Top 10 cărți citite în 2014
Bogat, foarte bogat în lecturi a fost 2014. Dar mai mult de atât, a fost foarte bogat în cărți bune. Îmi e teribil de greu să fac un top 10, dar pentru că-s înnebunită după statistici, o să mă chinui să le aleg.
Conform Goodreads, am citit 9790 de pagini anul ăsta, dar există totuși o marjă de eroare, pentru că am citit unele cărți în română, iar acolo am pus edițiile în engleză. Apoi, unele cărți n-au fost introduse cu numărul real de pagini, iar eu n-am fost destul de atentă să le aleg pe cele corecte.
Din cele 36 de cărți, cea mai lungă a fost Hoțul de cărți, cu 552 de pagini.
Am notat cu 5 stele 8 cărți: Și munții au ecou, Camera, Flori pentru Algernon, Minunata lume nouă, Flipped, Middlesex, Hoțul de cărți și Plânsul lui Nietzsche.
Am notat cu 4 stele 13 cărți: Cimitirul, Cabaretul cuvintelor, Someday, Someday, Maybe, The First True Lie, Cel care mă așteaptă, Sub aceeași stea, Interpret de maladii, Pădurea norvegiană, Everything that rises must converge, Poștașul sună întoteauna de două ori, Scafandrul și fluturele, Țara mea inventată și Memoriile unei fete cuminți.
Cu 3 stele am notat 10 cărți: Cărarea pierdută, Fortăreața albă, Părinți și copii, Istoria iubirii, Dezonoare, Mecanica inimii, Are you there vodka? It’s me, Chelsea, Coraline, Tess d’Urbervilles și Concert în memoria unui înger.
2 stele au primit 5 cărți: Copiii teribili, Tumultul valurilor, Vioara de la Auschwitz, Iarna vrajbei noastre, și Cum am omorât-o pe Diana.
E lesne de înțeles că din ultimele 3 categorii n-o să se regăsească nici o carte în topul meu. Unele nu mi-au plăcut din cauza stilului, altele pentru că le-am urât personajele, altele pentru că au avut acțiune și intrigă slabe, altele pentru că le-au bifat pe toate de mai sus. Dar asta nu înseamnă că topul meu conține doar cărți notate cu 5 stele. Dar o să îmi justific alegerile mai jos.
10. Cimitirul – n-am apucat încă să-i fac recenzia, dar o să. M-am pregătit sufletește să citesc cartea asta pentru că știam că e plină de cuvinte vulgare și de scene de sex explicite, dar culmea… nu m-a derajat așa cum mă așteptam. Am răs de câteva ori cu lacrimi și m-am regăsit prin multe dintre cugetările lui Teleșpan.
9. Țara mea inventată – una dintre cărțile alese în clubul de carte, de care probabil nu m-aș fi atins prea repede dacă nu o propunea cineva. Mi-a plăcut umorul lui Allende și cum a îmbinat drama personală cu autoironia.
8. Cabaretul cuvintelor – oh, pentru o iubitoare a cuvintelor cum sunt eu, cartea lui Vișniec a fost un orgasm.
7. Scafandrul și fluturele – trist, incredibil de trist cum și-a trăit omul ăsta ultimii ani, captiv în propriul corp. A scris cartea „dictând-o” literă cu literă unei asistente. Bauby a devenit o inspirație pentru mine.
6. Pădurea norvegiană – încă trăiesc cu convingerea că dacă n-aș fi citit-o în engleză nu mi-ar fi plăcut. M-a bântuit câteva saptămâni după ce-am terminat-o. Nu i-am dat 5 stele din cauza unui personaj care m-a călcat pe nervi.
5. Flipped – una dintre cele mai drăguțe cărți din câte am citit eu vreodată. M-a făcut să mă simt all warm and fuzzy on the inside. Nu-i o capodoperă literară, dar o iubesc.
4. Plânsul lui Nietzsche – Ah, cât de mult mă încântă conversațiile inteligente, războiul minților oamenilor inteligenți. Un adevărat deliciu cartea asta.
3. Middlesex – greu de tot m-a prins cartea, în comparație cu Intriga matrimonială. Dar trebuie să-i dau lui Eugenides ce-i al lui. E bună cartea, bună, bună.
2. Și munții au ecou – am zis în fiecare recenzie că Hosseini e unul dintre autorii mei preferați, așa că era normal ca ultima lui carte să se regăsească în topul meu. Totuși, anul ăsta alta a fost mai bună, iar dintre cărțile lui, e pe locul 3. Pe primul e incontestabil Splendida cetate a celor o mie de sori.
1. Hoțul de cărți – marele câștigător de anul trecut e fără îndoială cărțoiul ăsta. Mi-a plăcut tot: stilul, personajele – Doamne, cât i-am îndrăgit pe toți – situațiile, întâmplările. TOT. Am plâns, am râs, m-am înduioșat, m-am înverșunat… o avalanșă de sentimente a născut în mine. Iar dacă ați văzut filmul și nu mai vreți să o citiți, credeți-mă pe cuvânt că pierdeți o carte extraordinară.
Anul ăsta mi-am setat provocarea de a citi 25 de cărți. Sper să am timp și chef să o duc la îndeplinire.
Voi ați făcut un top al lecturilor pe anul trecut?
29 Comments
Ioana
Nu am facut un top in primul rand pentru ca nu mi-am notat cartile pe care le-am citit. Dar mi-a placut foarte mult si am gasit o multime de informatii interesante (de exemplu cum a fost inmormantarea lui Eminescu sau cum arăta prima librarie din Bucuresti) in cartea Ioanei Parvulescu – În intimitatea secolului 19. Nu este un roman, este o carte documentară dar care se citeste cu aceeasi placere si usurinta ca un roman. Are chiar si picanterii 🙂
Tomata
Hmm, pare interesanta cartea. M-ai facut curioasa
Ioana
Din pacate, nu am citit atat de mult ca in alti ani. Am avut licenta si am avut probleme de concentrare (acum ca mi-am luat ochelari de vedere sper sa am mai mult spor). Mi-am propus vreo 50 de carti pe anul 2014 si am reusit jumatate (pe goodreads nu pun si cartile pentru scoala).
1. To the lighthouse de Virginia Woolf
2. To kill a mockingbird de Harper Lee
3. White teeth de Zadie Smith
4. Germinal de Emile Zola
5. Min Kamp de Karl Ove Knausgaard
6. The age of innocence de Edith Wharton
7. Behind the beautiful forevers de Katherine Boo
8. Eleganta ariciului de Muriel Barbery
9. We have always lived in the castle de Shirley Jackson
10. Secret History de Donna Tartt
Am primit cadou Hotul de carti acum vreo 3 ani si la fel nu am putut-o lasa din mana. Am plans mult, mai ales la final (da, recunosc plang la carti si la filme ca un copil mic).
Tomata
Am citit doar 1,2,3 si 6 de pe lista ta si mi-au placut tare mult. Iar Elegantei ariciului ii vine vremea cat de curand.
Mirela
ce frumoasă e lista ta de cărţi! 🙂
Eu am făcut doar un top 3 din 25 de cărţi:
1. Of Human Bondage, W. Somerset Maugham
2. En finir avec Eddy Bellegueule, Édouard Louis
3. La vie devant soi, Romain Gary
…si am renuntat la reading challenge in 2015!
Tomata
Pai, cum de-ai renuntat?
Mirela
Am renuntat pentru ca timpul meu e mai limitat acum si nu prea reusesc sa ma organizez sa fac toate lucrurile care-mi plac, iar daca-mi pun reading challenge si nu-l ating o sa ma simt vinovata apoi! Nu vreau sa-mi fac rau singura! Asa ca citesc cat voi putea si trag linie la sfarsit! 🙂
Adi
Anul acesta cate carti ai de gand sa citesti ?
Adi
Scuze, am vazut acum in dreapta widget-ul. 25 deci, mult spor !
Tomata
Oricum n-ai citit deloc articolul pentru ca daca-l citeai, chiar si pe sarite, ai fi vazut ca la final am spus cate.
Stefy
Mi-e greu sa fac un top. Ce-i drept, l-am descoperit pe Hosseini anul acesta, e in top ca preferinta, l-am citit in engleza, insa pentru 2015 mi-am propus sa citesc peste 20 de carti. Sper sa apuc. Anul trecut am citit mai multe carti pentru disertatie, dar am si recitit 2 romane dragi:
1. Hotul de carti- Zusak
1. A thousand splendid suns- Hosseini
3. Kite runner – Hosseini
4. And the mountains echoed – Hosseini
5. Ratacirile fetei nesabuite – Mario Vargas Llosa
6. Am inceput-o in 2014, dar in reading challenge e in 2015, am terminat-o acum: The monk who sold his Ferrari – Robin Sharma
7. Castelul – Franz Kafka
8. Sputnik sweetheart – Murakami
9. Eleganta airiciului – Muriel Barbery (recitire, de fiecare data vad ceva nou)
10. Cismigiu et comp – Grigore Bajenaru (nu am citit-o din liceu :)) )
*am recitit Micul Print- ramane speciala 🙂
Am mai citit Aleph in portugheza (Paulo Coelho) nu m-a prins, dar mi-am mai exersat limba. Am abandonat Orwell-1984 si am mai citit si Girl. Interrupted-Kaysen. M-am apucat de 1Q84- Murakami, dar avand peste 600 de pagini, mnah…ah si de prima parte din trilogia House of Cards, plus am pe lista altele. Sper ca anul asta sa nu mai am book hangovers, ca dupa Hotul de carti si Hosseini, mi-a fost foarte greu sa ma apuc de alte carti :))
Tomata
Girl.Interrupted m-a enervat foarte tare. Mai mult ca sigur pentru ca am citit-o in romana.
Inteleg ce zici despre Hot si Hosseini… eu le-am citit cam una dupa alta sau oricum la diferenta de timp foarte scurta intre ele. Foarte bune amandoua.
Stefy
In engleza nu a fost atat de rau, am citit-o pentru ca citatul meu preferat e ”cand esti trist simti nevoia sa iti auzi tristetea structurata in muzica”, dar nu am ramas cu multe (si nici nu am vazut filmul)
Intr-o luna am citit tot Hosseini si Zusak, am fost dupa in bookhangover.
Acum sunt in perioada ”Orientul Mijlociu”, ”Iran” ”autori arabi” :))
o fata
Nu reusesc sa fac topul asta pentru ca am citit prea putin, din lipsa de timp, dar a meritat. Anul asta mi-am propus sa recuperez in forta si stiu ca am sa ma tin de cuvant.E o ambitie.
Tomata
Bafta 🙂
Cristina
Am citit mai mult decat mi-am propus (76 fata de 50). Mi-a placut foarte tare seria Dune, a fost o surpriza, nu ma asteptam sa ma prinda, pentru ca nu era genul meu, apoi Casa spiritelor-Isabel Allende, Fiul risipitor – Radu Tudoran, Middlesex – Eugenides, Flori pentru Algernon-Daniel Keyes, Baiatul cu pijamale in dungi – John Boyne, Hotul de carti – Markus Zusak si seria Jack Reacher – Lee Child, pe care inca nu am terminat-o. Nu mi-a placut si cu greu am terminat Minunata lume noua.
Tomata
aha, deci pe langa cifrele tale, anul meu “bogat” e destul de sarac :))
Diana
vaai, si eu tocmai mi-am facut curatenie in kindle si am sters Hotul de carti, dupa ce citisem niste pareri pe grupul meu de lectura… o sa-i mai dau o sansa
si mie imi place mult de tot Hosseini, am pe lista de citit Si muntii au ecou. sa stii ca mie mi-a placut mai mult The Kite Runner decat cei o mie de sori
si Cimitirul e pe lista de citit, multam de inspiratie, chiar nu mai stiam de ce sa ma apuc (nu ca n-as avea vreo 200 de carti care ma asteapta sa fie citite)
am descoperit recent Kabder Abdola, La portile moscheii, tie ti-ar placea, dupa cum intuiesc eu ca gusturile noastre converg 🙂
Tomata
mai da-i o sansa, te rog. cred ca n-o sa regreti 🙂
Am citit La portile moscheii acum cativa ani si mi-a placut intr-adevar. 🙂 I-am facut si recenzia pe blog.
ady
anul asta a fost groaznic din punctul asta de vedere. o buna parte a anului am avut extrem de mult de lucru la job plus un proiect personal special care mi-a mancat muuult timp din februarie pana in septembrie, asa ca am fost mereu obosita. prea obosita sa citesc. am citit muuulte tampenii, de “spalat creierii”, cum zice o prietena; nici macar nu figureaza in lista declarabila de carti. 🙂 cele care pot fi declarate ar fi vreo 20 (cu multa ingaduinta, luand in calcul si cartile pt copii si cartile recitite), mai putin de jumatate fata de 2013 sau 2012.
nici macar nu pot alcatui un top 10, poate top 5:
1. Jung Chang- lebedele salbatice, trei fiice ale chinei. (recomand cu mana pe cord; nu este fictiune, din punct de vedere literar scartaie din toate incheieturile, dar o sa va spuna multe)
2. midlesex- recitita.
3. hotul de carti- recitita
4. annabel- kathleen winter
5. catalin dorian florescu- jabob se hotaraste sa iubeasca.
o mentiune speciala pt elif shafak- onoare.
anul trecut incepeam anul cu o carte a ilenei vulpescu si apoi nu stiam ce sa mai citesc sa ies din hardaul cu melancolie. anul asta….. inca n-am terminat “pazitoarea tainei”- kate morton (alaturi de elif shafak, o preferata in ultimii 2 ani)
pot sa raportez si o chestiune in premiera: prima (a avut si surate) carte citita in engleza. n-a fost chiar atat de greu cum imi imaginam. privesc mult mai luminos multele carti in engleza care imi populeaza e-reader-ul.
Tomata
pentru mine, a reciti o carte e un lux pe care nu vreau sa mi-l permit. suna foarte ciudat, stiu, dar oricat mi-a placut o carte la momentul la care am citit-o, nu vreau sa rapesc timpul ala pe care l-as putea acorda altei carti necunoscute, poate la fel de buna sau si mai.
cat despre cititul in engleza… de cand m-am apucat, prefer sa citesc in engleza decat in romana, bineinteles, nu si cartile scrise deja in romana 😛
ady
1. Citesc de multe ori in functie de starea de spirit. Recitesc asa cum mananci ceva “comfort food”.
2. Am recitit pt club carti pe care voiam sa mi le reamintesc.
Raluca
Uite cineva care parca mi-a citit gandurile referitor la recitirea cartilor!I am not the only one!yeeah!
lala
Ce harnica ai fost! Bravo!
Eu am fost mai lenesa in 2014 din punctul asta de vedere dar sper sa recuperez in acest an.
Deja am primit de la mosu cateva carti, asa ca ma pun pe treaba 🙂
Tomata
spor! eu abia m-am urnit anul asta, dar incet-incet… sper sa bifez macar alea 25 pe care mi le-am propus.
ana
Un top 5 ar fi:
1.Caietul Mayei, Isabel Allende
2.Prietenii mei, iubirile mele-Marc Levy
3.Love’s Executioner, Irvin D. Yalom
4.Concert in memoria unui inger, Eric-Emmanuel Schmitt
5.The Five Love Languages of Children, Gary Chapman
Tomata
mie Concertul lui Schimitt nu mi-a placut la fel de mult ca alte carti de-ale lui (Oscar si Tanti Roz si Copilul lui Noe).
madlen
Offf, nici nu a inceput bine anul ca am si intrat atat de puternic in job (sau el in mine) incat s-au risipit si cele cateva franturi de planuri de “citire”. Iar pt anul trecut folosesc scuza-cliseu de “n-am avut timp” cu “nu m-am putut concentra”. Pt anul asta nu imi propun nicio cifra iar topul pt 2014 cuprinde doar seria lui Orson Scott Card de 5 volume cu “Intoarcerea acasa” (si again ii multumesc Ninei cu ale ei toane pt recomandare!) Hei, macar fac un top al cartilor astora :))) In rest anul trecut am bifat multe prostioare (comunicare, vanzari, echipa, conta, studii medicale) ca material auxiliar pt tot soiul de prezentari.
Felicitari tie pentru citeala din 2014 si succes pentru 2015!
Tomata
ioooi ce nu-mi plac mie cartile teoretice. imi tot fac curaj sa citesc ceva manual de-asta de sarcina si n-am nici o tragere de inima… probabil va trebui sa iau notite sa nu uit naibii ce citesc, ca pe o ureche-mi intra pe cealalta imi iese.