Cu ce m-am deprins din Programul Activia

Acum aproape o lună vă introduceam un program de 14 zile oferit de Activia, un program care, odată urmat pas cu pas, promite regăsirea echilibrului într-o alimentaţie sănătoasă, (re)descoperirea plăcerii de a face mişcare, o siluetă, un organism sănătos şi multă, multă încredere în noi înşine.

Recunosc, n-am pus în aplicare toate recomandările celor trei antrenori (Ailin, Marius şi Dr. Şerban), însă din cele pe care le-am încercat, azi vă recomand şi vouă câteva.

–    somonul şi nucile hrănesc creierul – mie nu-mi plac peştii, de nici un fel, sub nici o formă. Nici vii, nici morţi, nici proaspeţi, nici în conserve, nici gătiţi de masterchefi, NICICUM. Dar, pentru că în familia mea Alzheimerul e o ameninţare, trebuie să-mi hrănesc şi să-mi pregătesc creierul pentru ce ar putea să mi se întâmple şi mie. Aşa că… odată cu campania asta, mă voi forţa să nu strâmb din nas şi să mănânc somon, măcar pe post de medicament. Cu nucile nu-i deloc neplăcut, dimpotrivă, îmi plac foarte mult. Deşi nu mă pot lăuda că am mâncat somon prea des sau prea mult, mă voi strădui să o fac. Cu nucile e mai simplu… mănânc aproape în fiecare zi câte un pumn.

–    m-am obişnuit să mănânc fructe de sezon – zilnic. Cum au apărut căpşunile, cred că timp de 2 săptămâni au fost doar 2 zile în care n-am mâncat  o porţie generoasă. Când şeful meu ne-a pregătit o dată la lucru ananas cu miere şi-apoi căpşuni cu miere, am ştiut că doar în combinaţia asta le voi mânca de-acum înainte. Au trecut căpşunile, au apărut piersicile, nectarinele şi caisele. Nu voi lăsa să treacă nici o zi fără să mănânc măcar una. Iar în august voi mâncă lubeniţă cât de des pot. Şi-apoi struguri, prune şi alte fructe de toamnă. Iarna ştim deja că-i anotimpul portocalelor, al mandarinelor şi al grapefruit-ului.

–    brânza stă la baza fericirii. ;)) Sau cel puţin aşa am tradus eu asta: „Consumă brânzeturi deoarece ele conțin triptofan, precursorul serotoninei, care ne crează starea de bine la nivel central”. Oricât m-aş chinui, nu pot să mănânc telemea în cantităţi mici. Iubesc telemeaua, aş pune-o pe-un piedestal şi m-aş închina la ea. După care aş mânca-o. Am descoperit o tanti la mine în zonă care face o brânză divină şi efectiv fug de la lucru să ajung să-mi iau.

–    ca să trăieşti sănătos, tre’ să ai o bucătărie bine echipată. Io despre asta am mai vorbit, aşa că am stabilit deja că orice gadget de bucătărie mă bucură precum maşinuţele pe băieţei. Încă mai am nevoie de un blender sau de un Magic Bullet, de o tigaie mirobolantă pe care am văzut-o la tele shopping (aia verde ce stochează căldura şi în care nu tre’ să pui nici un strop de ulei când prăjeşti ceva) şi sigur ar mai fi câteva, dacă aş sta să-mi fac sânge rău enumerându-le.

–    nu-i un obicei sănătos, da’ nu mă pot abţine de la ciocolată. Când am citit că pot să-mi aleg un aliment de consolare, ciocolata mi-a apărut în minte cu o aură deasupra ei, pe muzică cântată de zâne.  Nu am înlocuit-o cu un iaurt, nici cu fructe, am mâncat, pur şi simplu pentru că viaţă fără ciocolată e foarte tristă. Chiar dacă asta n-ar fi trebuit să fie aici… îmi pare rau, nu sunt de piatră şi am şi eu nevoi.

–    înainte de a mânca, bea un pahar cu apă. Mai taie din foame şi umple stomacul.  – da, verificat.

Celor care au urmat programul, sfaturile le sunt cunoscute. Celor care încă nu s-au apucat de el, încă se mai poate.