Top 10

Saptamana de leneveala in toata regula. Am primit la lepse cat sa imi ajunga pentru mai multe weekenduri, pentru ca de obicei atunci postez eu treburi pentru care nu-i musai sa gandesc prea mult. 😀 Dar cum o leapsa asteapta de cam mult timp (am explicat de ce), am hotarat sa vorbesc azi despre a doua care vine de la aceeasi persoana si anume Cinabru (apropos, stiati ce inseamna „cinabru”? Eu nu, pana am cautat in DEX. :D). Imi place enorm de mult ce ma pune el sa fac de data asta. Vrea sa intocmesc o lista cu 10 carti care din punctul meu de vedere sunt un MUST la capitolul „citite”. Tineti-va bine, urmeaza un post lung:

1. Zorba Grecul (Nikos Kazantzakis) – pentru ca nu as putea pune alta carte pe locul 1 decat cartea mea preferata. Sta pe locul asta pentru ca e savuroasa prin limbaj, prin personaj si prin sentimentele ce le trezeste. Sa vina unu’ la mine sa-mi spuna ca aceasta carte nu i-a placut…. ca nu o sa il cred.

2. Cel mai iubit dintre pamanteni (Marin Preda) – pentru ca a fost prima mea carte preferata pana sa il citesc pe Kazantzakis. Pentru ca asa cum am invatat la scoala e un roman total, are acolo tot ce vrei: dragoste, politica, filosofie, actiune, si daca te chinui un pic pe alocuri ti se pare si amuzant. Si pentru ca sunt o Preda-maniac, de aia.

3. Anna Karenina (Lev Tolstoi) – pentru ca Tolstoi e un geniu si i-am indragit toate personajele de la cel mai important pana la cel mai neinsemnat. E singurul autor care a reusit sa isi deseneze personajele in asa fel incat sa le intelegi si sa nu le condamni indiferent cat de multe defecte au. Sublim.

4. Amantul (Marguerite Duras) – pentru ca ii ador ultimul paragraf, pe care daca il citesc de 10 ori in 10 zile diferite, de 10 ori imi dau lacrimile. Pentru ca e una din primele carti care au vorbit despre emanciparea femeii si care a ridicat-o la acelasi rang cu barbatii, ba chiar un pic mai sus, daca ne gandim la suferinta pe care Marguerite Duras i-a provocat-o chinezului.

5. Calatorie la capatul noptii (L.F Celine) – pentru ca desi e o carte despre razboi in care se povestesc multe atrocitati, o carte care ar putea leza finetea unei domnisoare, e povestita atat de frumos, atat de oral si atat de nepasator ai putea zice, incat mie una nu mi s-a parut oripilanta. Si pentru ca eu am considerat ca intotdeauna la capatul noptii se afla ziua. 🙂 Aici as pune si Abatorul cinci al lui Vonnegut, pentru ca mi-a lasat aceeasi impresie.

6. Al doilea sex – pentru ca Simone de Beauvoir knew her shit, ca sa ma exprim vulgar. Dar e cea mai buna expresie. Tanti asta stia ce vrea si ce poate sa faca si a si reusit. A desfintat in cele doua volume ale cartii ei mitul ca barbatul ar fi superior femeii si a analizat firea femeilor intr-asa un fel incat nici 10 carti de psihologie feminina n-ar putea-o face mai bine. Si nu, nu sunt feminista, in cazul in care va intrebati.

7. Cu usile inchise (J.P. Sartre) – nu e un roman, ci o piesa de teatru, dar ilustreaza atat de bine viata noastra de zi cu zi incat nu pot sa nu o recomand tuturor. Pentru cei care au nevoie sa fie convinsi: „L’enfer c’est l’autre”. Si mai gasiti acolo o multime de idei filosofice aplicabile pentru fiecare cred.

8. Caderea (Albert Camus) – pentru ca mi s-a intamplat de cateva ori ceva asemanator personajului din carte. Sa fi putut sa fac ceva, sa schimb sau sa indrept o situatie si sa trec nepasatoare pe langa ea si apoi sa fiu bantuita de remuscari ca n-am facut nimic.

9. Legaturi primejdioase (Choderlos de Laclos) – pentru a descopri libertinajul si perversitatea secolului 18 si pentru a te transpune intr-o epoca pe care n-o vei trai niciodata.

10. M-am hotarat sa devin prost (Martin Page) – pentru ca e adevarata. Pentru ca e ironica la adresa superficialitatii societatii si pentru ca le zice asa de bine incat daca pana acum nu ti-ai pus intrebari sau nu ti-a fost rusine ca te indeletnicesti doar cu placerile trupului, e cazul sa te mai gandesti.

Uf, nu mi-a fost greu deloc, ba chiar as mai fi scris, da’ stiu ca nu citeste nimeni atata text. Treaba voastra, nu stiti ce carti pierdeti. 😛

Leapsa merge la cititorii: 2410, Ama, Sabina, Camelia, Corina, Rebecca, Dan, Daimon, si o sa indraznesc si la domnul I.T. Morar (care nu stiu daca a primit vreodata o leapsa, dar poate i-ar placea) si la Andrei Rosca (poate se indupleca)

18 Comments

  • Andrei Craitoiu

    Este o leapsa mai mult decat serioasa si este foarte greu de alcatuit un top. Eu l-as cita si pe Petru Popescu cu romanul “Dulce ca mierea e glontul patriei.”
    Imi plac cartile propuse de tine.

  • cropcircles

    Am citit Scrisoarea Lui Lavoisier de Iolanda Malamen, in care o fetita ii promitea tatalui un flaut de cinabru. Si mi s-a parut ca suna superb cuvantul asta.
    Sarumana pentru leapsa, o s-o fac intr-o zi cu soare. Poate diseara, chiar daa n-o sa mai fie soare.

  • puisorul cufurit

    Intr-adevar, buna leapsa. Eu, unul, nu m-am gandit niciodata sa fac un fel de clasament cu cele mai bune carti pe care le-am citit. M-ai facut sa-mi bat putin capul. Am citit si eu primele doua carti, dar si pe ultima (pe marginea careia m-am bagat si-n controverse, daca mai tii minte :)) ). Intr-adevar, Zorba e superba, e o carte care TREBUIE citita de oricine isi doreste sa aiba o oarecare cultura, dar muuuult mai superba mi se pare “CMIDP”, dupa parerea mea cea mai buna carte scrisa de un roman. Oricum, Marin Preda conduce detasat in topul preferintelor mele privind scriitorii romani. Ca tot veni vorba, am cam citit tot de la Preda, cu exceptia a doua cartulii: “Ferestre intunecate” si “Ana Rosculet”. A auzit cineva de ele? Le-a citit cineva? Ca pur si simplu NU SE GASESC.

  • Vlad

    Mie, dintre toate cărţile citite, mi-au placut cel mai mult Cel mai iubit dintre pământeni şi Anna Karenina. Cred că în ele găsim la tot pasul repere morale, aflăm ce e bine şi ce e rău.

  • Vlad

    Încă o carte SUPER: Lucrări în verde sau Pledoaria mea pentru poezie, de Simona Popescu, editura Cartea Românească. Mi-a placut asa de mult, si cred ca sunt frate, din punct de vedere sufletesc, cu autoarea.

  • diamond

    Aaah, ma pui la lucru Tomato! 😉 O sa-ti onorez leapsa cat de curand, si apropo de onorat, sper ca ai aflat de iesirea de sambata! Daca nu…:( da-mi de veste

  • miclowan

    Hmm, deci chiar m-ai pus pe gânduri, clasamentul pare foarte bun, şi îmi aminteşte că ar trebui să mai citesc câte ceva.

    AÅŸa, nu pot să-l contest Marin Preda deÅŸi nu-l agreez, la Kazantzakis aÅŸ zice că “Fratricizii” e peste “Zorba Grecul”, la Page regret că am avut curajul să citesc ÅŸi “Libelula”.

    Îmi vine greu să-mi dau seama cum ar arăta topul meu, mi se pare greu să renunţi la unele cărţi, să faci diferenţă între cele care rămân.

  • Tomata

    @ Cinabru –> Nr 4 e subtirica de tot. O dai gata intr-o dupa-amiaza. 😉 Si chiar as vrea sa stiu parerea ta. 😀 Cand mai ai lepse cu caaaaarti… 😀 io’s gata sa le fac.

    @ Andrei Craitoiu –> E liber oricine sa faca leapsa asta, asa ca daca ai chef, chiar m-as bucura sa citesc lista ta. 🙂 N-am auzit nici de autorul, nici de cartea pe care ai mentionat-o. Peste multi ani, poate o sa arunc un ochi peste ea. Zic asta ca am o lista kilometrica de carti de citit si nu stiu cand o dau gata. 🙁

    @ Carina –> Ah, cine se aseamana se aduna. 😉

    @ cropcircles –> Cred ca l-ai uns la suflet pe Cinabru. 😛 Abia astept sa citesc lista ta scris intr-o noapte cu soare. 🙂

    @ Puisorul cufurit –> Nici eu nu m-am gandit, dar bine ca s-au gandit altii. 😛 Cum am zis si mai sus, oricine poate sa faca leapsa asta. Asa ca daca te simti inspirat, be my guest. 😉 Eu de Preda am mai citit Marele Singuratic, Viata ca o prada si Morometii. Si toate mi-au placut la fel de mult. Din pacate n-am auzit de cartile despre care vorbesti, dar daca le gasesti, sa le citesti si sa scrii pe blog despre ele. 😛

    @ Vlad –> Daca imi amintesc bine, cred ca mi-ai mai spus odata de Simona Popescu. N-am mai auzit de ea, dar la fel ca in cazul lui Petru Popescu isi asteapta si ea randul cativa ani. 😉

    @ diamond –> M-am dumirit cu iesirea de sambata, merci de explicatii. 🙂 Astept si lista ta. Trebuie sa fie interesanta.

    @ isuciu –> Ma bucur ca iti place si ca o gasesti interesanta. Imi pare rau ca n-am citit inca si alte carti la fel de importate si de interesante. Dar promit sa recuperez din urma.

    @ miclowan –> Pai sa nu uiti niciodata sa citesti ceva. Cartile sunt hrana pentru suflet si mai ales pentru cei care le apreciaza. N-am mai citit nimic de Kazantzakis, dar e pe lista. Libelula mi-am cumparat-o recent, deci urmeaza si ea. Daca ai chef, poti sa faci si tu topul, nu se supara nimeni. 😉

  • Corina

    6 carti pe care nu le-am citit si care trec direct de pe blogul Tomatei pe lista mea de “To read”. O sa iti spun ce parerea am despre el, imediat cum le termin. Dar va dura ceva timp, pentru ca, dupa Gaudeamus, lista s-a marit considerabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *