Top 10

Saptamana de leneveala in toata regula. Am primit la lepse cat sa imi ajunga pentru mai multe weekenduri, pentru ca de obicei atunci postez eu treburi pentru care nu-i musai sa gandesc prea mult. 😀 Dar cum o leapsa asteapta de cam mult timp (am explicat de ce), am hotarat sa vorbesc azi despre a doua care vine de la aceeasi persoana si anume Cinabru (apropos, stiati ce inseamna „cinabru”? Eu nu, pana am cautat in DEX. :D). Imi place enorm de mult ce ma pune el sa fac de data asta. Vrea sa intocmesc o lista cu 10 carti care din punctul meu de vedere sunt un MUST la capitolul „citite”. Tineti-va bine, urmeaza un post lung:

1. Zorba Grecul (Nikos Kazantzakis) – pentru ca nu as putea pune alta carte pe locul 1 decat cartea mea preferata. Sta pe locul asta pentru ca e savuroasa prin limbaj, prin personaj si prin sentimentele ce le trezeste. Sa vina unu’ la mine sa-mi spuna ca aceasta carte nu i-a placut…. ca nu o sa il cred.

2. Cel mai iubit dintre pamanteni (Marin Preda) – pentru ca a fost prima mea carte preferata pana sa il citesc pe Kazantzakis. Pentru ca asa cum am invatat la scoala e un roman total, are acolo tot ce vrei: dragoste, politica, filosofie, actiune, si daca te chinui un pic pe alocuri ti se pare si amuzant. Si pentru ca sunt o Preda-maniac, de aia.

3. Anna Karenina (Lev Tolstoi) – pentru ca Tolstoi e un geniu si i-am indragit toate personajele de la cel mai important pana la cel mai neinsemnat. E singurul autor care a reusit sa isi deseneze personajele in asa fel incat sa le intelegi si sa nu le condamni indiferent cat de multe defecte au. Sublim.

4. Amantul (Marguerite Duras) – pentru ca ii ador ultimul paragraf, pe care daca il citesc de 10 ori in 10 zile diferite, de 10 ori imi dau lacrimile. Pentru ca e una din primele carti care au vorbit despre emanciparea femeii si care a ridicat-o la acelasi rang cu barbatii, ba chiar un pic mai sus, daca ne gandim la suferinta pe care Marguerite Duras i-a provocat-o chinezului.

5. Calatorie la capatul noptii (L.F Celine) – pentru ca desi e o carte despre razboi in care se povestesc multe atrocitati, o carte care ar putea leza finetea unei domnisoare, e povestita atat de frumos, atat de oral si atat de nepasator ai putea zice, incat mie una nu mi s-a parut oripilanta. Si pentru ca eu am considerat ca intotdeauna la capatul noptii se afla ziua. 🙂 Aici as pune si Abatorul cinci al lui Vonnegut, pentru ca mi-a lasat aceeasi impresie.

6. Al doilea sex – pentru ca Simone de Beauvoir knew her shit, ca sa ma exprim vulgar. Dar e cea mai buna expresie. Tanti asta stia ce vrea si ce poate sa faca si a si reusit. A desfintat in cele doua volume ale cartii ei mitul ca barbatul ar fi superior femeii si a analizat firea femeilor intr-asa un fel incat nici 10 carti de psihologie feminina n-ar putea-o face mai bine. Si nu, nu sunt feminista, in cazul in care va intrebati.

7. Cu usile inchise (J.P. Sartre) – nu e un roman, ci o piesa de teatru, dar ilustreaza atat de bine viata noastra de zi cu zi incat nu pot sa nu o recomand tuturor. Pentru cei care au nevoie sa fie convinsi: „L’enfer c’est l’autre”. Si mai gasiti acolo o multime de idei filosofice aplicabile pentru fiecare cred.

8. Caderea (Albert Camus) – pentru ca mi s-a intamplat de cateva ori ceva asemanator personajului din carte. Sa fi putut sa fac ceva, sa schimb sau sa indrept o situatie si sa trec nepasatoare pe langa ea si apoi sa fiu bantuita de remuscari ca n-am facut nimic.

9. Legaturi primejdioase (Choderlos de Laclos) – pentru a descopri libertinajul si perversitatea secolului 18 si pentru a te transpune intr-o epoca pe care n-o vei trai niciodata.

10. M-am hotarat sa devin prost (Martin Page) – pentru ca e adevarata. Pentru ca e ironica la adresa superficialitatii societatii si pentru ca le zice asa de bine incat daca pana acum nu ti-ai pus intrebari sau nu ti-a fost rusine ca te indeletnicesti doar cu placerile trupului, e cazul sa te mai gandesti.

Uf, nu mi-a fost greu deloc, ba chiar as mai fi scris, da’ stiu ca nu citeste nimeni atata text. Treaba voastra, nu stiti ce carti pierdeti. 😛

Leapsa merge la cititorii: 2410, Ama, Sabina, Camelia, Corina, Rebecca, Dan, Daimon, si o sa indraznesc si la domnul I.T. Morar (care nu stiu daca a primit vreodata o leapsa, dar poate i-ar placea) si la Andrei Rosca (poate se indupleca)