Obiceiuri în bucătăria de la birou

De 3 ani de zile lucrez cu aceiași oameni (site-ul nostru nu e actualizat :P), în același birou. Mă rog, în 3 ani am schimbat 3 clădiri și câțiva colegi, însă una dintre tradiții a rămas neatinsă. Aceea de a mânca împreună. Suntem o mână de oameni și numărul nostru n-a depășit până acuma numarul 13, dar întotdeauna am mâncat împreună. În sensul că în același timp, pentru că unii mai pleacă, alții nu își iau pauză etc, dar cazurile astea sunt destul de rare. Prin urmare, am avut nevoie de o bucătărie echipată cu tot ce ne trebuie (cuptor cu microunde, steamer, blender, prăjitor de pâine, fierbător de apă, espressor, frigider/congelator, chiuvetă – ne mai lipsește aragazul). Unii își aduc mâncare de acasă, alții își comandă, dar în jur de ora 12-12:30, toți suntem pe locurile noastre în jurul mesei din sala de ședintă.

Am făcut introducerea asta pentru că Oana mi-a dat un articol despre eticheta bucătăriei de la job. Unele reguli nu ni se aplică, prin urmare mi se par… neobișnuite, și altele care descriu întocmai ce se întâmplă și în bucătăria noastră. Cum ar fi:

1. „Acesta nu e locul în care să le povestești colegilor chestii personale”

Ăsta-i primul minus de pe listă pentru că la noi nu-i așa. Lunea începe inevitabil cu întrebarea mea: „Și, ce-ați făcut în weekend?”. Nu răspund toți (probabil ei sunt cei care consideră că nu e locul potrivit pentru a împărtăși chestii personale), dar suntem câțiva care povestim tot felul de întâmplări de peste weekend. Uneori și bârfim, alteori discutăm aprins despre păreri puternice, dar nu ne certăm niciodată.

2. „Dacă cineva împarte mâncare făcută de el, ia doar o prăjitură, o felie sau o bucată”

Când ne aduce Cori chec… trebuie să facă de fiecare dată câte doua checuri, pentru că nu ne săturăm cu câte o felie. Dacă n-ai destul cât să dai tuturor… atunci e mai bine să nu oferi nimănui.

3. „Respectă spațiul limitat din frigider”

Well, noi avem o combină frigorifică și spațiul e întotdeauna suficient. Nimeni nu-și aduce mâncarea pe o săptămână și nici nu umplem frigiderul cu altceva.

4. „Nu uita de mâncarea perisabilă din frigider”

La capitolul ăsta, aș avea câteva povești de spus, dar n-o s-o fac. Zic doar că s-a pus de câteva ori întrebarea dacă a murit ceva în frigider. De aceea s-a votat ca la fiecare sfârșit de săptămână să facem curățenie în el.

5. „Nu fura prânzul altora, gustările sau apa”

Asta mi se pare o regulă care nici nu trebuie menționată. Adică mi se pare de la sine înțeles că nu e voie să pui mâna pe ce nu-i al tău, fără să ceri voie sau să întrebi înainte.

6. „Pe de altă parte, laptele, pastele tartinabile și condimentele sunt ale tuturor”

Condimentele da, laptele de cafea da, cafeaua da, ceaiurile da, gemurile da (chiar dacă sunt aduse de fete de acasă), mierea da. Chiar și pâinea e împărțită cu toată lumea, chiar dacă a cumpărat-o cineva pentru el. Evident, se întreabă înainte dacă se poate lua.

7. „Dacă ai golit recipientul de cafea, îl umpli din nou”

Noi avem espressor, așa că singurul recipient care trebuie umplut e ăla de apă. Însă regula de sus nu se aplică. De obicei se umple dimineață și până plecăm ajunge.

8. „O cană de la birou nu e a ta decât dacă ai cumpărat-o tu însuți”

Avem și căni de la birou și căni personale. Eu am trei chiar. Cine nu și-a adus de acasă, e liber să bea din ale firmei. Evident, nu și-o ia acasă, dar nu-i interzice nimeni s-o facă a lui personală cât timp e la birou. La fel și cu paharele.

9. „Nu-ți pregăti mâncarea din caserolă atunci când toată lumea își face cafea”

Probabil asta e o problemă într-o firmă mai mare. La noi înghesuiala se întâmplă după masă, când toți ne ridicăm și mergem deodată în bucătărie cu vasele la spălat. :))

10. „Nu încălzi în microunde ceva ce miroase… puternic”

Cum ar fi peștele sau sarmalele :)) La noi asta nu e o problemă. Mai ales de când am fiert eu apă cu oțet în fierbătorul de apă pentru a îndepărta calcarul. A puțit a oțet o zi întreagă în firmă, că nimeni nu mai intra în bucătărie nici să-și ia cafea.

11. „Dacă se varsă ceva în cuptor, șterge imediat”

Mi se pare normal. Și pentru că mâncarea încălzită în cuptorul cu microunde uneori sare pe pereții lui, avem un capac special care împiedică asta să se întâmple.

12. „Dacă așteaptă cineva după tine, ai maxim două minute să termini cu prăjitorul de pâine sau cu microundele”

Din nou, mi se pare de bun simț și nu ar trebui menționat. Însă nu toți se simt, deci poate e utilă și precizarea asta.

13. „Nu supraîncărca chiuveta”

Am avut câteva episoade când toți își lăsau farfuriile și paharele „să le spele mai târziu”, dar în urma unor discuții… chiuveta e goală la sfarșitul zilei.

14. „În general, nu lăsa dezastru în urma ta”

Noi avem femeie de serviciu care vine o dată pe săptămână, dar, cu toate astea, dacă vărsăm ceva sau dacă facem mizerie, adunăm după noi, că suntem civilizați.

Bucătăria de la birou e locul din care începe ziua. Intri în birou, îți pornești calculatorul, te dezbraci și te duci în bucătărie. Înainte de asta, nu poți funcționa fără o cană de cafea sau de ceai, fără o felie de pâine prăjită cu unt și cu miere sau cu dulceață. Sau fără iaurt cu fulgi, cum mănânc eu.

Dacă aveți povești proprii din bucătării de birou, please share.