Prima mea conferință

A fost Social Media Summit 2011 de la Timișoara. Dar dacă TweetMeet-urile sunt tot conferinte, atunci titlul este fals. Acest post a fost parțial scris în timpul conferinței, și chiar dacă am scris foarte mult, nu voi publica chiar tot ce-am auzit acolo. Pentru că la un moment dat chiar scriam ca o dactilografă de la tribunal care consemnează tot ce se vorbește.*

Am ajuns de dimineață de la 9 și am luat parte la tot evenimentul. S-au spus lucruri pe care le știam, dar care mă bucur că mi-au fost reamintite. În plus, m-am convins și eu că tot ce se spune despre Manafu, Chinezu, Victor Kapra, Bogdana și Bobby Voicu e mai mult decât adevărat. Oamenii ăștia au Social Media (cu toate elementele ei) în sânge. E o plăcere să-i asculți și să înveți de la ei.

Marta Ușurelu, redactor șef la Revista Biz, ne-a făcut introducerea vorbindu-ne despre publicația pe care o conduce, despre evenimentele pe care le organizează (Zilele Biz, BizAmsterdam, tabara de iarna, tabara de vara, etc).

Prima vorbareata a fost Nebu, care ne-a vorbit despre cum să legi online-ul de offline.

În social media nu ai fani, ai prieteni, indiferent ce spune Facebook. Când alegi sa-ți faci un blog, să mergi la conferințe, devii persoană publică și asta înseamnă să-ți asumi din start niște lucruri. Nu te urca pe un piedestal, rămâi la fel de uman ca și când ai început să scrii pe blog. Socializează, dar nu uita să rămâi uman, fără răutăți gratuite. Nu te apuca să arunci cu acuze și cu mesaje răutăcioase în stânga și în dreapta, alege să trimiți un mail sau un mesaj privat pentru a-ți rezolva neplăcerile. Rămâi la fel, marketează-te, dar nu fii agresiv, nu îți da like la posturile tale, lasă-i pe alții să te aprecieze, implică-te, chiar dacă e gratis, fă lucruri memorabile. „Succesul peste noapte se întâmplă cam așa, în 15 ani”. Fii activ în comunități, găsește-le pe cele care îți plac. Prezintă totuși subiectiv, din punctul tău de vedere, că jurnaliști avem destui. Oamenii au nevoie de păreri, nu de expunere de fapte. Scrie constant, dar nu filmulețe de youtube. Chiar dacă la început nu-ți iese, dacă ești constant, până la urmă o să reușești. Fii prezentabil, îmbracă-te în felul în care tu simți că ești, nu încerca să fii altfel decât ești. Dacă ai de spus răutăți, despre companii, despre agenții de PR, înainte să spui ceva, încearcă să obții o părere de la un reprezentant sau de la un specialist.

Pentru mine n-a fost deloc o surpriză că Nebuloasa s-a descurcat împotriva emoțiilor ei, a fost la fel de naturală ca de obicei.

Ovi, să nu mai zic, a fost alintatul publicului pentru prezentarea în stilu-i caracteristic.

Sunt blogger, în principiu. Trebuie să vorbesc despre profesionalism în SM, puțin ironic, pentru că eu am început deloc profesionist. Am evoluat în ultimii 4 ani dintr-un om oarecum nișat pe prostii, într-un om care are ocazia să vorbească la o mare conferință. 2 niveluri de profesionism în SM: 0 și 1. Doua tipuri de caractere: omul așa cum e el, în viața personală și omul din viața profesională, așa cum se vede el pe SM. Transparență extremă = oversharing. Prea multă sinceritate poate duce la nesimțire, ceea ce nu poate fi deloc un lucru profesional. Omul și persona nu sunt un mix bun. Omul nu e neapărat interesant, el e interesant când este un personaj în viața reală, la bere, la conferință, etc. în momentul în care caracterul personal al omului se mixează cu persoana profesională, lucrurile merg în jos, pentru că devine tot mai puțin relevant. Nu-ți bate joc de răbdarea publicului. Fii atenti la așteptări. Așteptările sunt mari, trebuie atinse, altfel nu ești luat în seamă.

Cristina e o profesionistă și chiar dacă i-a tremurat vocea, a strălucit și a punctat foarte bine ce vrea un PR de la un blogger și ce vrea un  blogger de la un PR.

Cristina Puțan: doresc relație serioasă cu bloggerii din zonă. Zeci de companii au conturi, nu pagini pe facebook.
8600 de bloguri in timisoara, aprox 750 sunt active. 243 au și adresă de contact. 174 bloguri de nișă. 60 de bloggeri cu peste 250 de unici.
Ce-și dorește pr-ul de la bogger? Vizibilitate, relevanță, seriozitate, inițiativă, transparență, preț corect, o relație de durată.
Ce-și dorește bloggerul de la PR? Comunicare – vreau să știe că sunt femeie, că sunt din Timișoara și să nu-mi mai trimită ivitații la București. Relevanță: campanii despre ce mi se potrivește. Seriozitate, transparență, remunerație, o relație de lungă durată.
De ce?
Foarte multe companii care au un om de marketing, care țin legătura cu SM, cu bloggerii, e foarte important să îi cunoști și să știi pe cine unde să chemi. Blogosfera este o rețea de interese. Nu, oamenii de pe SM nu ți-s prieteni. Prietenii sunt ăia pe care îi suni la 3 noaptea să-ți aducă un algocalmin. Blogosfera e o retea de interese interconectate (D. Dehelean). O bună comunicare aduce rezultate favorabile de ambele părți.

Andrei Crivăț ne-a vorbit despre reputație, despre cum trebuie să o îngrijim ca pe o iubită, cum trebuie să o păstrăm și cum să ne-o creăm.

Managementul reputației online. Cine e și ce vrea de la noi?
Reputația e cea care lucrează pt noi și când dormim și în bine și în rău. În SM ca și în offline, în majoritatea cazurilor, reputația se poate dovedi a fi cel mai de preț capital pe care îl avem. Are nevoie de 3 lucruri: să fie creata, întreținută și apărată. Avantajul de a putea influența opinia audienței mai ușor ca în viață. Companiile ar trebui să încerce să fie umane în comunicare. Pe de altă parte, companiile au dezavantajul că nu pot avea toate libertațile pe care le are o persoană fizică. Ai grijă ca reputația să nu te preceadă. Reputația trebuie să fie în acord cu valorile și principiile tale. Nu te juca cu reputația ta. E important să-ti monitorizezi reputația pe toate canalele. Să fii onest nu înseamnă să spui mereu adevărul: nu îmi voi declara niciodată oficial conflictul cu Chinezu, chiar dacă în offline spun că ne-am certat. E important să fii onest în măsura în care contează. Cum îți aperi reputația în social media. Opiniie audienței în SM nu trebuie luate personal. Nu răspunde la nervi. Cea mai bună apărare nu e atacul.  Consolidarea unei reputații nu se termină niciodată.

Din partea firmelor au vorbit Tiberiu Mercurian de la Bergenbier – care a dat din casă o grămadă de cifre și de date din spatele campaniilor derulate de Bergenbier – și Georgiana Gheorghe, Corporate Communication Manager la Danone, care a lansat campania Activia #obiceiurisanatoase, din care sunt mândră să fac parte.

Chinezu, într-un stil foarte mișto și cald, ne-a îndemnat să fim noi cei care contactează companiile. Costin, pe care nu l-am abordat să schimbăm vreo două vorbe, că nu prea l-am întâlnit, dar pe lângă care am trecut la intrare și mi-am dat seama cine e de-abia când am ajuns la înscrieri, a vorbit despre brandul personal în blogging.

Visurât a avut niște emoții că s-a și înroșit la început. So cute ;)) Dar după, când a început să ne vorbească despre Redescoperă România pe două roți, s-a simți mai în largul lui și prezentarea a fost foarte mișto.

Bogdana a fost cea mai aclamată și pe bună dreptate, e foarte foarte tare. Ne-a spus că măsurătorile în Social Media sunt o irealitate, o chestie inventată.

N-am reușit să scriu chiar tot, că la un moment dat am rămas fără baterie. Iar când Maka mi-a oferit un loc lângă el și lângă priză, mi-a mai pierit din cheful de a scrie fără oprire. Însă am fost activă pe twitter. 😀

Cam așa s-a petrecut conferința și acum că am prins gustul, cu siguranță voi mai merge și la altele.

* Dojo a fost mai inspirată și a extras ideile principale. A făcut o treabă extraordinară pentru care o felicit.

19 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *