Britanica: Episodul 2

Am găsit destul de repede subiectele de săptămâna asta, am sărit doar peste niște nume de conducători mult prea obscuri pentru a mă opri asupra lor. Așa că am ales 2 orașe, un centru monahal, ceva din înțelepciunea budistă și o mișcare istorică.

•    Aberystwyth este un oraș medieval situat în vestul Țării Galilor, în golful Cardigan, destul de micuț (în jur de 16 000 de locuitori). L-am ales pentru că după ce l-am căutat pe Google, am rămas impresionată de clădirea Universității, care mi se pare superbă. Orașul este centrul principal al culturii galeze dar și una dintre cele mai frumoase stațiuni litorale. (surse foto: 1, 2, 3)

•    Abhayagiri este un centru monahal buddist theravada, construit la Anuradhapura (Sri Lanka), fostă capitală a Ceylonului. Pentru că în Britanica dădea doar informații neinteresante (asta de ex: Din cauza relațiilor dintre călugări și comunicarea laică și a folosirii lucrărilor sanscrite pentru ridicarea textelor pali la rang de cărți sfinte, Abhayagiri s-a separat de Marea Mănăstire (Mahavihara)), m-am orientat către Wiki, de unde am aflat următoarele: e una dintre cele mai mari ruine din lume și unul dintre cele mai sacre orașe de pelerinaj din Sri Lanka . Dacă nu rețineți toate astea (eu sigur n-o să le rețin), poate nu uitați poza asta:(sursa)

•    Abhijna sunt puterile miraculoase obținute de buddhiști prin meditație și înțelepciune. Adică cei ce le stăpânesc au abilitatea de a parcurge orice distanță sau de a lua orice formă, de a vedea totul, de a auzi totul, de a citi gânduri, de a rememora existențe anterioare. Doar cei iluminați de Buddha și de arhat (sfinți) dețin o a șasea putere miraculoasă, aceea de a atinge iluminarea – înțelepciunea în stare pură. Cine abuzează de abhijna e distras de la calea spre iluminare.

•    Abidjan este cel mai mare oraș (fostă capitală) și port de pe Cote d’Ivoire. Încă din 1904 este nod feroviar, și, deși nu mai e capitală, rămâne reședința guvernamentală a Coastei de Fildeș. De la Wiki citire: din 2011 este al treilea oraș din lume în care se vorbește limba franceză (după Paris și Kinshasa), iar pe locul 4 se află Montreal. Este înfrățit cu Sao Paolo, San Francisco și Marseille (printre altele). surse: 1, 2.

•    Aboliționismul este o mișcare despre care am auzit doar tangențial. Noroc cu Britanica, mai aprofundez și eu unele subiecte. Definiția zice că e mișcare de eliberare a sclavilor din Europa de Vest și cele două Americi. Până în secolul al 18-lea, scalvagismul n-a stârnit contra reacții prea puternice, însă raționaliștii iluminiști l-au criticat că încalcă drepturile omului. De asemenea, quakerii și alte grupări religioase evanghelice l-au condamnat ca fiind necreștin. Importul de scavi în SUA și coloniile britanice a fost interzis în 1807, în Indiile de Vest, sclavagismul a fost abolit în 1838, iar în coloniile franceze, 10 ani mai tarziu. Cu toate astea, în sudul Statelor Unite, încă se practică. Ceea ce a dus la Războiul Civil și Secesiune, odată cu alegerea președintelui Lincoln. Deși n-a fost niciodată un aboliționist, în 1863, Lincoln a emis Proclamația de Emancipare și eliberare a sclavilor din Confederație. În America Latină, sclavia a fost abolită în 1888, iar în unele zone ale Africii, abia în secolul 20.

Cam atât azi, săptămâna viitoare încă 5 curiozități.