Cât de lizibil îți e blogul?

Evident că toată lumea scrie cu litere de tipar, deci nu-i ca și când cineva nu poate desluși textul din cauză că literele arată ca hieroglifele. Însă la fel ca și pe hârtie, și pe internet, există reguli, scrise sau nescrise, sfaturi și tricks pentru a capta și menține atenția cititorului.

Știm cu toții cât de repede ne poate fura peisajul când intrăm pe un site, fie el blog, ziar online sau 9Gag. Bannere, pop-up-uri, imagini, toate astea sunt destinate să îți facă ochii să se uite la ele, în loc să citească textul pentru care probabil ai și intrat acolo. Așa că pentru a ține cititorul cu privirea țintuită pe text, există câteva chestii pe care le poți face.

Pune spații între paragrafe

Blocurile de text n-au bucurat niciodată pe nimeni. Obosesc privirea și taie cheful de a înainta cu cititul. Suntem foarte grăbiți când căutăm ceva pe net sau când dăm peste un articol. De multe ori nici nu-l citim cap-coadă, ci îl scanăm sau citim subtitlurile, cum poate veți fi tentați să faceți și cu articolul ăsta. Punând spații între paragrafe (e de la sine înțeles că trebuie să împarți textul în paragrafe), pe lângă faptul că treci de la o idee la alta și subliniezi asta prin spațiul ăla, îi dai și ochiului răgazul de a respira puțin. Cititorul înaintează mult mai ușor cu cititul dacă textul arată aerisit. Chiar și-n romanele pe care le citesc, mă demoralizează puțin o pagină fără aliniate sau liniuțe de dialog. E totul atât de compact că simt că trebuie să citesc totul dintr-o suflare.

Nu lăbărța textul

Adică nu alege o temă în care textul să se întindă de la stânga la dreapta monitorului, astfel încât să-ți miști capul ca la tenis când citești ce-ai scris. Obosește. Nu pica nici în extrema cealaltă să faci textul îngust astfel încât să îți încapă maxim 5 cuvinte pe rând. Păstrează niște proporții normale, adică între lung și scurt.

Alege un font mediu

Font, adică mărimea literelor. Nu alege size 9 sau 10, că sunt niște purici greu de citit, care obosesc și ei ochiul și cititorul își va băga picioarele în textul tău și va închide pagina fără să „mai piardă timpul” obosindu-și privirea. De asemenea, să nu care cumva să alegi fontul Comic Sans, că-i groasă. E cel mai urât (în sensul de „detestat”) font de pe planeta asta și poți  cauta pe Google că vei  găsi tone de exemple. Cele mai indicate fonturi sunt Times New Roman, Arial și Verdana, dar nu-s singurele foarte citețe. Al meu cred că-i Arial.

Alege o culoare liniștitoare

Atât pentru culoarea scrisului, cât și a site-ului în general. Dacă scrii cu albastru indigo pe fond roșu, s-ar putea să-ți crape retine. Și dacă de tine nu-ți pasă, poate ai mai multă considerație pentru cititorii tăi, care or să iasă de pe blogul tău cât ai clipi dacă faci asta. Și poți să fii ăl mai genial scriitor, n-o să te citească nimeni. Nu folosi culori stridente sau prea șterse pentru scris. Nu scrie cu galben, bleu ciel sau verde pal. Nu scrie nici cu albastru neon, roz bonbon sau verde fosforescent că le poți provoca cititorilor dureri de cap. Bine, în cazul în care chiar se vor încăpățâna să citească. Negru pe alb e cea mai bună soluție, dar sunt acceptabile și griul, maroul, bleumarinul, cărămiziul, verdele închis și tot ce nu obosește privirea. Și creierul.

Culoarea linkurilor

Niciodată nu folosi aceeași culoare pentru textul normal și pentru linkuri. În primul rând pentru că Google-ul va considera că-i link ascuns, în al doilea pentru că nimeni nu va ști că acolo-i un link. Cea mai bună soluție e să folosești culoarea predominantă de pe blogul tău. La mine sunt roșii, pentru că… d’ooh.

Nu abuza de bold-uri

Prin cuvintele bold-uite i se atrage atenția Google-ului despre ce-i vorba în text. La fel și prin cele italicizate. Dacă tu faci cu bold un text întreg sau paragrafe întregi, doar că așa-ți place ție cum arată, faci două greșeli: îl superi pe Google, îți superi cititorul. Bold-uiește informația importantă: data, ora și locul unui eveniment, ideea principală, propoziția pe care vrei să pui accent, cuvântul care vrei să iasă în evidență. Dar nu exagera.

Folosește subtitluri

Asta dacă e cazul, bineînțeles. Dacă vrei să structurezi informația pe „subcapitole”, folosește-le cu încredere și pentru a le evidenția și din punct de vedere HTML, ca să-i gâdili orgoliul și Google-ului, pune niște H2 sau H3 pe ele și te-ai scos. (H1, H2, H3 sunt heading-uri). Apropos de heading-uri, titlul postului întotdeauna va trebui să fie H1 și e singurul care trebuie să existe pe o pagină. Ai două H1, rezolvă problema că și cu asta îl poți supăra pe Google. La fel și dacă n-ai nici unul. Complicat, așa-i?

Folosește imagini

Imaginile, ca și spațiul dintre paragrafe, odihnesc ochiul, dar îl și distrează. Nu degeaba se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Adu un plus textului tău ilustrându-l printr-o imagine. Desigur, imaginile nu-s potrivite pentru toate articolele, dar nu strică să puneți poze care să exprime ce cuvintele nu pot.

Nu-mi mai vin alte idei acuma, dar și-așa am scris de m-am plictisit. Sper să nu vă plictisiți și voi, dar mai ales sper să vă ajute ideile astea. De fapt mai mult pe cititorii voștri decât pe voi, iar dacă vă doriți să vi se citească textele, gândiți-vă la ei. Eu mărturisesc că am abandonat o grămadă de texte care începeau promițător pentru că mă obosea formatarea scrisului, lipsa de spații și paragrafe. De multe ori nici nu mă oboseam să le încep dacă intram pe blog și vedeam un bloc de text.