El a decis sa bea, iar eu voi muri din cauza lui
Acum mulți ani circula pe mail o scrisoare înduioșătoare menită să atragă atenția asupra consumului de alcool printre adolescenți. Nu cred că există cineva care să nu fi primit mailul ăla în care o fată îi scrie mamei ei și îi spune că i-a ascultat sfatul de a nu bea când urma să conducă, dar că din cauza unui alt băiat care a băut înainte de a se urca la volan, ea era întinsă pe asfalt, într-o baltă de sânge și-i auzea pe medici spunând că, probabil, nu va supraviețui. Dacă nu știți despre ce scrisoare vorbesc, o găsiți aici. E cutremurătoare. Și e și mai cutremurător, ca mamă, să te plasezi în context.
Am scris nu demult despre cum copii de școală generală fumează sub geamul meu și întrebam retoric oare ce e de făcut. N-am găsit soluția nici până azi, mă rog, soluția pe care o pot pune chiar eu în aplicare, așa că îi văd zilnic în același loc.
E cumplit ce se întâmplă cu copiii în zilele noastre. Cu atâta acces la informație, atâtea ONG-uri dedicate educației, atâta attachment parenting și sisteme alternative de învățământ. Cifra adolescenților care consumă alcool e în creștere, mai exact a ajuns la 42% în rândul celor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. La fel ca și cu țigările, e cool să bei bere, vin, whiskey, vodkă sau te miri ce spirtoase, pe care nici adulții nu „le duc”. Nu avem nevoie de studii pentru a înțelege cât de nociv este alcoolul pentru copii sau adolescenți, cu toate astea, mulți părinți nu poartă această discuție cu odraselele lor. Nu le arată repercusiunile, nu sunt stricți, nu pun piciorul în prag, nu iau măsuri drastice pentru a împiedica consumul e de alcool. Vă rog nu citiți „bătaie” prin măsură drastică pentru că știu că așa se poate interpreta. Există sute de metode de a expune copiii, adolescenții, la realitatea crudă și la efectele alcoolului încât ar fi mult mai marcante și decisive decât o mamă de bătaie zdravănă.
Lăsând părinții la o parte, să nu uităm că în România se vinde alcool adolescenților fără a li se cere un act de identitate. În oricâte baruri am fost, n-am văzut absolut niciodată un chelner sau un barman să-i ceară unui puști de 16-17 ani să îi arate CI-ul. Și-acum mă amuz când în Londra am comandat un cidru de fructe de pădure și chelnerița mi-a cerut buletinul. I s-a părut că nu arăt de 21 de ani (sau 18??), deși aveam 30, dar asta n-a împiedicat-o să se asigure că am vârsta legală pentru a consuma alcool.
Asociația Spirits România și Forumul Român pentru Consumul Responsabil de Alcool, cu sprijinul ANPC și în parteneriat cu Carrefour și Penny au lansat o campanie de informare cu privire la pericolele consumului de alcoole în rândul tinerilor, atât în ceea ce-i privește pe părinți, cât și pe adolescenți. Prin campania „Suntem mulți”, Asociația Spirits își dorește să-i educe, în primul rând, pe părinți, care la rândul lor, să-și educe copiii și să-i ajute să înțeleagă că alcoolul nu e o sursă de distracție potrivită pentru vârsta lor, că alcoolul le dăunează grav sănătății, dar mai ales că alcoolul poate distruge vieți – atât ale lor, cât și ale altora (vezi fata din scrisoarea amintită mai sus). Pe pagina oficială de Facebook s-au strâns deja o mulțime de informații despre diverse activități care pot veni în sprijinul părinților, totul e să căutați informația și să vă intereseze de copiii voștri. Dacă cunoașteți cazuri de genul, nu ezitați să dați știrea mai departe, poate salvați o viață.
Inițiativa e bună, dar atât de nefericit sloganul “Scoate-i alcoolul din cap”. Mi se pare exact genul de abordare care stârnește rebeliune în cazul unui adolescent. Nu cred că a funcționat vreodată, altfel decât cu impunere/supunere, o abordare de genul „Lasă că-ți scot eu prostiile din cap”.
cum iti spuneam si pe privat, campania e pentru parinti, nu pentru copii.
In România, trendul cu attachement parenting nu a apărut de foarte mult timp, așa ca nu se vad “roadele” pe adolescentii de azi…doar daca vreun părinte a aplicat principiile attachement parenting ului pentru ca a simțit pur si simplu.