Bilă albă pentru ambasadă

Hai să nu zic numai de rău de ambasada României, că nu-i frumos și când merită laude, merită.

N-am avut de gând să merg la vot. Odată pentru că nici nu eram la curent cu situația din țară, nu știam când și ce se votează, și a doua oară pentru că numai gândul de a călca din nou pragul ambasadei mă îngrozea. Ar mai fi și o a treia oară, aceea că nemaitrăind în România, să o spun drept și urât, credeam că nu mă mai prea interesează ce se întâmplă acolo. Și mai credeam și că poate nu eu sunt cea care trebuie să decidă sau să influențeze traiul celor de acolo. Doar că mi s-a demonstrat că gândirea asta este greșită, că am plecat din România pentru că m-am săturat să-și bată joc unii și alții de mine, pentru că sistemul sanitar e cum e, cel juridic… vai!, cel administrativ… ioi!!!

Așa că ieri, ieșită fiind oricum din casă, mi-am spus că o să mă duc la ambasadă să văd ce-i pe acolo și dacă pot vota, votez. Mi-a spus o prietenă că trebuie să-mi iau cu mine dovada de rezidență de aici, că altfel nu pot vota. Pe drum către întâlnirea cu șefa mea mi-am dat seama că am uitat-o acasă. Mi-am spus că-l sun pe Sotz să-mi trimită o poză cu hârtia pe whatsapp. Și mă gândeam eu în sinea mea, certându-mă deja cu cei de acolo, că sigur n-or să accepte o poză, că n-or să accepte nici să le fie trimisă pe mail scanată și iată-mă-s deja nervoasă, în imaginația mea desfășurându-se deja o întreagă dramă dătătoare de dureri de cap.

Am ajuns pe Dorotheenstrasse și n-am văzut nici o coadă. „Hmm… măcar nu-i coadă. Da’ oare de ce-i nu-i coadă? N-au venit oamenii să voteze sau i-au întors înapoi că n-au avut una sau ailaltă?” Intru pe ușa mare și văd cam douăzeci de oameni împrăștiați prin tot holul, nu era nimeni nervos, nimeni isteric, destul de liniște, nici o coadă. Întreb o doamnă care citea un panou dacă îmi trebuie Anmeldung-ul, zice că nu știe, că-i venită în vizită la fată. Îmi spune altă doamnă că la prezidențiale nu i-au trebuit. Intru în sală și întreb un oficial, îmi spune că-mi trebuie, dar că, surpriză!!!, dacă nu-l am la mine, e bună si-o poză. „N-are cine să vi-o trimită pe whatsapp sau pe mail?” După ce mi-am adunat mandibula de pe jos, am ieșit în stradă să-mi pun Sotzu’ să-mi trimită poza. Pentru că eu sunt „șefa la acte”, mi-a trimis Anmeldung-ul de la prima adresă. Mă duc triumfătoare cu poza, și când îmi dau seama, ies iar din sală, îl sun să mai caute că nu mi-a trimis ce trebuie, îi spun unde bla, bla, bla și aștept pe coridor. A ieșit cineva să mă întrebe dacă am reușit și dacă intru. Iar mi-a căzut mandibula, că nu mă așteptam să mă cheme să votez și să nu mă împiedice să o fac.

Într-un final primesc ce-mi trebuie, intru și încep să pun întrebări stupide ca și când n-aș mai fi votat în viața mea. „Stați așa, să vă scanez buletinul și vă spun imediat ce trebuie să faceți.” Era o masă de vreo 10-12 persoane și vreo 3 mă chemau la ei să-mi de carnetele de vot. Mă uitam pierdută la toți și nu știam de cine să ascult. Toți zâmbitori, binevoitori, odihniți… eu mă gândeam că am adormit și că sunt într-un vis frumos. Intru în cabină, frunzăresc carnetele, deși știam cu cine votez, pun ștampila, fac poza de mai jos și ies cu ele îndoite să le depun în urne. Mi-am primit buletinul, la revedere, la revedere, a durat două minute și, ieșind din ambasadă, mă simțeam într-o duminică după ce mi-am făcut temele pe toată săptămâna, am învățat toate lecțiile și abia aștept să mă duc la școală. Știți sentimentul, nu?


Da, am reușit să votez rapid, fără să mă enervez, fără urlete, țipete, nervi întinși la maxim și ură pentru funcționarii români. S-a putut. Mă întreb de ce nu se poate tot timpul. Sau măcar mai des.

sursa foto

____________________________________
* Ah, și să știți că în rest, suntem bine. Am avut musafiri din România, multă treabă, multe ieșiri și n-am avut nici timp, nici chef de scris. Mi-a mai revenit cheful.