie că-s aici de câțiva ani sau de câteva luni.

Dar să o iau cu începutul și să vă povestesc cum ne va da guvernul german niște bani pe care nu i-am cerut și, mai mult, nu știam că ni se pot da.

Săptămâna trecută ne sună tanti de la bancă, începe să turuie pe germană, eu, luată ca din oală am înțeles doar card prepaid și programare. Până la urmă, când s-a oprit din turuit și eu din „Ja, ja”, i-am spus că n-am înțeles prea mult, dar că venim la bancă dacă-i musai. Mi-a spus în engleză că fiind clienți deja de 5 luni ai băncii, avem niște beneficii și ar vrea să ne povestească despre ele. Îmi dau ochii peste cap a neîncredere și îmi amintesc toate discuțiile pe care le-am avut cu agenții din Romania care încercau să-mi bage pe gât te miri ce credite de nevoi personale și avantaje la suprapreț. Doar că n-am vrut s-o refuz la telefon și oricum nu știam să o fac politicos, așa că ieri ne-am dus la Postbank la ora stabilită.

Foarte zâmbăreață și binevoitoare, doamna a început să-mi povestească despre un plan de economii pentru copii. Mda… știam eu, îmi spun în gând, în timp ce afișam cel mai inocent zâmbet și expresie curioasă de ce are de spus. Doar că mi-au ieșit ochii din cap ca la melc, când mi-a spus asta: „Dacă depuneți în fiecare lună 50€, timp de un an, guvernul german vă face cadou încă 300€ pentru copil, iar dvs, ca părinte, încă 154. Adica 454€ doar pentru că economisiți bani pentru viitorul copilului.”

Spre deosebire de alți părinți care nu se ating de alocația copilului, noi încă ne punem pe picioare după niște greutăți, așa că Ada va înțelege de ce alocația ei nu va fi intactă. Dar 50€ pe lună e o sumă de care ne putem „lipsi” să o punem în contul ei.

Mă gândeam că Sotzu’ n-are nimic de obiectat, dar ca să mă asigur, l-am adus din mașină, că rămăsese să o păzească pe Ada, care dormea. Era și ea trează și l-am chemat că el se știe cu finanțe și bănci mai bine ca mine și totuși nu voiam să iau decizia de una singură. Dar, la fel ca și mine, a fost de acord pe loc. Când tanti ne-a făcut actele ne-a spus că de ceva timp încoace se poate pentru ambii părinți, așa că fiecare putem primi 154€. Dacă ați rămas în urmă cu calculele, sunt 608€ la final de an. Plus încă 600 adunați în cele 12 luni. Iar dacă mai faci un copil, mai primește 300. Tu, ca părinte, nu mai primești, dar noul venit în familie da.

Nu se percep taxe suplimentare, singurul schepsis e că nu poți scoate banii timp de 2 ani, iar când vrei să-i scoți, nu poți pe toți, tot timp de vreo 2 ani. Însă poți scoate o parte din ei. Dar dacă tot vrei să fie un cont de economii pentru copil, de ce ai vrea să-i scoți? Indiferent ce sumă alegi să economisești pe lună pentru copil, statul tot aceeași sumă îți dă, nu se influențează una pe alta. Partea faină e că poți pune pe pauză câteva luni sau chiar un an și poți relua când ești din nou stabil cu banii. Însă, în cazul în care stopezi un an, nu cred că primești bani de la stat. N-am întrebat că nu m-am gândit pe moment, dar voi întreba data viitoare.

Nici măcar nu va trebui să ne amintim noi să transferăm cei 50€, că îi va trage banca din cont, dar în același timp vom vedea totul în online banking.
Am plecat de la bancă în liniște, fără cuvinte, ca atunci când ți se întâmplă ceva ce nici nu știai că-ți dorești. Nu ne vine să credem când suntem puși în fața unui ajutor din partea statului german. Ca ce chestie avem noi drepturi de-astea? Suntem aici de 5 luni, suntem români, nu nemți, n-am contribuit la finanțele Germaniei mai deloc… Ne miră că suntem tratați ca egali ai lor, că avem aceleași drepturi ca ei, fără ca măcar să le revendicăm. Ne miră că suntem tratați ca oameni, nu ca lepre, că suntem considerați la fel de importanți ca și cei pe al căror certificat de naștere scrie Deutschland.

Cum îi spuneam unei prietene aseară la telefon: am venit cu niște așteptări și ne bucurăm să vedem nu că ni s-au îndeplinit, ci că ne-au fost depășite. Suntem de 5 luni aici și deja e a treia oară când ni se întâmplă: prima dată a fost când a venit statul în vizită la Ada, a doua oară când au venit banii de alocație la o săptămână după ce-am depus actele și acum cu faza asta.

Dacă vi se pare că sunt scârbos de elogioasă, că ridic Germania în slăvi și că o consider Pământul Făgăduinței, nu vă înșelați deloc. Asta fac și asta voi face cu fiecare ocazie care mi se va arata. Cu fiecare dovada că Germania nu-și bate joc de locuitorii ei, fie veniți de pe alte meleaguri, fie ai lor proprii. Nu scriu ca să fac în ciudă cuiva sau să mă laud. Scriu în primul rând din mirare, că parcă dacă nu scriu, nu e adevărat. Apoi scriu pentru ca cei din țară să știe care e normalitatea. Ar fi puțin ipocrit să vă îndemn să schimbați ceva, când eu am părăsit barca, dar aș vrea ca toți cei care se complac în nesimțire, toți cei care recurg la „las-o, bă, că merge și așa”, toți cei care vor să fenteze sistemul, să găsească un ocoliș și să nu respecte legea și regulile, toți cei care acceptă să fie bătaia de joc a autorităților, toți cei care îi lasă pe idioții de la conducere să calce în picioare tot să înțeleagă că e vina lor pentru cât de prost merg lucrurile în România.

sursa foto: plată > Shutterstock

19 Comments

 • Greta

  Da, been there și eu – cred că se întâmplă tuturor care emigrează din țări, să spunem eufemistic, mai nepăsătoare față de locuitorii lor.
  Un șoc de-ăsta am avut când am ajuns prima dată la doctor – aproape eram jenată de cât de frumos și atent se purtau absolut toți, deși eram acolo pentru o chestiune de rutină. Dincolo de asta, la noi au existat niște probleme medicale (din fericire, acum rezolvate) și am avut destul de mult de-a face cu medicii și spitalele. Mereu aceeași atenție, aceeași grijă, indiferent că era vorba despre infirmiere sau despre profesorul cu 2 doctorate care era șeful de secție…
  ”Cum v-am putea mulțumi vreodată?” l-am întrebat pe profesor când a trecut totul.
  Un surâs înțelegător și cald.
  ”Să vă amintiți din când în când de noi, secția X din clinica Y”.
  Ni s-a făcut pielea de găină 🙂 ASTA e normalitatea, nu ororile despre care auzim în țară… Cât despre șpagă, conceptul nu există. Nici măcar un buchet de flori nu poți să oferi.
  Eu mă feresc în general să vorbesc despre chestiile astea, exact pentru că mi s-a spus că vorbesc de rău România, am uitat de unde-am plecat șamd. Din punctul meu de vedere, cine crede că-n țară e bine așa cum e, e liber s-o facă.
  PS: cred că vor fi 2 comentarii, din greșeală am pus o altă adresă de mail și-am nimerit în moderare, bănuiesc :)) Șterge unul, te rog.
  Greta a scris pe blog despre Absent motivat, rezon! 🙂My Profile

 • Anda

  Eu ma bucur ca le expui aici sa vedem si noi cum este in alte tari, toate aceste lucruri care tin de mutare si locuit in tari straine:))

 • Ioana

  Noi in Cehia plătim impozite si ipotecă. Impozitul la casa e cam 50€/an. Statul ne d bani înapoi cam echivalentul unei rate la casă ptr ca plătim dobândă la banca. In plus sotul primește înapoi cam 150€ la sf anului ptr ca are 2copii si o sotie care sta acasa cu ei.
  Ioana a scris pe blog despre My Honeymoon in South BohemiaMy Profile

  • o femeie

   Deduceri din impozit asemanatoare sunt si in Belgia ( 4 mii pe an pt ipoteca, aprox. 5000 pe an pt sotie sau iubita ce nu lucreaza, 3700 euro pe an cine are 2 copii, daca intretin o ruda in varsta pot recupera 80% dar maxim 2 mii pe an etc). Toate astea se intorc DOAR DACA e impozit pe venit mare(adica incurajeaza oamenii sa castige mai mult).

   Deduceri sunt si in Ro, doar diferite si la alte praguri, si scop social: pt cei cu venit de maxim 3 mii brut dar care au copii sau persoane in varsta in intretinere, exista cateva sute anual platite mai putin. Daca in Belgia e musai sa fac cerere, in Romania e contabilul de la salarizare ce face calculele astea. Mai este dedusa din impozitul pe salariu si pensia privata, pana la 400 euro pe an. Din pacate aceste informatii nu ajung la toti romanii, si cei impactati sunt cei cu venit mic si chiar e important sa stie asa ceva.
   In Ro mai sunt niste ajutoare de la stat si pt banii economisiti intr-un cont pt o viitoare ipoteca (prin banca). Nu mai tin minte ce si cum, dar era conditia sa economisesc 5 ani, sa pun o suma lunara (rezonabila), pe langa dobanda statul dadea un bonus.
   o femeie a scris pe blog despre Cum sa castig 200 lei pe luna cu 15 minute de efortMy Profile

   • ioana

    Multumesc de precizari. Eu am lucrat prea putin in tara ca sa stiu chestiile astea si ultima oara cand am avut de-a face cu administratia financiara s-a lasat cu chemat sefa si scandal. E adevarat, romanii nu sunt informati dar nici nu stiu sa ceara informatia. Nici nu avem educatia financiara adecvata.

    • o femeie

     Nu avem, intradevar. Si mai ales aceste informatii ajung greu la patura de jos, acolo unde 50 lei in plus lunar fac diferenta intre “rau” si supravietuire.
     De aceea am si scris, tocmai pt cineva va citi si va fi mai bine. Se poate mai bine!

     Si sunt sigura ca mai sunt si alte tips & tricks in Ro! . Soacra mea a fost contabila, de la ea am mai aflat primele informatii, apoi am inceput sa scormonesc pe net dupa legi….

 • Livia

  Hallo Tomata multumesc de informatie Eu nu stiam de asa ceva. Eu sint la Sparda. O sa ma interesez de acest avantaj la banca mea. Multumesc Livia din Stuttgart

 • diana

  Hello! Abia acum am vazut postarea. Mda, un pic gresita abordarea, dupa cum ai sesizat chiar tu. Adica tu ai plecat abia de citeva luni si este cam devreme sa pui sentinta ca din cauza noastra, a celor ramasi lucrurile merg prost in Ro. Tu ce abordare diferita aveai cind erai aici? Cu ce actionai tu diferit fata de alti romani cind ti se incalca vreun drept sau erai tratata nasol? Tu nici n-ai plecat din Romania dupa demersuri constante, ci ai avut bafta jobului sotului. Este foarte bine, dar n-ai nici un merit.
  Cit despre surpriza cu banii, este fara indoiala minunata dar din perspectiva ta de imigrant.
  Daca statul roman ar acorda cu aceeasi larghete drepturi banesti unor imigranti, nu ti-ai pune problema din ce sint oferite, daca nu cumva din contributiile si impoxitele tale? Daca Romania ar fi primit cota obligatorie de imigranti si le-ar fi dat nu stiu ce suma pentru integrare, ai fi fost la fel de entuziasmata? Daca un neamt si-ar manifesta bucuria ca primeste alocatie si ajutor de la stat, as intelege. Omul plateste niste taxe care i se intorc. In cazul tau, da putin cu virgula.

  • Tomata

   Buna, Diana

   in primul rand, n-am pus sentinta ca din cauza oamenilor nu merg lucrurile in Romania, dupa 5 luni de cand am plecat, ci acum 5 ani cand am inceput sa ma lovesc de sistem. de cand am fost trimisa de la un ghiseu la altul, de cand n-am putut plati la Finante cu cardul, de cand n-avem autostrazi, de cand n-avem parcari, de cand se fura perinile din spitale, de cand ti se spune ca esti prea batran ca sa fii tratat, de cand handicapatii, cei care nu pot sa mearga, sunt chemati anual la comisie ca poate intre timp le-au crescut picioare si pot fi apti de munca, de cand…, de cand…, de cand… Si daca imi spui ca nu oamenii din Romania sunt de vina pentru asta, chiar as vrea sa stiu cine e.

   abordarea mea diferita a fost sa nu dau spaga cand merg la doctor, sa nu dau spaga cand mi se cuvine un serviciu, sa fac reclamatie cand ceva nu merge bine (nu stiu de cand imi citesti blogul, dar acum cativa ani, cand mama mea bolnava de Alzheimer a plecat de una singura din Spitalul Judetean si nimeni n-a oprit-o, nimeni n-a fost de vina ca a plecat, am apelat la presa, la televiziuni, am scris o scrisoare directorului Spitalului Judetean, pana cand mi-a venit sa plang de neputinta, pentru ca nu s-a rezolvat absolut nimic). chiar si prin faptul ca am scris pe blog si am facut cunoscute anumite nereguli, tot mi-am facut cumva datoria si n-am stat sa inghit cum fac multi, pentru ca “asta e”. am iesit in strada de fiecare data cand s-a cerut ceva, am avut initiativa de a organiza o strangere de fonduri pentru a cumpara perini pentru SPitalul Judetean (dupa ce am fost internata pentru a fi operata si mi-a venit sa vomit cand am vazut perina pe care urma sa-mi pun capul). stii ce mi-a spus un medic cand i-am propus: “Nu te deranja, ca le vor fura pacientii. Deci daca nu oamenii din Romania sunt de vina pentru cum merge tara, cine e? Chiar vreau neaparat un raspuns la intrebarea asta, daca ai tu unul si mie imi scapa.

   cat despre bafta cu jobul sotului, s-a intamplat asa pentru ca am un copil. din nou, daca imi citesti blogul de mai mult timp, poate stii (sau nu) ca acum 2 ani trebuia sa vin singura la Berlin sa-mi gasesc un job si sa vina si Sotzul dupa. ce poate nu stii sau ti-a scapat, dar e usor sa presupui, e faptul ca absolut toata treaba administrativa am facut-o eu: de la gasit si platit chirie, de la depus acte si mers la primarii, case de asigurari si alte institutii…

   statul roman, inainte de a da cu aceeasi larghete bani imigrantilor ar trebui sa aiba grija de proprii locuitori. Germania nu e in situatia de a-si neglija poporul si a da altora, habar n-ai cate beneficii au intretinutii social aici, nemtii inaintea emigrantilor, asa ca, din nou vorbesti in necunostinta de cauza si compari mere cu pere. iar taxele, te asigur ca sunt platite si de noi, acum ca sotul are un job stabil, detaliu pe care n-am vrut sa-l scriu pe blog, dar ma vad obligata. mai mult de atat, platim chiar si impozitul pe caine, ceea ce multi nemti nu o fac, am cunoscut deja 3 si inca 4 imigranti care poseda caine si nu le pasa de impozite. deci? unde-i virgula?

   • diana

    Observ ca te-ai enervat desi nu era cazul. Te-ai aratat multumita ca guvernul german ti-a dat bani. Eu te intrebam daca ai fi fost la fel de entuziasmata daca guvernul Romaniei proceda la fel: ofera bani neconditionat unor imigranti. Sau este minunat numai atunci cind primim noi gratis?
    Da, nici eu nu dau spaga, sint specialista in reclamatii, am reactii. Din cauza asta si nu numai, NU ma simt vinovata pentru ca n-avem parcari si spitale. Platesc impozite,cobtributie CAS, dari specifice profesiei si toti prietenii mei fac la fel. De la un anumit nivel, nu poti face nimic la nivel individual.
    Acum depinde si pentru cine scrii pe blog. Daca cititorii tai sint niste sarmani care voteaza oricum pentru o punga cu faina, daca sint nostalgici dupa comunism sau etern pierde-vara, atunci hotarirea cu care indemni oamenii sa faca ceva merge. Daca nu, un pic de cumpatare in ton n-ar strica.

    • Tomata

     da, m-am enervat un pic, pentru ca si tonul tau a fost putin cam de sus si lipsit de cumpatare, dar mai ales bazat pe presupuneri. cat despre tonul meu, pai… cam asta-i blogul meu, deci prin definitia blogului personal am voie sa am ce ton vreau eu. 🙂

     in acest articol nu e vorba despre imigranti, e vorba despre platitori de taxe. nu ne dau bani pentru ca ia uite, au venit astia in Germania, sa le dam niste bani din buzunarele nemtilor.

     daca citeai cu atentie ce-am scris eu (aș vrea ca toți cei care se complac în nesimțire, toți cei care recurg la „las-o, bă, că merge și așa”, toți cei care vor să fenteze sistemul, să găsească un ocoliș și să nu respecte legea și regulile, toți cei care acceptă să fie bătaia de joc a autorităților, toți cei care îi lasă pe idioții de la conducere să calce în picioare tot să înțeleagă că e vina lor pentru cât de prost merg lucrurile în România.) ai fi inteles ca nici macar nu te incadrezi in categoria celor despre care vorbesc, daca spui ca faci reclamatii si nu inghiti rahaturile altora. deci partea aia din articol nu era despre tine sau pentru tine.

     Si cum ai spus chiar tu, depinde pentru cine scrii pe un blog. din pacate (si din fericire cateodata), cei pe care ii enumeri nu citesc bloguri, pentru ca nu-i intereseaza. ei sunt cei care se complac, care voteaza cum bate vantul, cei care strica Romania si din cauza carora merge si asa.

     cred ca suntem de acord si vorbim cumva despre acelasi lucru, doar ca fiecare pune altfel problema. daca Romania ar fi compusa macar 70% din oameni ca tine si ca mine, ceilalti n-ar mai avea nici o sansa si poate tara ar merge mai bine. asta voiam sa spun.

 • diana

  Doua lucruri vreau sa mai adaug. Nu vorbesc din presupuneri. Sotul meu a lucrat aproape un an in Germania la o firma IT, cu contract si cam stiu cite ceva despre politicile lor sociale, despre feedbackul pe care il dau nemtii cind este vorba despre prea multa generozitate a statului.
  In al doilea rind, bineinteles ca poti sa folosesti orice ton doresti pe blogul tau, dar asta in conditiile in care nu-ti pasa cu citi cititori ramii:) Eu te citesc cu placere, dar totusi mai este pina cind vei ajunge unul din blogurile cu mii de vizualizari incit sa nu te intereseze daca unul sau zece cititori nu mai calca pe aici speriati de tonalitatea vocii, sa spun asa.
  Altfel, numai bine si sedere placuta si indelungata in Berlin.
  P.S. Pina la urma discutia a fost cam degeaba, este un produs bancar asemanator si la noi, la Reiffeisen. Ca si-n cazul nemtilor, statul nu da nimic. Este vorba de un mecanism bancar.

  • Tomata

   iar n-am fost destul de clara cand m-am referit la presupuneri. ai presupus ca am pus sentinta dupa 5 luni de trai aici si ca n-am contribuit deloc la demersurile plecarii, ca am avut noroc cu jobul sotului (pe care, apropos, tot eu l-am gasit), ca n-am nici un merit, ca nu platim taxe. la asta m-am referit in primul rand.
   apoi, eu am facut aceeasi greseala, am presupus si eu ca nu stii cum stau lucrurile, deci cer iertare pentru asta.

   nu vreau sa dau impresia ca nu-mi pasa de cititori, ca altfel as scrie pentru mine, in caiet sau pe un blog privat. insa cand cred cu tarie si cu convingere in parerile si ideile mele, sunt destul de directa si incisiva. in acelasi timp, nu ma voi da la o parte din a-mi face mea culpa daca gresesc si-mi voi recunoaste greala. am mai facut-o pe blog.

   chestia cu contractul asta e destul de neclara, pentru ca dupa ce am discutat cu niste persoane, se pare ca nu ni s-a spus totul despre el, iar partea cu banii astia e o anexa, nu subiectul lui principal. investighez problema si de se dovedeste ca am fost fraieriti, asa cum credeam eu la inceput, fii sigura ca o sa scriu.

   merci ca-mi citesti blogul si sper sa nu te opresti dupa schimbul asta de replici.
   de asemenea, daca ti se pare ca mai calc pe alaturi, apreciez criticile constructive. atata timp cat nu sunt luata de sus. 😉

   • diana

    Nope, citesc in continuare, nu scapi de mine:)
    Am mai spus: imi plac postarile cu carti, cu bebelusa, mi-e tare drag ca iubesti animalele si esti o prezenta faina la cafeaua de dimineata, de obicei atunci vad postarile tale.
    Deci, toata lumea back on track !

 • Livia

  Tomata nu te lasa atacata. Cine vrea sa invete de la tine prin experienta ta o poate face, cine are motiv sa se enerveze sau sa se simta atacat, nu trebuie linistit. Tu impreuna cu sotul si copilul functionati foarte bine, fiecare are rolul si functia lui, nu trebuie sa dai explicatii si sa te justifici fata de niste oameni straini. Eu va admir foarte mult si sint recunoscatoare pt. timpul pe care il investesti ca sa invatam de la tine. Mult succes in continuare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge