Noi

evgheni zamiatinnoi cotidianulAutor: Evgheni Ivanovici Zamiatin
Nationalitate: rus
Titlu original: Мы
Anul aparitiei: 1921
Premii: Prometheus Award
Ecranizare: Wir (1981)
Nota mea: 9/10
Alte recenzii de acelasi autor: nu

Noi si 1984 au fost propunerile câştigătoare pentru cercul de lectură. Din păcate ideea a fost îngropată înainte de a se naşte pentru că discuţiile despre carte au durat foarte puţin, cam atâta cât ne ia de obicei să prezentam subiectul unui roman. Oricum, chiar şi fără această dezbatere, Noi n-a fost o pierdere de timp, ci am savurat-o din plin şi m-am convins să nu renunţ la ruşi.

A patra distopie pe care o citesc mă convinge că sunt un fan al genului. Lumile inexistente, oribile, în care n-aş putea trăi, îmi creează o stare de linişte când închid cartea şi realizez că ceea ce am citit nu e aievea, că fără libertatea pe care o am, aş prefera să mor. Noi este puţin mai diferită dacă o compar cu celelalte distopii pe care le-am citit – perspectiva pe care ne-o oferă D-503, personajul principal, este una de acceptare, de îmbrăţişare a regulilor şi de supunere unui control atotputernic, aproape un fanatic ce respectă legile cu sfinţenie. Până apare dracu’ şi îşi baga codiţa. Şi cum altfel ar putea să apară, daca nu în corpul unei femei? Apropos, mă cam oboseşte clişeul ăsta. O femeie, I-330, care îl ispiteşte cu vicii din Lumea antică, si care treptat treptat îl îmbolnăveşte de o boală numită „suflet”.

Rutina care se desfăşoară după Tabelele Orare este pângărită cu minciuni pe care el trebuie să le inventeze pentru a se desfăta cu plăcerile trupeşti oferite de I-330. Că tot am ajuns aici să ştiţi că mie nu m-a plăcut deloc de I-330, deşi în mod logic şi raţional ea era „the good guy”. Felul în care a construit-o Zamiatin, misterul în care a învăluit-o m-a influenţat într-un mod total ilogic. În schimb mi-a părut tare rău de naiva O-90. Biata de ea ar fi făcut orice pentru D-503 şi el s-a purtat ca un măgar. Dar ăsta-i un alt clişeu, poveste fumată în literatura tuturor popoarelor.

Mi-a plăcut stilul lui Zamiatin, care n-as putea spune că îi este specific lui, ci mai degrabă ruşilor. Din toată literatură rusă pe care am răsfoit-o până acum, n-am întâlnit nici măcar un autor care să nu se adreseze direct cititorului. Zamiatin e conştient pe tot parcursul cărţii de publicul lui şi are grijă să mascheze acest fapt prin explicaţia că însemnările lui D-503 urmează să rămână moştenire pentru strămoşi, posibil saturnieni, venusieni sau asirieni.

Cum existenţa conflictului de orice fel nu poate lipsi, in Noi avem mai multe. Pe de o parte cele spuse pe şleau – lupta Binefăcătorului împotriva duşmanilor fericirii – şi pe de altă parte cele insinuate, sugerate:  lupta dintre real şi uman, dintre matematică şi filozofie, dintre raţiune şi simţire. Nu sunt o fană a matematicii, niciodată n-am fost, dar chiar şi eu, o profană, pot aprecia comparaţiile şi explicaţiile matematice pe care Zamiatin le dezvoltă în paginile cărţii. Aproape că m-a făcut curioasă de elipse, parabole, integrale şi funcţii, dar cele care au fost cu adevărat provocatoare au fost misterioasele X-uri.

Pentru cei care iubesc matematica şi literatura această carte e un dezmăţ al plăcerii. Dar şi pentru cei ca mine, pentru care matematica ar trebuie sa fie exterminată.

Statul Unic mai oferă, faţă de alte ţări imaginare distopice, beneficiul de a te bucura de două ore în care poţi face ce vrei, aşa zisele ore personale. De cele mai multe ori seara, în orele personale se făcea sex. Nu aşa oricum şi cu oricine, ci în funcţie de înregistrări şi cupoane roz.

În vederea dezbaterii ce trebuia să fie, mă tot gândesc la Noi în comparaţie cu 1984, cum fac de altfel în cazul oricărei distopii. Noi mi s-a părut mai soft, mai umană, mai relaxantă în timp ce  1984 e dură, te face să treci prin infernul prin care trece Winston. Dar sunt bune amândouă. Extrem de bune.

7 Comments

  • Diana

    Hei :). Citind randurile tale, tocmai ce mi-a venit in minte o alta distopie. Nu stiu cu siguranta daca asa este categorisita, dar mie asta mi s-a parut a fi. Kurt Vonnegut – Pianul mecanic. Mie mi-a placut mult de tot. 🙂 noapte faina!

  • Arana

    Suna cel putin interesant, cred ca o voi cauta si eu. Vad ca e de la Cotitdianul, deci sper sa dau repede de ea. Si imi place mult cum ai scris recenzia asta, felicitari.

  • jane

    eu am primit cartea asta la un concert din cadrul festivalului enescu si mi s-a parut foarte interesanta. recenzia ta ma face si mai curioasa in privinta ei, asa ca abia astept sa-i vina randul la citit!

  • Runia

    Mie mi-au placut partile in care combina matematica si literatura, cum voiau sa ajunga la perfectiune cu ajutorul calculelor, cum poezia se supunea regulilor stricte. Idei ciudate, dar interesante. Mi-a mai placut superioritatea cu care privea D-503 inspre trecut, cum ii compatimea pe stramosi pentru timpul liber avut. Si mi-a ramas in minte consternarea la constatarea faptului ca inaintasii lor nu stiau cine va castiga alegerile. Totusi, dintre 1984 si Noi, mi-a placut mai mult 1984.

  • Tomata

    @ Diana –> Hm… n-am auzit de cartea lui Vonnegut, da’ nu suna rau. Acum tre’ sa citesc Fahrenheit 451 pentru SdC si dup-aia cred ca o las mai moale cu distopiile. ;))

    @ Arana –> Merci de compliment. Ma surprinde, pentru ca mie mi s-a parut ca e aiurea prezentarea si prea simplista. Asa cred eu oricum despre toate recenziile mele. 😀 Sper sa citesti cartea. 😉

    @ jane –> Te astept sa revii cu impresii.

    @ Runia –> Daaa, incredibil cata potrivire si cata legatura exista intre matematica si filosofie. Si faza aia cu alegerile a fost dementiala. Mai erau cateva, dar acum nu mi le amintesc, oricum hilare pe moment. Daca stai sa le analizezi…

  • Dianora

    Superba! Si eu le-am citit pe amandoua una dupa alta. Din fericire, am citit-o pe Noi intai. Au fost o lectura placuta.. si o lectura care m-a ajutat apoi sa adun niste puncte pentru examenul de literatura. 🙂 Te simti tare mandra uneori cand ii poti povesti tu despre o carte, unui seminarist de literatura. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *