Top 10 cărți citite în 2014

Bogat, foarte bogat în lecturi a fost 2014. Dar mai mult de atât, a fost foarte bogat în cărți bune. Îmi e teribil de greu să fac un top 10, dar pentru că-s înnebunită după statistici, o să mă chinui să le aleg.

Conform Goodreads, am citit 9790 de pagini anul ăsta, dar există totuși o marjă de eroare, pentru că am citit unele cărți în română, iar acolo am pus edițiile în engleză. Apoi, unele cărți n-au fost introduse cu numărul real de pagini, iar eu n-am fost destul de atentă să le aleg pe cele corecte.

Din cele 36 de cărți, cea mai lungă a fost Hoțul de cărți, cu 552 de pagini.
Am notat cu 5 stele 8 cărți: Și munții au ecou, Camera, Flori pentru Algernon, Minunata lume nouă, Flipped, Middlesex, Hoțul de cărți și Plânsul lui Nietzsche.
Am notat cu 4 stele 13 cărți: Cimitirul, Cabaretul cuvintelor, Someday, Someday, Maybe, The First True Lie, Cel care mă așteaptă, Sub aceeași stea, Interpret de maladii, Pădurea norvegiană, Everything that rises must converge, Poștașul sună întoteauna de două ori, Scafandrul și fluturele, Țara mea inventată și Memoriile unei fete cuminți.
Cu 3 stele am notat 10 cărți: Cărarea pierdută, Fortăreața albă, Părinți și copii, Istoria iubirii, Dezonoare, Mecanica inimii, Are you there vodka? It’s me, Chelsea, Coraline, Tess d’Urbervilles și Concert în memoria unui înger.
2 stele au primit 5 cărți: Copiii teribili, Tumultul valurilor, Vioara de la AuschwitzIarna vrajbei noastre, și Cum am omorât-o pe Diana.

E lesne de înțeles că din ultimele 3 categorii n-o să se regăsească nici o carte în topul meu. Unele nu mi-au plăcut din cauza stilului, altele pentru că le-am urât personajele, altele pentru că au avut acțiune și intrigă slabe, altele pentru că le-au bifat pe toate de mai sus. Dar asta nu înseamnă că topul meu conține doar cărți notate cu 5 stele.  Dar o să îmi justific alegerile mai jos.

10. Cimitirul – n-am apucat încă să-i fac recenzia, dar o să. M-am pregătit sufletește să citesc cartea asta pentru că știam că e plină de cuvinte vulgare și de scene de sex explicite, dar culmea… nu m-a derajat așa cum mă așteptam. Am răs de câteva ori cu lacrimi și m-am regăsit prin multe dintre cugetările lui Teleșpan.

9. Țara mea inventată – una dintre cărțile alese în clubul de carte, de care probabil nu m-aș fi atins prea repede dacă nu o propunea cineva. Mi-a plăcut umorul lui Allende și cum a îmbinat drama personală cu autoironia.

8. Cabaretul cuvintelor – oh, pentru o iubitoare a cuvintelor cum sunt eu, cartea lui Vișniec a fost un orgasm.

7. Scafandrul și fluturele – trist, incredibil de trist cum și-a trăit omul ăsta ultimii ani, captiv în propriul corp. A scris cartea „dictând-o” literă cu literă unei asistente. Bauby a devenit o inspirație pentru mine.

6. Pădurea norvegiană – încă trăiesc cu convingerea că dacă n-aș fi citit-o în engleză nu mi-ar fi plăcut. M-a bântuit câteva saptămâni după ce-am terminat-o. Nu i-am dat 5 stele din cauza unui personaj care m-a călcat pe nervi.

5. Flipped – una dintre cele mai drăguțe cărți din câte am citit eu vreodată. M-a făcut să mă simt all warm and fuzzy on the inside. Nu-i o capodoperă literară, dar o iubesc.

4. Plânsul lui Nietzsche – Ah, cât de mult mă încântă conversațiile inteligente, războiul minților oamenilor inteligenți. Un adevărat deliciu cartea asta.

3. Middlesex – greu de tot m-a prins cartea, în comparație cu Intriga matrimonială. Dar trebuie să-i dau lui Eugenides ce-i al lui. E bună cartea, bună, bună.

2. Și munții au ecou – am zis în fiecare recenzie că Hosseini e unul dintre autorii mei preferați, așa că era normal ca ultima lui carte să se regăsească în topul meu. Totuși, anul ăsta alta a fost mai bună, iar dintre cărțile lui, e pe locul 3. Pe primul e incontestabil Splendida cetate a celor o mie de sori.

1. Hoțul de cărți – marele câștigător de anul trecut e fără îndoială cărțoiul ăsta. Mi-a plăcut tot: stilul, personajele – Doamne, cât i-am îndrăgit pe toți – situațiile, întâmplările. TOT. Am plâns, am râs, m-am înduioșat, m-am înverșunat… o avalanșă de sentimente a născut în mine. Iar dacă ați văzut filmul și nu mai vreți să o citiți, credeți-mă pe cuvânt că pierdeți o carte extraordinară.

Anul ăsta mi-am setat provocarea de a citi 25 de cărți. Sper să am timp și chef să o duc la îndeplinire.

Voi ați făcut un top al lecturilor pe anul trecut?